babaszoba.hu


Fodor Marcsi: Angliában babázok


Aki tanult már angolul, (és ki nem?) abban előbb utóbb mind felmerül a vágy, hogy elutazzon a ködös Albionba. Akár turistaként, akár bébiszitterként, akár hosszabb időre. Én most az utóbbiak táborát gyarapítom és tapasztalom nap mint nap, hogy milyen is errefelé az élet három gyerekkel.

Lakásbérlés

2011.01.27. 18:27módosítva: 2011.01.27. 18:52
Az angol ingatlanok híresen drágák és rettenetes állapotúak. Ha ezt a kettőt észben tartod, amikor kiadó lakásokat nézegetsz, már nagy meglepetés nem érhet.

Mivel nem akartunk családilag hetekig szállodában dekkolni, úgy döntöttünk, hogy a férjem előrejön, és egy hét alatt megpróbál lakást találni nekünk. Nem volt könnyű, nem volt gyors, ámde nagyon sokba került, főleg mert nem tudtunk megfelelő referenciát felmutatni.
A referencia, az ajánlás ugyanis itt nagyon fontos. Nyert ügyed van, ha korábban már béreltél Angliában ingatlant, és az előző főbérlő ír egy ajánlólevelet. De az is segít, ha a cég, akihez dolgozni mész ad ajánlást. Ha már fizettek is neked, és ez a rendszeres jövedelem már megjelent az angol bankszámládon, akkor is minden rendben van. Az is jó lehet, ha meg tudsz adni egy angol telefonszámot, ahol egy angolul beszélő valaki felelősséget vállal érted. Ilyenkor egy havi kauciót kérnek és egy havi lakbért. (És ezen felül még ki kell fizetned az ügynökség közvetítői díját is - tőlünk olyan 150 fontot kértek.)
Ha a fentiekkel nem rendelkezel, akkor sok pénzt vigyél magaddal, mert ebben az esetben csak az segít. Tőlünk fél évi lakbért gomboltak le egy összegben.
Maga az ingatlan keresés nem egyszerű, bár számtalan ügynökség kínálja a szolgálatait. Ám ha Magyarországról keresi őket az ember, nem túl segítőkészek - azt ajánlják, hogy akkor hívd fel őket, ha már megérkeztél. Mi azt terveztük, hogy már előre leszervezünk néhány ingatlanlátogatási időpontot, de ilyet senki nem volt hajlandó adni nekünk. Később kiderült miért - főleg egyetemi városokban és főleg a szemeszterek elején nagyon gyorsan pörögnek az ingatlanok. Ami a netre felkerül, akár órák alatt elkelhet, pláne a jobb lakások. Így nagyon sok olyanról is olvashatsz, amely valójában régen ki van adva.
A legnagyobb oldalak: a www.gumtree.com, www.primelocation.com, www.rightmove.co.uk és a www.findaproperty.com. De ha már tudod, hogy merrefelé akarsz lakni, érdemes egyszerűen a google map-be begépelni az adott városban, hogy "estate agency" és aztán közvetlen őket megkeresni.
Meglepő lehet, hogy egy vagyont legombolnak rólad olyan lakásokért, amik otthon negyedannyiba kerülnek. Ugyanis Drágaságuk ellenére az angol ingatlanok elég rossz állapotúak - ennek a legfőbb oka, hogy így is könnyen ki tudják adni őket. A nagy kereslet miatt a házuraknak nem érdekük, hogy nagyobb összeget költsenek a lakásra. Sok a piszkos, lelakott, penészes lakás. Ne is reménykedj, hogy fapadlósat kapsz, és jobb, ha beletörődsz, hogy a fürdőszobában is szőnyeg van.
Furcsa lehet, hogy itt nem adják meg a lakás pontos méretét négyzetméterben, csak a hálószobák száma számít. Gyakori ezért, hogy ezzel csalnak is - mondjuk a nappaliból leválasztanak egy ablaknélküli lyukat, és akkor az már plusz hálószobának számít. Ám ha teljesen különálló hálót találsz, akkor se legyen illúziód a lakás méretét illetően: ezek a hálószobák valóban csak az alvásra valóak. Az ágy mellett akkora hely marad csak, hogy éppen be tudsz osonni a fal mellett. Ha single bedroom-ot írnak, akkor tudhatod, hogy franciaágy már nem fér bele. De a double bedroom sem olyan nagy, hogy a gyerek játszószobának is használhassa majd.
Ha igazi angol feelingre vágysz, akkor terraced house-t keresel. Ez nem teraszos lakást jelent, hanem azt a tipikus angol vöröstéglás sorházat. Ez kívülről nagyon bájos - belülről azonban iszonyat keskeny. Jellemzően nincs előszoba bennük, az utcáról közvetlen a nappaliba lehet belépni. Szemben a meredek lépcső, és fenn már csak a hálószobák. Kiskert is tartozik hozzá - de ez általában zsebkendőnyi, lebetonozott tér, arra nem jó, hogy kiskorú gyerek játszhasson benne. Ez nem is szokás errefelé.
Sokkal gyerekbarátabb az apartman, ami a magyar lakások megfelelője. Ezek közül van néhány új építésű is, itt már előfordul, hogy az ablakot is szigetelték (double glazed!) és mosógépet is tettek bele. Ha ez nincs, járhatsz a mosodába, mint olyan sokan mások.
A legjobbnak látszó hirdetés is rejthet meglepetést. Nekünk pl kínáltak olyan lakást, aminek a kertjében volt egy nyári lak, amit egy fekete egyetemista diák bérelt, és vele kellett volna osztoznunk a közös kiskerten.
Mindenképp érdemes körbejárni a környéket, mielőtt kiveszed a lakást. Van-e bolt, iskola, óvoda a környéken, milyen a közlekedés. Magyar szemnek először nagyon furcsa lehet, hogy rengeteg színesbőrű van a környéken, de ez ne riasszon el. Egyrészt ez Anglia szinte minden vidékére jellemző, másrészt általában jobb szomszédok, mint az angolok! Ráadásul a jelenlétüknek pozitív oldala is van! Ahol pl. sok az indiai, ott sok zöldségest, hentest találsz, mert a nők minden nap főznek. Ha csak angolok laknak arrafelé, akkor ott nem lesz könnyű bevásárolnod, az angol nők ugyanis nem sok időt töltenek a konyhában.
Nagyon fontos, hogy a bérleti díjhoz a rezsin kívül hozzá kell még számolnod a helyi adót is, ami fix összeg, és ami körülbelül havi 100 font körül van. Egyedülállóak kérhetnek 25% engedményt, de ha kiderül, hogy mégsem egyedüli felnőttként élsz a lakásban, akkor pénzbüntetésre ítélhetnek, és még a tévébe is bekerülhetsz, az adócsalókról ugyanis rendszeresen vannak errefelé leleplező műsorok, cikkek. Itt ugyanis ezt nagyon megvetendő bűnnek számít.
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(906 értékelés eddig)

