babaszoba.hu


Fodor Marcsi: Angliában babázok


Aki tanult már angolul, (és ki nem?) abban előbb utóbb mind felmerül a vágy, hogy elutazzon a ködös Albionba. Akár turistaként, akár bébiszitterként, akár hosszabb időre. Én most az utóbbiak táborát gyarapítom és tapasztalom nap mint nap, hogy milyen is errefelé az élet három gyerekkel.

Telefonálok, tehát vagyok

2011.03.09. 14:44módosítva: 2011.03.09. 14:49
Navigare necesse est - mondták a régi rómaiak. A régi bölcsesség ma már egyáltalán nem igaz. Hajózni egyáltalán nem muszáj - ámde mobiltelefon nélkül mozdulni sem lehet!

Mobil nélkül ma már ember nem indul útnak - és az idegen országba érkezve méginkább szükséged lesz rá, mint otthon volt, hogy legyen egy telefonod. Amivel hazaszólsz, amivel megkérdezed a párod, hogyan találsz haza, mikor érkezik már ő haza, és egyáltalán bárhová mész, mindenütt megkérdik majd a telefonszámodat. Hidd el, ilyenkor nem a magyarra kíváncsiak.
Nem kell persze feltétlenül telefont venned - ha előrelátó voltál, akkor már otthon kikódoltattad a régit. Ha elég rég vetted, akkor a saját mobilszolgáltatód is megteszi. Ha ezt elmulasztottad, akkor Angliában is megpróbálkozhatsz vele. Szinte minden bevásárlóközpontban, nagyobb sugárúton, pályaudvar mellett fogsz találni telefonos kiegészítőket árusító boltot, és rajta a felirat: "Unlock your phone" - ami azt jelenti, hogy itt megpróbálják kikódolni a telefonodat 5-10-15 fontért, teljesen legálisan. A próbálják sajnos szó szerint értendő - nem mindig sikerül. A férjemét simán megcsinálták, pedig neki egy drágább készüléke volt, de az enyémmel két helyen is csődöt mondtak. Így kénytelen voltam telefonvadászatra indulni már az első héten.
Be kell vallanom, hogy nem vagyok valami műszaki ember, és afféle őskövületként a telefonom kizárólag telefonálásra és SMS-ek küldésére használom. A többi funkció teljesen hidegen hagy, a legutóbbi telefonomnál csak annyit kértem az eladótól, hogy rózsaszínt mutasson. Próbált szegény mindenféle varázsszavakkal kecsegtetni, de aztán leesett neki, hogy rossz helyen próbálkozik a marketingdumával és hozott két rózsaszínt, amelyek közül kapásból az olcsóbbat választottam. Fontos szempont volt ugyanis, hogy legyen babakézálló, és ne sirassam meg nagyon, ha leesik és eltörik, vagy belemegy a babanyál. Ehhez az elvemhez itt is tartottam magam, és Angliában is a legolcsóbb telefont kerestem. Percdíjban is, mert sajnos imádok telefonon beszélni.
Az hamar kiderült, hogy ha nincs egy csomó papírom amivel igazolni tudom, hogy rendes itt élő polgár vagyok, akkor a legjobban a feltöltőkártyás verzióval járok, amit itt "pay-as-you-go"-nak hívnak. Ebbe való kártyát (ami ugyebár a telefonszám is) mindenhol lehet kapni. Szó szerint.
Ha pl. Wizzair-rel jössz ki, akkor kérhetsz a fedélzeten a légiutas kísérőtől is, és ha erre feltöltesz 15 fontot, utána 100 percig ingyen hívhatod Magyarországot. De ha elmulasztottad, akkor épp ilyen akciója van most a Vodafon-nak is. Csak annyit kell tenni, hogy legyen Vodafone-os kártyád és ne a szokásos 2345-ön töltsd fel, hanem a 4351-en keresztül. (http://www.vodafone.co.uk/personal/price-plans/pay-as-you-go/vodafone-freebees/topup-and-get-international/index.htm)
