babaszoba.hu


Fodor Marcsi: Angliában babázok


Aki tanult már angolul, (és ki nem?) abban előbb utóbb mind felmerül a vágy, hogy elutazzon a ködös Albionba. Akár turistaként, akár bébiszitterként, akár hosszabb időre. Én most az utóbbiak táborát gyarapítom és tapasztalom nap mint nap, hogy milyen is errefelé az élet három gyerekkel.

Közlekedni egyszerű

2011.02.26. 17:55módosítva: 2011.02.27. 11:40
Az elmúlt pár napot Budapesten töltöttem, és újra rá kellett jönnöm, hogy babakocsival képtelenség közlekedni. Hogy miért nem tudtam ezt eddig? Hát mert Angliában ezzel eddig semmi gondom nem volt.

Angliában nagyon fontos az esélyegyenlőség. És különösen fontos, hogy a kerekes székesek ne érezzenek hátrányt. Ennek előnyeit pedig a kisgyerekesek is élvezhetik. Minden busz alacsony padlós. Fel tudok szállni a vonatra, és ha felszálltam, van hely is, ahová a babakocsit tehetem. A gyógyszertárba nem hat lépcsőn és két kifelé nyíló ajtón keresztül tudok bemenni. Az orvoshoz, bankhoz, bolthoz rámpa vezet és mindenütt van automata ajtó is, ne kelljen fél kézzel az ajtót tartva beügyetlenkednem magam.
Arra, hogy mindez milyen kényelmes, igazán akkor döbben rá az ember, amikor hirtelen elveszik tőle, és ott találja magát Budapest kellős közepén és emeli azt a pillekönnyű babakocsit benne a tíz kilós babával és megakad a troli második lépcsőjén. Kelleme még egyet feljebb lépni, de valahogy nem megy, és akár Micimackó megakad két világ között, és várja, hogy tolják, vagy húzzák, de valaki segítsen.
Persze az én hibám, hogy megátalkodott tömegközlekedő vagyok, és három gyerek se elég hozzá, hogy rákényszerítsen az autóra. Annak idején az újszülöttel és a másfél évessel is simán troliztam, metróztam és villamosoztam, pedig akkor még sehol nem volt a kombínó. Emeltem, cipeltem és szerencsétlenkedtem, néha felváltva, gyakrabban egyszerre. De megoldottam. Most, amikor a nap nagy részében csak egy gyerekkel vagyok, a dolgok még egyszerűbbek. Pláne errefelé.
Amikor a férjem először elmondta, hogy a megérkezésünk után a reptérről vonattal fogunk tovább menni, majd átszállunk egy másik vonatra, először elborzadtam. Volt öt bőröndünk, négy hátizsákunk, három gyerekünk és egy babakocsink. Képtelenségnek tűnt mindezt ellogisztikázni a tömegközlekedés dzsumbujába, de nem volt más választásunk. Én aggódtam - de a férjem nyugodt volt, mert ő már tudta, hogy milyenek is ezek a vonatok és milyen a bennük utazó közönség.
Én ahhoz szoktam hozzá, hogy a lelketlen nagyvárosban szedni kell a lábam, mert ha nem sietek, akkor lelöknek a buszról, és még be is szólnak, hogy húzzak bele. Ha pedig vonatra akarok szállni, akkor jobb, ha szoknyát nem veszek fel, mert csípőmagasságnál is feljebb kell tornásznom magam.
Errefelé más a mentalitás. A kalauznak itt az a munkája, hogy segítsen, és ezért segíteni is fog. És ha lassan megy a leszállás, akkor azt szépen megvárják az emberek, és nem próbálnak meg alattomosan lökdösni, hátha akkor gyorsabb leszek. És persze ott az alacsony padló csodája, ami megkönnyíti az életet. Olyan simán és nyugodtan utaztunk a három gyerekkel és hét csomaggal, hogy az elmondhatatlan. Nem meglepő hát, hogy azóta vérszemet kaptunk és hétvégéken szívesen és gyakran vonatozunk.
A közlekedés errefelé nem olcsó, de családokat erőteljes kedvezményekkel támogatják, amelyek természetesen még nagyobbak, ha az ember előre megveszi a jegyet. A vonatok pontosak, tiszták, még a mellékhelyiségek is, ahol természetesen pelenkázó is van. (Mindegyikben van WC papír és még kéztörlő is!!!) A vonat ráadásul gyors és az én gyerekeim nagyon szeretik. Tehát megyünk. Mint ahogyan sokan mások is. Kisbabával, tolókocsival, ikerbabakocsival, négy gyerekkel. Csupa olyan emberrel találkozunk a buszon-vonaton, akikkel otthon nem, mert kocsi nélkül moccanni se tudnak. Itt azonban nem tűnnek kétfejű szörnynek. Csak kalandvágyónak. De az nem baj.

Családos kedvezmény vonatozóknak: http://www.familyandfriends-railcard.co.uk
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(1084 értékelés eddig)

Hozzászólások (Még nem érkezett hozzászólás)

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!

A blog létrehozója és / vagy tulajdonosa kizárólagos felelősséget vállal az általa létrehozott és / vagy szerkesztett blog teljes tartalmáért. A HáziPatika.com Kft. - mint a babaszoba.hu oldal tulajdonosa - a portálon látogatói által szerkesztett blogok igazság- és valóságtartalmért, valamint az azokban elhelyezett tartalommal összefüggésben semmilyen felősséget nem vállal.

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
A blogról
Szerző:fodormarcsiÜzenetoffline
fodormarcsi
  • Összesített tetszési index:

  • Bejegyzések száma: 60 db
  • Létrehozva: 2011.01.17. 15:21
  • Módosítva: 2011.04.01. 01:14
Címkék
Mi ez?

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2018 Central Digitális Média Kft. - Minden jog fenntartva