Hozzászólások (12)

12. sarolkaÜzenet2011.01.29. 11:00

galgabi: merrefelé laktok? Gondolom úgy néztél a helyi sajtóban házat, hogy már kint voltatok, nem? A 800 fontból mennyi a rezsi? Mondjuk igen ez egy rémálom hogy a konyhába nem tesznek fűtést és ha kerted is van, akkor az általában onnan nyílik. Legalábbis a mienknél úgy volt. :-( Szóval onnan meg jön a hideg, mert hát a szigetelés majdnem mindenhol hiányos, feltéve ha nem új építésűt bérelsz. :-( Na meg a double glazed ablakok sem mindenhol vannak, nálunk az egyik szobában még régi fajta ablak volt, olyan feltolós és minden alkalommal ha fújt a szél, mozgott előtte a függöny mintha rángatnánk. :-(

11. galgabiÜzenet2011.01.29. 00:19

Sziasztok, én a helyi sajtóban keresgéltem házat és amit reggel 9-kor találtam, 11-kor már meg is néztem és delután 4-kor már le is előlegeztük. Rötgön beleszerettem a kis 2 hálószobás házikóba és annak kertjébe. A ház középkategóriás, normális bútorokkal berendezett, a konyha mérete elfogadható de nincs benne fűtés (mármint radiátor, amivel állandó fűtést biztosíthatnál), az emeleten a padló úgy recseg, hogy a nappaliban úgy hallod gyakorlatilag bármikor a fejedre szakadhat, roppant idegesítő, mindez 800 font rezsivel, de legalább nem penészes. :) Nincs benne gáz, minden villannyal működik. A tax 112 font és a Tv licence 145 font (most fizettem be :( ). Az ügynökségekre pedig sajnos igaz, hogy mindkét félt lehúzzák, úgy a bérbeadót mint a bérlőt. :(

10. fodormarcsiÜzenet2011.01.28. 20:04

Sorry. :-) Mi ezt tapasztaltuk - de hátha van olyan is, akinek jobbak a tapasztalatai, és megírja kommentben! :-)

