Terhesség hétről hétre

Fodor Marcsi: Angliában babázok

Aki tanult már angolul, (és ki nem?) abban előbb utóbb mind felmerül a vágy, hogy elutazzon a ködös Albionba. Akár turistaként, akár bébiszitterként, akár hosszabb időre. Én most az utóbbiak táborát gyarapítom és tapasztalom nap mint nap, hogy milyen is errefelé az élet három gyerekkel.

Irány az intézmény!

2011.01.31. 22:53
Bölcsi, iskola, óvoda - a Magyarországon jól ismert rendszer teljesen másként működik Angliában.

Az az elgondolás, hogy a gyereknek három, de legalábbis kétéves korig az anyja mellett a helye, Nyugat-Európában korántsem magától értetődő. Itt azt mondják, hogy egy anya attól még maradhat dolgozó nő, hogy szült egy-két gyereket. És a gyereknek nem árt - az anyának meg kifejezetten hasznos, ha minél hamarabb visszamegy dolgozni.
A munkahelyek többsége ehhez nagyon rugalmasan áll hozzá - itt Angliában rengeteg a félállás, az otthoni munka, de még kifejezetten "iskolaidőben" végzett munkát is hirdetnek. Merthogy a suli itt egyáltalán nem estig tart - délután 3-kor kicsöngetnek, és nincs napközi. A gyereket pedig valakinek el kell hozni.
Találtam egy nagyon hasznos kis brossúrát, amely szépen végigveszi, hogy milyen lehetőségei vannak az anyának, ha pici gyereke van, és dolgozni szeretne. Elvileg ugyanis a bölcsődék már hathetes kortól, beveszik a gyereket, ezt csak nagyon kevesen tudják megfizetni. Ugyanis minél korábban megy egy gyerek bölcsibe, annál többet kell érte fizetni. Viszont ha anya dolgozik, akkor a munkahely afféle az otthoni meleg-ételjegyhez hasonló "bölcsijegyet" (childcare voucher) adhat neki, ami csökkenti a költséget.
A legelső választási lehetőség a childminer - aki olyan, mint otthon a családi napközi. A saját otthonában vigyáz több gyerekre. Ennek ára területenként eltérő, valahol 3 és 7 font között van óránként. Átlagosan heti 140 fontot szoktak erre költeni a családok. Ami jó benne, hogy rugalmas, alkalmazkodik a gyerek és a család igényeihez. Igénybe lehet venni csak pár napra, vagy pár órára is, de általában csak munkaidőben vállalnak gyerekfelügyeletet, tehát reggel 8-tól délután 6-ig.
Ennél rugalmasabb a nanny azaz a hagyományos dadus, akit mi babysitternek hívunk. Ha teljes állásban alkalmazzuk, hetente 250-400 fontot kér, attól függően, hogy hány órára hívjuk magunkhoz, és emellett még adót és társadalombiztosítást is kell utána fizetni. Ami jó benne, hogy a gyerekre saját otthonában vigyáz és vállal esti gyerekfelügyeletet is.
Ennél intézményesebb a Day Nursery, ahová ötéves korig járhatnak a gyerekek. Átlagosan 152 fontba kerül hetente, de ez területenként nagyon változó, akár 200 font fölötti összeggel is számolhatunk. Itt általában reggel 7-től este 7-ig vállalnak gyerekfelügyeletet, de lehetőség van félnapos vagy csak félhetes ellátásra is - természetesen olcsóbban. Egy ismerős angol anyukát kérdeztem tegnap, ő a kétéves fiát heti két napot viszi a Nursurybe, ezért 265 fontot fizet havonta, és azért ilyen keveset, mert ő egyedülálló szülő, és támogatja az önkormányzat.
Három éves kortól már heti 15 óra ingyenes intézményes ellátásra jogosult a gyerek, évi 38 héten át. Ez az otthoni kötelező iskolaelőkészítő nagycsoportos ovinak felel meg. Itt felkészítik a gyereket a hamarosan közelgő iskolai, közösségi életre. A napi átlagosan három órányi szabadidő a gyakorlatban anyukának nagyobb teher mint szusszanás, mert épp csak egy nagybevásárlásra, vagy takarításra elég.
Kétéves kortól a gyerek akár Nursery Schoolba is járhat, ha államiba felveszik a gyereket, akkor ingyenesen. Ha nincs már hely, akkor vannak fizetős magánintézmények, ezek félévente 800-1200 fontot kérnek. Általában 9-től fél 4-ig vállalnak gyerekfelügyeletet, de lehet félnapos ellátást is kérni. Ez a magyar ovinak megfelelő hely, ahol alapvető készségeket, kulturális képességeket csöpögtetnek a gyerekbe.
Van még a Pre-School és a Playgroup, amelyekben csakis oktató munka folyik. Itt foglalkozásonként kell fizetni 5-7 font közötti összeget, ez 2-3 órás időtartamot jelent, és nem feltétlen van minden nap. Gyakran a helyi közösség működteti, és a szülők is besegíthetnek közösségi munkásként.
A választási lehetőségek özöne később sem ritkul. Angliában az állami oktatás 5 és 16 éves kor között kötelező és ingyenes, de az oktatási rendszer nagyon más Nagy Britannia különböző részein.
Az iskola 4 vagy 5 éves korban kezdődik (ha a gyerek szeptember 1-ig betölti a négyéves kort, akkor mehet suliba, ha nem, akkor afféle évvesztesként még egy évet várnia kell) Magyar anyai szívnek ez a korai kezdés nagyon durván hangzik, ám közelről megnézve óriási különbség van ám egy magyar és egy angol iskola között. Utóbbi alsóban sokkal lazább, játékosabb. Először egy év Reception Year-rel kezdenek a gyerekek, amikor olvasni tanulnak, alapvető matematikai műveleteket, színeket, formákat tanulnak. Utána kezdik az igazi munkát a Primary school-ban, amely 5-11 éves korig tart. (Skóciában 12-éves korig, Írországban pedig már 4-11 éves kor között.)
Ez általában a legközelebbi iskola, ahová az önkormányzat osztja be az embert, de ha vannak szabad helyek, a szülő választhat más iskolát is. A beiratkozás áprilisban van, és ha az ember lekési, könnyen várólistára kerülhet. (Nálunk a 7 évesnek hat hetet kellett várnia, míg az önkormányzat helyet tudott neki biztosítani!)
Hasonlóan a magyar alsótagozatos rendszerhez, a gyerekek ugyanabban a csoportban és ugyanazzal a tanárral vannak egész nap. Nagyon sokan játszanak, gyakran mennek a szabad levegőre és inkább a csoportmunkán van a hangsúly, semmint a frontális tanár általi oktatáson.
Az ingyenesség szó szerint értendő - nincs tankönyv, nincs tolltartó, még egy festékkészletet se kell a suliba vinni. Csak a tornacuccot és az egyenruhát kell a szülőnek fizetnie, a gyerekek minden mást az iskolától kapnak, még a füzeteket is, amibe írnak. Csak a délutáni különórákért (ha a gyerek akar járni) és az ebédért kell fizetni (hacsak nem otthonról visz ebédet, ezt kb. a gyerekek fele teszi meg, tehát egyáltalán nem kirívó eset.)
Természetesen ez csak az állami iskolákra igaz. Emellett vannak még egyházi iskolák is, amelyek ugyan nagyon jó hírűek és magas színvonalúak, de feltétel a hitbéli kötődés, a rendszeres templombajárás, és emellett még fizetős is. Vannak független magániskolák (Independent school) amelyek nem kapnak állami támogatást, ezért meglehetősen drágák, ám némelyikbe ösztöndíjat kaphatnak a tehetséges, vagy rászoruló hallgatók. Több mint 2500 ilyen iskola létezik, és az angol gyerekek 8%-a jár ilyenbe. És vannak még a Grammar Schoolok, amelyek nagyon drágák, nagyon gazdagoknak és szinte mindig benntlakásosak.

