babaszoba.hu


Fodor Marcsi: Angliában babázok


Aki tanult már angolul, (és ki nem?) abban előbb utóbb mind felmerül a vágy, hogy elutazzon a ködös Albionba. Akár turistaként, akár bébiszitterként, akár hosszabb időre. Én most az utóbbiak táborát gyarapítom és tapasztalom nap mint nap, hogy milyen is errefelé az élet három gyerekkel.

Kétnyelvű gyereket nevelek 1.

2012.02.15. 17:35
Amikor kiköltöztünk Angliába, nagyon örültünk annak, hogy így mindhárom gyerekünk megtanul majd profin angolul. Persze a legtöbb félelmünk is ezzel volt kapcsolatos. Mert hát még nem tudnak. És jajj, de nehéz lesz majd nekik. Persze nem kellett volna aggódni. A dolgok sokkal könnyebben mennek, mint gondoltam. Pillanatok alatt kétnyelvűek lettek. És itt kezdődik az igazi kihívás. Mert kétnyelvű gyereket nevelni nem is olyan egyszerű.

A legtöbb levelet a mai napig ebben a témakörben kapom - meséljem már el, hogy is volt nálunk, mire számíthat az, aki gyerekkel indul útnak. Tanuljanak-e indulás előtt, nem lesz-e megterhelő a gyereknek, hogy ha bedobják a gyereket egy olyan közösségbe, ahol egy szót se beszélnek magyarul. Igaz-e, hogy három hónap után már tökéletesen tudnak majd beszélni.
Nos minden gyerek más - sok függ az életkortól, a temperamentumtól és persze attól is, hogy a szülők hogy viszonyulnak a kérdéshez. Nálunk mindhárom gyerek máshogy látott a nyelvtanuláshoz, és őrült izgalmas volt nézni, hogyan birkóznak a kétnyelvűséggel.
Három gyerek - három korosztály - háromféle út a nyelvtanuláshoz.
Bíborka, az én tízéves nagylányom már tanult otthon két évig angolul egy kéttannyelvű általános iskolába. Azt gondoltuk, hogy neki lesz a legegyszerűbb - és valóban, ő már az első nap megértett néhány dolgot a suliban. De beszélni fél évig nem volt hajlandó. A korábban olyan cserfes kislány, akivel a fő gond a suliban is csak az volt, hogy túl sokat beszél, hirtelen teljesen néma lett az iskolában. Az áttöréshez az kellett, hogy vendégül lássuk az angol barátnőjét. És itt nem volt mit tenni - beszélgetni kellett vele. A kétórás látogatás végére döbbenten vettük észre - ez a gyerek beszél angolul. Az angol barátnő velünk együtt csodálkozott, jé, hogy Bíborka milyen nagydumás! Innentől kezdve megtört a jég: Bíborka gyönyörűen beszél angolul. Rengeteget olvas is - nagyon ritkán kérdez meg egy-egy szót, azt mondja kikövetkezteti amit nem tud.
Az elején nagyon sokat gyakoroltunk vele, nem elsősorban szavakat tanultunk, hanem egyszerűbb iskolai olvasmányokat néztünk át közösen. Ma már ott tartunk, hogy szinte csak olyan szavakat kérdez meg, amikhez nekem is szótár kell. (ciki) Az angol helyesírása még nem tökéletes, de az errefelé nem meglepő, sok anyanyelvű gyerek is küszködik azzal a ténnyel, hogy másként írnak, mint ahogyan ki kell ejteni a szavakat.
Döbbenetes volt azonban azt megfigyelni, hogy ahogy fejlődött az angolja, olvasása, a magyarja romlani kezdett. Hiába olvasunk magyarul hangosan minden nap, ma már ott tartunk, hogy feleannyira szépen és folyékonyan nem megy neki a magyar olvasás mint amikor kijöttünk - cserébe viszont ha angol könyv kerül a kezébe, akkor azt könnyedén és folyékonyan tudta elolvasni. Hiába no, napi 6 óra a suliban nagyon is megtette a hatását.
Én tavaly kétségbeesetten próbáltam javítani a romló helyesírását, az akadozó olvasását, de nem láttam sok javulást. Ám valahol mégiscsak volt eredménye a dolognak, merthogy idén hirtelen minden megváltozott. A magyar helyesírása és olvasástudása is visszaállt a korábbi szintre - gondolom azért, mert idő kellett neki ahhoz, hogy mindkét nyelven helyükre kerüljenek a dolgok.
Most az a módszerünk, hogy próbáljuk mindazt amit angolul tanul magyarul is átvenni, hogy az iskolai szakszavak (törtek, légnemű, dombság) magyarul is meglegyenek, még akkor is, ha ezt a mindennapi életben ritkán használjuk is, fontos tudni. Enélkül ugyanis nagyon könnyű úgy járni, hogy az egyik nyelv fejlődik csak, és a másik megragad egy kisiskolás szinten.
És hogy mennyire jól beszél? A beszédértése neki a legjobb a családban, a filmeket, dalokat egészen pontosan megérti, bármilyen akcentussal is beszéljenek. Nyilván zavarba lehet hozni nagyon kacifántos szavakkal, de valljuk be, egy tízéves gyerek még magyarul is tanulja a nyelvet, legalábbis amikor régi magyar regényeket olvasunk, minden oldalon találunk 2-3-4 olyan szót, amit magyarul is el kell neki olvasni. Az alap nyelvtani szerkezeteket tökéletesen ismeri - a nagy mumus Present Perfect enki teljesen természetesen jön a szájára. De mondjuk egy kis feltételes móddal, rendhagyó igékkel azért még be lehet csapni. Szóval a nyelvtanulásnak nincs még vége - de szerintem ha holnap belökném egy középfokú nyelvvizsgára simán letenné.
A nyolcévces Borsikám csak a banánt tudta angolul, amikor megérkeztünk, és teljesen más technikával esett neki az angolnak...
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(578 értékelés eddig)

Hozzászólások (1)

1. grossyÜzenet2012.02.16. 09:09

Szia Marcsi!Nyelvtanar vagyok,es ha olvasol tudod,hogy szinten külföldön elö magyar,nemet ferjjel,ket gyerekkel.Tapasztalatbol mondom,hogy minden,amit leirtal,helyes.Bar teny,hogy kutatasok alapjan egy gyerek 6 eves koraig 6 nyelvet tud anyanyelvi szintre fejleszteni,de ahogy irtad,gyakorlas hijjan megmarad kisiskolas szinten,vagy teljesen visszafejlödik.amugy meg anyanyelvi környezetben minden szinte magatol erthetödik es megy.Sok tovabbi szep angolos napot!!!

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!

A blog létrehozója és / vagy tulajdonosa kizárólagos felelősséget vállal az általa létrehozott és / vagy szerkesztett blog teljes tartalmáért. A HáziPatika.com Kft. - mint a babaszoba.hu oldal tulajdonosa - a portálon látogatói által szerkesztett blogok igazság- és valóságtartalmért, valamint az azokban elhelyezett tartalommal összefüggésben semmilyen felősséget nem vállal.

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
A blogról
Szerző:fodormarcsiÜzenetoffline
fodormarcsi
  • Összesített tetszési index:

  • Bejegyzések száma: 60 db
  • Létrehozva: 2011.01.17. 15:21
  • Módosítva: 2011.04.01. 01:14
Címkék
Mi ez?

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2018 Central Digitális Média Kft. - Minden jog fenntartva