babaszoba.hu


Fodor Marcsi: Angliában babázok


Aki tanult már angolul, (és ki nem?) abban előbb utóbb mind felmerül a vágy, hogy elutazzon a ködös Albionba. Akár turistaként, akár bébiszitterként, akár hosszabb időre. Én most az utóbbiak táborát gyarapítom és tapasztalom nap mint nap, hogy milyen is errefelé az élet három gyerekkel.

Irány az orvos!

2011.02.11. 13:40módosítva: 2011.02.11. 15:49
Kisgyerekkel az ember meglehetős gyakran keresi fel az orvost. Nincs ez másként Angliában sem.

Amint megvan a lakás, érdemes azonnal körbenézni és megkeresni a háziorvost, akihez ezentúl tartozni fogunk. Nem szabad az első betegségig várni, mert jókora mennyiségű adminisztráció szükséges hozzá, hogy az ember orvoshoz kerüljön.
A környéken tett első sétáid egyikén remélhetőleg találkozni fogsz a felirattal: Surgery. Ez ne tévesszen meg, menj be nyugodtan és jelentsd be, hogy most költöztetek ide, mi a teendőd. Nem sebészet van ugyanis az ajtó mögött, hanem háziorvosi rendelő. Sőt, egy kicsit jobb is annál, mert sok olyan dolgot megcsinálnak, amihez otthon külön rendelésre kell menni. Amikor mi bejelentkeztünk, akkor a család minden tagjának felmérték az egészségi állapotát. Nekem többek között méhnyakrákszűrést is végeztek és vizeletvizsgálatot is. Drukkoltam ugyan, hogy a párom is kapjon a szolidaritás jegyében egy gyors prosztata csekkolást, de az élet igazságtalan, neki csak egy szórólapot nyomtak a kezébe arról, hogy milyen férfibajok fenyegetik és miket tehet ellene.
Mindezeket ráadásul nem is az orvos csinálta, hanem a nurse. Magyarországon ugyanis nagyon le vannak terhelve az orvosok - csomó olyan feladatuk van, amihez egyáltalán nem kell orvosi diploma. Idetartozik az adminisztráció, amit minden gyerek után tonnaszám végeznek. De az a munka is, amit az egészséges rendelésen csinálnak. Megmérik a gyerek súlyát, nézik a fejlődését, mozgását, felírják a popsikrémet. Na, itt ezeket tényleg a nővér csinálja. és ha a gyereknek nincs nagy gondja, hónapok eltelhetnek anélkül, hogy orvost látna.
Ami nem is csoda, mert itt nincs házi-gyermekorvos. A családorvos, tehát General Practitioner (GP) egy személyben felelős a nagymamák és a kisbabák gondjaiért is, és nagyon fontos, hogy tudjuk a nevét, a telefonszámát és a rendelő címét, mert ezt ezután sok-sok alkalommal fogják kérni tőlünk. (Pl. ha a gyerek az iskolával kirándulni megy, akkor minden egyes alkalommal beleegyezési papírt kell kitölteniük a szülőknek, ahol az orvos adatait is kérik!)
Bármilyen orvosi ellátást is kapunk ezután, minden a GP-n keresztül történik - ő írja fel a beutalót, ha kórházba kell menni (kivéve a sürgős eseteket), ő ad beutalót további vizsgálatokra, ő ír fel recepteket. Ám nem könnyű vele találkozni, és semmiképp nem megy azonnal. Az errefelé nem működik, hogy az ember csak besétál, és majd kivárja a sorát. Időpontot kell nála kérni, és előfordulhat, hogy csak napokkal később fogad. Persze lehet sürgősséget is kérni, de ha igazán nagy a baj, akkor okosabb rögtön a kórház sürgősségi osztályára menni (ER vagy A&E). Illetve vannak úgynevezett "Walk in Centre"-k is, ahová nem kell előjegyzés, és kisebb sérüléseket, betegségeket is ellátnak. (Házhoz csak nagyon ritka és kivételes esetekben jön ki az orvos, ha ilyet szeretnénk, akkor nagyon hosszan fognak faggatni a telefonon, hogy biztosan erre van-e szükségünk, és semmiképpen nem tudunk-e bemenni.)