Néhány link:
Az angol iskolákról:
http://www.ofsted.gov.uk/oxcare_providers/list
http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/league_tables/default.stm

Tankönyvek és online oktatási anyagok (a KS1 szintet 7 évesen, a KS2-t 11 évesen kell tudni teljesíteni)
http://www.lettsandlonsdale.com/
http://www.oup.com/oxed/primary/oxfordreadingtree/
http://www.nelsonthornes.com
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(873 értékelés eddig)

Hozzászólások (5)

5. anon_879797Üzenet2011.06.08. 21:13

Szia, a felsorolas nem teljesen pontos. Lattam mar szinvonalon aluli katolikus iskolat is, nem is egyet, de teny hogy a hiruk jobb. Nem fizetosok, bar biztos van olyan is. Illetve leteznek alternativ iskolak is, ahol 6-7 evesen kezdik a tanulast es addig tenyleg csak jatek van, nem egyenruhas ovinak alcazott tanulas. Az elozo hozzaszolassomnal lemaradt, nagyon alapos es szinvonalas a blogod, gratula erte!

4. anon_828690Üzenet2011.02.01. 18:30

Hát igen, én is csak ilyeneket "tanítgatok" a nagyobbnak, számokat, színeket, formákat, meg ha rákérdez hogy éppen ami a kezében van, az mi angolul. :-) És pontosan azért sem mentem bele a tanításukba "komolyabban", mert kint úgyis rá fognak érezni arra, hogy mit is mondanak nekik a szövegkörnyezetből és a szavak használatának gyakoriságából és nem úgy, hogy értik egy-egy szó mit jelent. Később már összeáll a fejükben is, hogy mi a szó jelentése.

3. anon_1010486Üzenet2011.02.01. 16:58

Amúgy itt sokkal játékosabb az oktatás az alsóban, sokat mesélnek, eljátsszák a történeteket, lerajzolják. Ők azt mondják, hogy mindent megértenek. A kisebbik lányom korábban nem tanult angolt (csak pár szót, színeket, formákat, kajaneveket) most már ott tart, hogy amit matekórán tanulnak, azt simán elmondja nekem angolul... Szóval igen-igen gyorsan felszippantják a nyelvet, pláne, hogy egész nap ott vannak.

2. anon_1010486Üzenet2011.02.01. 16:56

Nagyon helyesek voltak a suliban, volt melléjük kirendelt segítőtárs az osztályból, és nagyon lelkesek voltak már az elejétől. Itt az osztályokban két tanár dolgozik, így az egyik gyakran csak velük foglalkozott. Gondok mindig akadnak - de nem hiszem, hogy a magyar suliban ne lettek volna... :-)

1. anon_828690Üzenet2011.02.01. 15:08

Semmi gond nem volt a beszokással? Nem érezted, hogy nyomás lenne a lányokon a nyelv miatt? Mondjuk annyira jól reagálnak a gyerekek a változásokra (az enyémek legalábbis), hogy én reménykedem a zökkenőmentes váltásban, de hallottam már olyat is, hogy a gyereket pszichológushoz kellett vinni, mert az új környezet, az új nyelv összezavarta. :-(

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!
Szerző:anon_1010486
offline
anon_1010486
  • Kedvelés:

  • Bejegyzések száma: 60 db
  • Létrehozva: 2011.01.17. 15:21
  • Módosítva: 2011.04.01. 01:14
Címkék