Terhesség hétről hétre

Jázmin-napló

Várandósságom terhességi cukorbeteg kismamaként, és életünk Jázmin születése után.

Betűk és számok bűvöletében

2012.03.18. 17:17
módosítva: 2012.03.18. 17:20
Már megfordult a fejemben, hogy valami szakemberhez kéne fordulni, mivel Jázmin 2 és fél évesen annyira érdeklődik a számok és betűk iránt, hogy a szavakat betűnként elolvassa, egyik kedvenc elfoglaltsága manapság, hogy az autók rendszámát szinte hibátlanul "leolvassa":)
Persze, nem komolyan gondoltam, hogy szakemberhez fordulok, bár olyan szinten lehet, nem ártana, hogy milyen irányba fejlesszük tovább, milyen játékok a legjobbak neki. De talán ezzel is ráérhetünk még, egyszerűen ez most nagyon érdekli. Az építőkockáiból is betűket rak ki, nem tornyot. Kicsit fura, nem? :)
Nagyon sok betűt ismer, a számítógép klaviatúrájához is odaül, és rámutat a betűkre, közben mondja, amit még esetleg nem tud, azt megkérdezi, és legközelebb már tudja. Hihetetlen agya van!!!
Természetesen szeret játszani"normális" gyerekjátékokat is, mint labdázni vagy vonatokkal játszani (a Thomas és a többi vonat továbbra is nagy kedvenc). Sok vonatnak tudja, mi a száma, mindegyiken van egy szám, és már tudja azokat is.
Nagyon kreatív ötletei, gondolatai vannak.
Amúgy édesen eljátszik egyedül is, de aztán eljön az idő, amikor hív, hogy csatlakozzak. :)
Várjuk a tavaszt, ahogy egyre jobb az idő, egyre többet tudunk kimenni, és napközben (mivel én dolgozom) Mamival sokat sétálnak, motoroznak, imád kint lenni, úgy kell becsábítani, nem is akar bejönni a házba.
És TV-t mármint mesét is nagyon szeret már nézni. Sokáig nem látott tv-t, erre nagyon figyeltem, hisz tudtam, rossz hatással van rá, másfél sőt majdnem 2 éves koráig nem kapcsoltuk be a tv-t amikor ő ott volt, meg igazából miután ő elaludt akkor sem, véleményem szerint a tv-ben nem igazán van nézhető műsor, inkább dvd-t, filmeket nézünk, és inkább a hobbjaimnak hódolok szabadidőmben, eszembe sem jut a tv-t bámulni. Na szóval, most már Jázmin szereti a meséket nézni, de csak az aranyos, nem agresszív meséket, olyanokat amik tanítják. Pl. a Dóra babás rajzfilm nagyon hasznos ismereteket tanít. Múltkor megszólalt Jázmin: Thank you very much, ez a Dóra babás mesében volt. Abban beszélnek angol szavakat is, és sok mindenre tanítják a gyerekeket, arra is búzdítják a kis nézőket, hogy velük együtt mondják az újdonságokat, Jázmin is mondja már velük együtt, nagyon édes, és közben tanul.
Kapott olyan rajzolós táblát, amin látható az összes betű, és számok is, látni kellett volna az örömöt az arcán, hihetetlen boldog volt, mikor átadtuk neki, mondta is: Nagyon örülök neki!
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(86 értékelés eddig)

Hozzászólások (2)

2. anon_987864Üzenet2012.03.19. 07:50

Beni még nem beszél ''normálisan''... Csak szavakkal, amiket leginkább én érték meg. De ő is foglalkozik a számokkal, a betűkkel. Kérdezni szokott, válaszolok, megmutatom az ujjain, hogy ''ez egy, ez kettő, ez három '' stb... Beninél ez nem rendkívüli... szerintem őt csak elkezdték érdekelni azok a dolgok, amikkel a felnőttek nap, mint nap foglalkoznak.

1. anon_1031807Üzenet2012.03.18. 20:04

Kedves Betsy!Ugy gondolom,egyenlöre ne tulajdonits nagyobb jelentöseget es figyelmet az ilyen iranyu erdeklödesenek,es semmikepp sem kezdj el vele celorientaltan foglalkozni,hisz meg nagyon-nagyon pici.Ez az egyik legfogekonyabb idöszak a kisgyerekeknel,hisz amig par honaposan hetente ugranak hatalmasat a fejlödesi görben,addig a kislanyod most ugorja hirtelen a legnagyobbat,feltarja a vilagot,van,ami kevesbe es van,ami annal inkabb erdekli.Pedagogiai jotanacs,aztan persze ugyis te tudod,mi a jo a kislanyodnak,de gondolj bele,hany,de hany ev all meg elötte,hogy tanuljon,persze ah erdekli es kerdez,valaszolni kell.De ne feledd,ez nemcsak a tanulasi,hanem az önismereti fazis is,hagyd a babadat önalloan tanulmanyozni,ne iranyitsd,ne azt fedezze fel,amit te szeretnel,hanem amit ö akar.Persze örülj es legy büszke,hogy az atlagosnal fogekonyabb.....

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!
Szerző:anon_1007921
offline
anon_1007921
  • Kedvelés:

  • Bejegyzések száma: 173 db
  • Létrehozva: 2010.10.13. 10:44
  • Módosítva: -
Címkék