Visszatérve az adminisztrációra - nekünk Magyaroknak nagyon jó, hogy nem kell külön biztosítást kötni a családra, mert az orvosi ellátás az Unión belül ingyen van. (Persze csak akkor, ha az ember egyébként rendelkezik biztosítással.) Ugyan mi kiváltottuk az EU-s biztosítási kártyát, de a kutya se kérte. Ránéztek az útlevelünkre, és mondták, hogy EU tagország, minden OK. Rögtön adtak időpontot, szépen mindenkit megvizsgáltak, bekerültünk a rendszerbe, és kaptunk NHS számot. Ez csak azt jelenti, hogy most már regisztrálva vagyunk a National Health Service (NHS) rendszerébe, nem azt. hogy biztosítva is vagyunk.
Kellemes meglepetés lehet gyerekes családoknak, hogy a receptre felírt gyógyszerek ingyenesek 16 éves kor alatt (Walesben 25 éves kor alatt) tehát a popsikrémtől a lázcsillapítón át semmiért nem kell fizetni.
Más viszont az oltások rendszere. Kötelező oltások nincsenek, csak nagyon ajánlottak. De ezek nélkül is lehet iskolába-oviba menni, ott ugyanis nem kérik az oltási könyvet. A háziorvos viszont kérni fogja, mert neki le kell könyvelnie, hogy miket kapott már a gyerek. Ezért hát semmiképp ne hagyjuk otthon a gyerek Egészségügyi Kiskönyvét, amiben latinul vannak az oltások és a fertőző gyerekbetegségek is, amin átesett már a csemete. Tehát ezeket le tudja könyvelni a helyi doki (illetve a nurse) is. (Amúgy még a Születési Anyakönyvi Kivonatot is kérik, legyen nálunk!)
Mi hallottuk, hogy a Meningitis elleni oltás Angliában a kötelezők között van, ezért beadattuk otthon, de kár volt. Amiért otthon egy csomó pénzt fizettünk (A két lánynak majd 15 ezer volt) azt itt ingyen is megkaphattuk volna. Az oltási rendszerek különbözőségéből adódóan például itt két MMR oltást kapnak a gyerekek, míg otthon csak egyet. Amikor ez az oltási könyvből kiderült, azonnal vették elő a vakcinát a hűtőből, és már döfték is csajokba. (Szó szerint rögtön, itt ugyanis nem szokás a bőrt lefertőtleníteni előtte. Ami nagyon furcsa elsőre, de azt mondják, hogy nem kapnak emiatt fertőzést a gyerekek, hát akkor meg minek...)
Amúgy nekünk az orvos azt ajánlotta, hogy ha hosszabb ideig itt maradunk, akkor érdemes áttérni a helyi oltási rendszerbe, mert az az itteni egészségügyi viszonyok ismerete alapján készült. És tény, hogy a gyerek itt sokkal több bevándorolt, külföldről jött idegennel fogunk találkozni, és bizony ne feledjük, hogy az Európában kihaltnak hitt gyerekbetegségek, a világ más részein azért még pusztítanak, és jönnek is be Angliába...)
Mivel sajnos itt joga van a szülőnek visszautasítania az oltásokat, egyre több a járvány és bizony a kanyarónak, torokgyíknak errefelé halálos áldozatai is vannak. Ezért a kormányzat már gondolkodik azon, hogy valóban kötelezőek legyenek az oltások, hasonló rendszerben, mint Magyarországon, de egyenlőre a demokrácia még erős és a szülő dönthet.
Ha öt év alatti gyerekünk van, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi védőnővel is, akit Health Visitornak hívnak és fontos információkat ad majd. Elvileg az orvosi rendelő értesíti őt az új család érkezéséről, de pl. a mi esetünkben ez elmaradt, és majd csak a jövő héten fogok találkozni vele. Majd leírom, milyen volt.

