babaszoba.hu


Fodor Marcsi: Angliában babázok


Aki tanult már angolul, (és ki nem?) abban előbb utóbb mind felmerül a vágy, hogy elutazzon a ködös Albionba. Akár turistaként, akár bébiszitterként, akár hosszabb időre. Én most az utóbbiak táborát gyarapítom és tapasztalom nap mint nap, hogy milyen is errefelé az élet három gyerekkel.

Kétnyelvű gyereket nevelek 3.

2012.03.03. 18:21
Bende hat hónapos volt mikor Angliába költöztünk. Most már kettő. Élete nagyobbik részét külföldön töltötte. Nem meglepő hát, hogy számára az angol olyan, mint az anyanyelv.

Fura dolog ez a nyelvtanulás - azt gondolná az ember, hogy amilyen nyelven beszélnek hozzánk, azon fogunk válaszolni. És ha egy gyerekhez a szülei magyarul beszélnek, akkor természetesen magyarul fog válaszolni. De ez természetesen nem ilyen egyszerű.
A nyelvi környezet ugyanis legalább annyira fontos és jelentős, mint a család nyelve. És ha egy gyerek külföldre kerül, akkor bizony egy egészen másfajta nyelvi közegbe csöppen. A boltban, az utcán, a játszótéren, a szomszéd nénitől, a postástól egy egészen más nyelvet fog hallani és ha ezeket összeadjuk, az derül ki, hogy a gyerek meglepően sokszor hallja azt az idegen nyelvet.
Kisbende nem jár bölcsibe, oviba - heti kétszer másfél órát tölt más angol gyerekek között, angol óvónénikkel körbevéve, míg anya különféle tanfolyamokra jár. Bevallom, azt gondoltam, hogy ez semmit sem számít. Mi ez a kétszer másfél óra ahhoz képest, hogy a maradék 165 órát velem tölti szoros szimbiózisban. De tévedtem - úgy tűnik ugyanis, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami átbillentette a határon. Kisbende ugyanis mostanság sokkal többet beszél angolul, mint magyarul. És olyan tisztán, hogy azt már lehetetlen félreérteni.
"Well done" -mondta tegnap az apjának, mi meg csak néztünk a férjemmel, tuti, hogy jól hallottuk? Tényleg ezt mondta? És vajon kitől tanulta? Merthogy tőlünk nem. Soha, de soha nem mondtuk neki, az biztos. Mint ahogyan nem angolul mondjuk neki, hogy "yes" vagy "no" vagy azt, hogy "don't." Ám ő ezeket a szavakat mind ismeri, és pontosan tudja azt is, hogy milyen szituációban kell használni. De tök jól ismeri az állatneveket, a testrészeket, az alapvető parancsokat mindkét nyelven.
Az utóbbiak nem is lepnek meg - azokra mi tanítgattuk. Itthon ugyan csak magyarul beszélünk vele, de ha elmegyünk vele valahová, akkor ott fordítunk neki, hogy megértse mit beszélnek körülötte és persze minket is megértsenek. Tehát olyankor angolul és magyarul is elmondom neki, amit mondani akarok. Ha elővesz egy angol mesekönyvet, ott is mutatom angolul és magyarul is, hogy mi van benne. Miért is ne, gondoltam, kárt nem teszek vele. De már nem vagyok benne biztos.
Egy darabig ugyanis jól működött a rendszer, de mostanában úgy tűnik, hogy az angol alattomosan átvette a hatalmat. Amit én magyarul mondok, a gyerek angolul ismétli. Ha magyarul kérdezek, angolul válaszol. Furcsa érzés és kicsit zavaró is. Merthogy jó dolog kétnyelvűnek lenni, de én azt akartam, hogy a magyar legyen a biztos, stabil alap, és nem az angol! Hiszen nekem ez az erősebb nyelvem, és egyáltalán nem akarok a gyerekemmel angolul beszélgetni.
Egyenlőre azonban úgy tűnik, hogy a kérdésben nem én döntök. Kisbendének könnyebben jön a szájára az angol és azokon a napokon, amikor többet van angol nyelvű közösségben, ez különösen erősen érződik. Nagyon várom már az áprilist, amikor hazautazunk és nagyon remélem, hogy akkor egy kicsit megizmosodik a magyar nyelvtudása is. Merthogy a nagyszülők egyáltalán nem beszélnek angolul, tehát velük muszáj lesz magyarul megértetnie magát.
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(542 értékelés eddig)

Hozzászólások (1)

1. aniko82Üzenet2012.03.12. 15:15

Szia. Érdekes volt a bejegyzésed. elgondolkodtatott. Bár az én kisfiam nyáron lesz 5 éves, két hét múlva utazunk Angliába és szept-ben kezdi a primary school-t. Én félve de kiváncsisággal várom, milyen gyorsan sajátítja el a nyelvet. Anikó

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!

A blog létrehozója és / vagy tulajdonosa kizárólagos felelősséget vállal az általa létrehozott és / vagy szerkesztett blog teljes tartalmáért. A HáziPatika.com Kft. - mint a babaszoba.hu oldal tulajdonosa - a portálon látogatói által szerkesztett blogok igazság- és valóságtartalmért, valamint az azokban elhelyezett tartalommal összefüggésben semmilyen felősséget nem vállal.

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
A blogról
Szerző:fodormarcsiÜzenetoffline
fodormarcsi
  • Összesített tetszési index:

  • Bejegyzések száma: 60 db
  • Létrehozva: 2011.01.17. 15:21
  • Módosítva: 2011.04.01. 01:14
Címkék
Mi ez?

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2018 Central Digitális Média Kft. - Minden jog fenntartva