De akár a Tescoban, vagy az egyfontosban is vehetsz magadnak telefonkártyát. Ehhez semmilyen papírral nem kell rendelkezni, akár turistaként is megveheted, vagy leveszed a szupermarket polcáról és kész. Amint berakod a telefonodba, téged azonnal tudnak hívni, néha fel kell hívni egy aktivizálási számot, de nem feltétlen.
Az viszont biztos, hogy ha te akarsz telefonálni, fel kell töltened némi pénzzel. Na, ettől is kezdetben eléggé tartottam, mert mindig is előfizetéses telefonom volt, de kiderült, hogy ez a megoldás teljességgel "hülye-biztos" A legjobban akkor jársz, ha "top-up vouchert" veszel, amit az utolsó kis helyi vegyesboltban is lehet, majd a kapott számlán található kóddal a kezedben felhívod a telefontársaság számát és beírod a ízjegyű kódot. De ha félsz attól, hogyan fogod megérteni az angol menüsort, akkor nyugodtan menj be a mobilcég üzletébe és ott is simán megcsinálják neked.
Ha nem sikerült kikódoltatni a telefonodat, és muszáj venni, akkor se kell nagy pénzeket költeni rá. Én 30 fontért egy nagyon helyes piros kis telefont vettem az egyik mobilboltban, de olcsóbban is megúszhattam volna, ha mondjuk feketét akarok. Vagy ha jobban körbenézek. Merthogy akciók mindenhol vannak. Erre akkor jöttem rá, amikor pár nappal később a férjem a Vodefonnál feltöltötte a kártyáját, kérdezték nem akar-e 10 font helyett 20-t befizetni, mert akkor ingyen adnának neki egy Swarowski kristályokkal díszített dögös kis fekete készüléket. Akarta. A telefon pedig az enyém lett. Nem piros, nem is rózsaszín, de ez is csajos és kellemes látvány. Ráadásul ingyen, hiszen a befizetett 20 fontot az ember letelefonálta.
Persze haza, Magyarországra nem mobillal telefonálok, hanem a neten keresztül Skype-pal. Ami számítógépek között tök ingyenes, de az én 67 éves anyukám nem tud netelni, így őt sima vonalas számon szoktam hívni, ami 2 cent percenként - átszámolva olyan 5 forint.
Persze a lehetőségek végtelenek, és a fentieknél sokkal jobb akciókat is ki lehet fogni, mert a verseny óriási, nagyon sok mobilszolgáltató van és folyamatosan akciókkal bombázzák az embert.

Legnagyobb mobilszolgáltatók:
Cardphone Warehouse - http://www.mobiles.co.uk/
Virgin - http://www.vodafone.co.uk/personal/index.htm
Vodafone - http://www.vodafone.co.uk/personal/index.htm
O2 - http://www.o2.co.uk/
3 - http://www.three.co.uk/
Orange - http://www.orange.co.uk/
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(1332 értékelés eddig)

Hozzászólások (Még nem érkezett hozzászólás)

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!

A blog létrehozója és / vagy tulajdonosa kizárólagos felelősséget vállal az általa létrehozott és / vagy szerkesztett blog teljes tartalmáért. A HáziPatika.com Kft. - mint a babaszoba.hu oldal tulajdonosa - a portálon látogatói által szerkesztett blogok igazság- és valóságtartalmért, valamint az azokban elhelyezett tartalommal összefüggésben semmilyen felősséget nem vállal.

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
A blogról
Szerző:fodormarcsiÜzenetoffline
fodormarcsi
  • Összesített tetszési index:

  • Bejegyzések száma: 60 db
  • Létrehozva: 2011.01.17. 15:21
  • Módosítva: 2011.04.01. 01:14
Címkék
Mi ez?

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2018 Central Digitális Média Kft. - Minden jog fenntartva