Hasznos honlapok:
A hozzánk legközelebbi GP-t itt találjuk meg:
http://www.nhs.uk (Anglia)
http://www.wales.nhs.uk (Wales)
http://www.n-i.nhs.uk (Észak Írország)
http://www.show.scot.nhs.uk (Skócia)

Angol oltási rendszer:

Két hónapos oltás - Diftéria, tetanus, pertussis (szamárköhögés) polio (gyermekbénulás) és Haemophilus B és Pneumococcus (tüdőgyulladás) ellen (DTaP6IPV/Hib és PCV)
Három hónaposan - Diphteria, tetanus, pertussis, polio, Haemophilus B és Meningitis C ellen (DTaP/IPV/Hib és MenC)
Négy hónaposan - Diphteria, tetanus, perzussis, polio és Haemophilus B, Meningitis C és Pneumococcus (DTaP/IPV/Hib, MenC és PCV)
Tizenkét hónaposan - Haemophilus B és Meningitis C ellen (Hib, MenC)
Tizenhárom hónaposan - Kanyaró, mumps, rubeóla és Pneumococcus (MMR és PVC)
Három és fél éves kor és öt éves kor között - Diphteria, tetanus, pertussis, polio, kanyaró, mumps, rubeola (DTaP/IPV vagy dTaP/IPV és MMR)
Tizenhárom és tizennyolc éves kor között - Tetanus, diphteria, polio (Td/IPV)
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(1306 értékelés eddig)

Hozzászólások (3)

3. masseyÜzenet2013.03.16. 23:11

http://www.babyjabs.co.uk/baby_vaccines.htm ez van a leafleten ,amit a nurse ad ,amikor megkapod a szamarkohoges elleni oltasodat ,de barmikor besetalhatsz a kozeti healt centerbe es kerhetsz felvilagositast

2. masseyÜzenet2013.03.16. 23:07

http://www.babyjabs.co.uk/baby_vaccines.htm ez van a vedono altal adott tajekoztatoban is,besetalsz a health centerben es egyszeruen kersz egyet.

1. pergelmonikaÜzenet2013.01.27. 03:47

Az Angliaban alkalmazott oltasi rendszer utan kutatgatva akadtam ra a cikkedre. Ezt szeretnem kicsit korrigalni, illetve kiegesziteni. Magyarorszagon alkalmazott oltasi sema a kovetkezo: BCG – 0-6 hét (általában újszülött osztályon) DTP+IPV+HIB – 2 hó DTP+IPV+HIB – 3 hó DTP+IPV+HIB – 4 hó MMR – 15 hó DTP+IPV+HIB- 18 hó DTP+IPV – 6 év DTP – 11 év (6. osztály) MMR – 11 év (6. osztály) HBV – 13 év (7. osztály) Szoval Magyarorszagon is ketszer oltjak az MMR-t, csak a masodikat mar az iskolaban kapjak a gyerekek kampanyoltas kereteben. Itt legtobbszor az a problema, hogy nem all a vedono rendelkezesere a gyerekek oltasi konyve, vagy mert elveszett, vagy mert elfelejtik elvinni magukkal.Igy nem kerul bejegyzesre. A masik dolog, hogy Angliaban is a masodik MMR oltast tapasztalatom szerint 11 eves korban oltjak egybekotve az agyhartya gyulladas elleni oltassal. A negativ tapasztalat sajnos az, hogy a szulonek kapni kellene errol ertesitest, hogy esedekes lenne az oltas, legyen szives idopntot kerni a GP-nel. Az en gyermekeim kozott 15 honap a diferencia. A fiam eseteben ez valamiert elmaradt, a lanyom kapott csak ertesitest. Igy a fiam egy evvel kesobb kapta meg, mint kellett volna. Persze ez nem problema. A problema az, hogy mi tortenik akkor ha a szulo nincs tisztaban azzal, hogy mikor milyen oltas esedekes a gyermekenek es ezert ez elmarad. Szoval kedves vedono kolleganok, ha valaki olvassa soraimat, szeretnek egy kis pozitivummal szolgalni, elismerni es megkoszonni a magyar vedonok munkajat, akik lelkiismereten kovetik a gyerekeket. Nekik koszonhetoen a magyar oltasi rendszer mukodese peldat statualhat az egesz vilag szamara. Ez meg jol mukodik Magyarorszagon. Koszonom.

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!

A blog létrehozója és / vagy tulajdonosa kizárólagos felelősséget vállal az általa létrehozott és / vagy szerkesztett blog teljes tartalmáért. A HáziPatika.com Kft. - mint a babaszoba.hu oldal tulajdonosa - a portálon látogatói által szerkesztett blogok igazság- és valóságtartalmért, valamint az azokban elhelyezett tartalommal összefüggésben semmilyen felősséget nem vállal.

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
A blogról
Szerző:fodormarcsiÜzenetoffline
fodormarcsi
  • Összesített tetszési index:

  • Bejegyzések száma: 60 db
  • Létrehozva: 2011.01.17. 15:21
  • Módosítva: 2011.04.01. 01:14
Címkék
Mi ez?

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2018 Central Digitális Média Kft. - Minden jog fenntartva