9. sarolkaÜzenet2011.01.28. 13:19

Jaj, ne keseríts el ennyire. :-( :-)

8. fodormarcsiÜzenet2011.01.28. 13:17

Ez a lakásbérlés meg tényleg szívás. Simán elvisznek olyan ingatlanokba, ahol öklömnyi penészgombák nőnek a falon, vagy ahol fel van tépve a padló és omlik a vakolat a plafonról. Sok-sok vackot át kell ám nézni, míg az ember talál egy viszonylag normálist, és ha hezitál, még simán lecsaphatja egy gyorsabb a kezéről. (Mi így jártunk az elsővel amit kinéztünk.) És nem voltak ám olyan nagyon segítőkészek az ingatlanosok! Nem igazán akadt, aki már aznapra, vagy másnapra tudott volna adni időpontot, inkább 2-3 napos átfutás volt jellemző, de olyan is volt, hogy gyerekesnek nem adnak ki, és többen mondták azt is, hogy nincs abban a méretben amiben mi keresünk, sorry. Szóval ment vele az idő rendesen.

7. fodormarcsiÜzenet2011.01.28. 13:14

Nem, külön már nem kell a mobil után is fizetni. Szerintem csak azért soroltak fel ennyi mindent, hogy nehogy megúszhassa az ember a fizetést. Hiszen pl. ki él ma már mobil nélkül???

6. sarolkaÜzenet2011.01.28. 13:10

Mondjuk azt furcsállom, hogy annak is fizetnie kell a közvetítői díjat, aki kiveszi az ingatlant, hiszen (gondolom) a bérbeadótól is leszednek egy csomó pénzt a hirdetésért és kiközvetítésért. Itthon csak az eladónak/bérbeadónak kell fizetnie, ha megbízza a közvetítőt. Az meg hogy úgyis ki tudják adni, "akármilyen" állapotú is az ingatlan, az tény, hiszen kint keveseknek van saját tulajdonú ingatlana, az emberek többsége bérel, így a piacon mindig lesz potenciális bérlő. :-( Mondjuk ez engem elkeserített, mert így egy plusz utat is be kell majd iktatnunk mielőtt kiköltözünk. Kivéve, ha a cég amelyik majd foglalkoztatni fogja a férjem, nem segít ebben... Hope for the best. :-)

5. sarolkaÜzenet2011.01.27. 23:00

Igen, már emlékszem, asszem csak a BBC-k az ITV, meg a Channel4 jött be. Legalábbis mi nem fizettünk elő másokra. De remélem nem kell külön a TV-ért és külön a számítógépért is fizetni licenct? Meg a mobilokért? :-) Az azért vicces lenne...

4. fodormarcsiÜzenet2011.01.27. 22:37

A Council Taxban szemét és a csatorna benne van, a vízdíj nem. TV Licence egy évre 115 font körül van, és ebbe csak néhány ingyenes csatorna vétele tartozik bele. Ha többet akarsz, akkor külön TV előfizetési díjat is perkálnod kell. Amúgy nehéz megúszni, mert ha nem vallod be, hogy van tévéd, kijönnek ellenőrizni. És nem csak a tévé után kell fizetni, de akkor is, ha számítógéped, video vagy DVD lejátszód vagy akár mobilod is, ami alkalmas filmlejátszásra.

3. sarolkaÜzenet2011.01.27. 22:06

100 font?? Az nagyon sok érte. :-( De ugye ebben benne van a víz, csatorna és a szemétszállítás is? Létezik még TV licence?? Mert anno ahhoz hogy TV-t nézhess ilyet is venni kellett. :-)

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!

A blog létrehozója és / vagy tulajdonosa kizárólagos felelősséget vállal az általa létrehozott és / vagy szerkesztett blog teljes tartalmáért. A HáziPatika.com Kft. - mint a babaszoba.hu oldal tulajdonosa - a portálon látogatói által szerkesztett blogok igazság- és valóságtartalmért, valamint az azokban elhelyezett tartalommal összefüggésben semmilyen felősséget nem vállal.

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
A blogról
Szerző:fodormarcsiÜzenetoffline
fodormarcsi
  • Összesített tetszési index:

  • Bejegyzések száma: 60 db
  • Létrehozva: 2011.01.17. 15:21
  • Módosítva: 2011.04.01. 01:14
Címkék
Mi ez?

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2018 Central Digitális Média Kft. - Minden jog fenntartva