Terhesség hétről hétre

Nem vagy egyedül

Beszélgetés babázásról, nevelésről, lélekről, családról és arról, mi történik a világban. Kérdezz bátran, válaszol a Kismama magazin pszichológusa: Sződy Judit

Két hét múlva ovi, és még bepisil!

2011.08.15. 19:22
módosítva: 2011.08.15. 19:27
Kedves Judit!Rendszeresen olvasom tanácsaidat a Kismamában, remélem, nekem is tudsz segíteni.

Van egy 3 éves (májusban elmúlt) kislányom, Kata, aki még nem szobatiszta. 2 hét múlva kezdené az óvodát.

Kata 2 éves koráig bilizett, aztán történt valami, többé nem akart ráülni. Igaz, 2 éves koráig sem volt szobatiszta, de ha pelenkacsere közben ráültettem a bilire, akkor rendszerint belepisilt / kakilt. Aztán nyáron, mikor levetkőztettem és kivittük a kertbe a bilit, ott történhetett valami. Addig tartogatta, míg végül összepisilte magát (meztelen a kertben), nagyon zokon vette, ahogy a lábán végigcsorog. Vhol itt kezdődött a bili-gond.

Utána nem erőltettem 1 évig, gondoltam majd magától alakul. Ám 3 éves kora körül se változott a helyzet. Ha rá is ült, nem tudott belepisilni, bármennyire is kellett neki. A WC-vel ugyanez, vettünk neki lépcsős szűkítőt. Játékból és lehetőleg ruhában ráül. Ha leveszem róla a pelenkát, akkor képes szabályozni, sőt, nem is akar pelenkát visszavenni, de pisilni se sehová (fűbe se). Ha aztán véletlen bepisil ilyenkor, akkor nagyon kétségbeesik. Próbáltam textilpelenkát is ráadni, de azt nem viseli el, tiltakozik ellene. Volt olyan időszak (pár hét), hogy nem beszéltem vele a szobatisztaságról, de akkor sem alakult. Az se érdekli, hogy más gyerek mit csinál, hiába mesélek neki az ismerős gyerekekről. Minket is lát WC használat közben rendszeresen. A pisis, kakis pelenka egyáltalán nem zavarja. (A pisis texilpelenka sem.)

Nagyon értelmes kislány, pontosan tudja, hogy hova kellene végeznie a dolgát. Nehezíti a dolgot, hogy nagyon érzékeny és makacs is.


Tudom, hogy ez az össze-vissza próbálkozás és következetlenség nem tett jót az ügynek... Azt gondolom, hogy Katánál más gond van, mint általában a hasonló korú gyerekeknél, akik kényelemből nem akarnak lemondani a pelenkáról. Mert ha hajlandó is ráülni olykor, akkor sem tudja elengedni magát. Ez valami pszichés gát lehet?

Gondoltam, hogy esetleg szakemberhez kellene fordulni, de nem látom értelmét, Kata nem áll szóba idegennel, nem válaszolna kérdésekre sem. (Kérdezgettük, hogy mi a baj a bilivel, egyszer azt mondta, hogy zavarja, hogy nem látja közben, hogy honnan jön a pisi... De mivel nagyon nagy a fantáziája, lehet, hogy ezt csak úgy mondta, és nem ez a baj.)


Mit tehetnék? Várjam ki, hogy magától elmúlik a bili/WC-fóbiája? Aggaszt, hogy az oviban, még ha fogadják is pelenkásan, csúfolni fogják a többiek. A rokonok rendszeresen gúnyolódnak rajta. (Különben is nagyon tart a gyerekektől, nem volt bölcsis sem, a játszótéren se szereti ha közel jönnek hozzá... Tehát nekünk az óvodás beszoktatás már eleve nem lesz egyszerű.)Szia Réka!


Így a távolból csak gondolatokat tudok veled megosztani, hogy tisztább legyen a kép.


- A következő gyerkőcödet ne ültessétek bilire, amíg ő maga nem mutat jelet rá, hogy szeretne belepisilni. Pelenkacsere okán se, sehogy se. Csak ha már készen áll erre. Így nem fog rossz tapasztalatokat szerezni.

- A szakember dolga az első néhány találkozásnál, hogy bizalmi légkört alakítson ki a gyerekkel, csak utána kezdődhet meg az érdemi munka. Sajnos ezt sokan úgy értékelik, hogy a pszichológus nem csinál semmit, csak játszik a gyerekkel. Pedig ilyenkor is komoly előrehaladás folyik a cél érdekében.

- Pár hét "nem beszélek a dologról" nem elég. Sokszor sok hét kell ahhoz, hogy elüljenek a berögzött válaszok a gyerekben.

- Vegyétek meg Aljona Frankel bilikönyv című könyvét, meséld el neki sokszor, ha kéri.

- Játsszatok olyan játékkészlettel, amiben van család: apa, anya, gyerek. És bili vagy vécé. Ilyen pl. a Playmobil. Ezt találtam pl. http://playmobil.toys.hu/jatek-60/playmobil-4285-sarokkadas-furdoszoba/

- meg ezt: http://playmobil.toys.hu/jatek-53/playmobil-4286-babaszoba-etetoszekkel/

De közben nem kell hegyibeszéd, hogy te is pisilj a bilibe. Csak játsszatok.

- A rokonokkal beszélj! A gyerek leégetése elfogadhatatlan. Az ovisokkal nem sokat tehetsz, de a gyerekek sokkal elfogadóbbak, hála az égnek. Sajnos két hét kevés, csodát tenni nem lehet! :-(
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(0 értékelés eddig)

Hozzászólások (Még nem érkezett hozzászólás)

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!
Szerző:anon_1010349
offline
anon_1010349
  • Kedvelés:

  • Bejegyzések száma: 35 db
  • Létrehozva: 2011.01.12. 12:55
  • Módosítva: 2011.04.27. 07:02