babaszoba.hu


Fodor Marcsi: Angliában babázok


Aki tanult már angolul, (és ki nem?) abban előbb utóbb mind felmerül a vágy, hogy elutazzon a ködös Albionba. Akár turistaként, akár bébiszitterként, akár hosszabb időre. Én most az utóbbiak táborát gyarapítom és tapasztalom nap mint nap, hogy milyen is errefelé az élet három gyerekkel.

Így tanulunk angolul

2011.02.06. 00:54
Aki gyerekekkel együtt érkezik Angliába, elsősorban azért aggódik, hogyan fogja magát érezni a csemete. A legnagyobb kérdés, hogy mennyi idő kell neki, hogy megtanuljon angolul, és mennyire viseli majd meg ez a folyamat. Bár mi sem tartunk még a történet végén, azért az elmúlt fél évben szereztünk némi tapasztalatot.

Az én lányaim nagyon eltérő nyelvtudással érkeztek Angliába. A 9 éves Bíborka itthon harmadikos lett volna, és az első két évet egy kéttannyelvű iskolában végezte el Magyarországon. Nagyon sok szót, kifejezést értett már, igaz, nem beszélt. Nagy-nagy félelmekkel indult neki az első napnak. Leírtuk egy nagy lapra az alapvető kifejezéseket (éhes vagyok, kimehetek a mosdóba, rosszul vagyok stb) - természetesen ez soha nem került elő, de biztonságot adott neki a suliba menet. Ott azonban erre már nem volt szüksége, mert a tanító néni egyből megkérdezte, hogy ki segítene neki, és fel is pattant egy pici szőke kislány, hogy neki nagyon szimpatikus a lányunk. Így lett Sally az első barátnője Bíborkának, és tényleg sokáig nagyon figyelt rá, terelgette, magyarázott neki, mit hogyan kellene. Elvileg, ha van más magyar is az iskolában, akkor az a gyerek szokott segíteni az újonnan érkezőnek, de ebben a suliban mi vagyunk az egyetlen magyarok, sőt Bíbor osztályában ő az egyetlen, akinek nem anyagnyelve az angol.
Az igazi gyöngyszem azonban az indiai segédtanárnő, Miss Janjua, merthogy a mi sulinkban minden osztályban két tanár van. Ez nem általános itt Angliában, de azért előfordul. És nagyon jó. Ha Bíbornak gondja volt a tananyaggal, nem értette, hogy mit kellene csinálnia, akkor mellé ült, és elmagyarázta neki, lerajzolta, kivágta - amit kellett. És ha semmi nem használt, mert Bíbor teljesen kétségbe esett, és sírni kezdett (az első hetekben bizony előfordult) akkor egyszerűen kivitte a teremből, és beültek a könyvtárba, vagy csak megmutatta neki a sulit. Ez mindenkinek jó volt, hogy Bíbor se zavarta a tanítást, meg is nyugodott, és ráadásul az angolt is gyakorolta.
Neki nem volt külön tanára, de nagyon sok helyen (főleg ahol nincs segédtanár) adnak a gyerek mellé angol nyelvű felzárkóztatót, aki heti 1-2 órában csak vele foglalkozik és a nyelvet, a tananyagot gyakorolja vele. Ez kevésnek tűnik, de az intenzitása miatt nagyon hasznos.
Bíbor egyébként sokat sírt az első pár hétben, főleg mert nagyon frusztrálta, hogy nem tudja elmondani, amit akar. Hogy be van fizetve ebédre, vagy nem érti a szöveges matekpéldát, nem engedik a többiek a számítógéphez, mert úgyse ismeri a programot. De egyszer se mondta, hogy nem akar menni, és rögtön az elejétől kezdve azt állította, hogy érti, amit az órán vesznek. Mióta már a Jóbarátok poénjain is velünk együtt röhög, el is hiszem neki.
Sokat segített az is, hogy már az első naptól nagyon sokat dicsérték. Az elején főleg a rajztudása miatt, ami otthon is kiemelkedő volt, itt meg fényévekkel az angol gyerekek előtt jár. Errefelé ugyanis nagyon keveset rajzolnak otthon a gyerekek, ezért elég bénácskák. Valószínűleg azért, mert az iskola nem kér tanszereket, így nem vesznek otthonra ceruzát, rajzlapot - ami nálunk minden magyar háztartásban dögivel van, és hát egyszerűen kevesebb az otthoni gyakorlási lehetőség.
Nagyobb meglepetés volt számomra, hogy a múltkori fogadóórán már Bíbor fogalmazási képességét dicsérték, amivel állítólag a legjobbak közé tartozik, és sok anyanyelvű gyereknél jobbat ír. Igaz, a helyesírása rémes, és hát ugye sok nyelvtani hibát vét. De amit akar tényleg minden gond nélkül el tudja mondani, és ha angol mesét nézünk, hallgatunk, akkor érti, hogy miről van szó. Most már néha beszélni is mer, de mivel alapvetően szégyenlős, azért ritkán hallani a hangját a suliban. De azt hallom, hogy ha megszólal, főleg jelenidőt használ, nagyon ritkán múltat és jövőt, de már felismeri ezeket a szerkezeteket is. Ja, és ma mesélte, hogy olvasásórán egy szinttel feljebb rakták, és most már nehezebb olvasmányokat kap majd.
Borsikáért jobban aggódtunk, több okból is. Egyrészt ő szeptemberi születésűként csak most, hét évesen kezdte volna a sulit otthon is, így az egész rendszer ismeretlen volt számára. Az könnyebbséget jelentett, hogy , magyarul már írt, olvasott, ami fontos is volt, mert a kora miatt rögtön másodikba rakták, ahol a többi gyerek már írt és olvasott angolul.
Márpedig neki ezek nem mentek, hiszen alig pár szót tudott csak. Amikor biztos lett, hogy kiköltözünk, fogadtunk mellé egy angoltanárt, aki heti 1-2 alkalommal eljött hozzánk és igyekezett megtanítani neki a színeket, formákat, ételneveket. De azért ez nagyon messze volt a használható nyelvtudástól.
Ennek ellenére ő még jobban érezte magát a suliban már az első perctől, mint a tesója. Már az első nap kapott feladatot, a leggyakoribb kétszáz angol szó betűzését kellett vele itthon gyakorolnunk négy nagy A4-es lapon. De nagyon a lelkünkre kötötték, hogy ne siessünk vele, szép lassan, biztosan haladjunk.
Alapvető különbség a két gyerek között, hogy Borsi nem szégyenlős. Így ő ha tudott két szót, azt háromféleképp össze tudta rakni, és persze azonnal el kezdett kommunikálni.
Az első nagy iskolai élménye a "pumpkin soup" volt a téma, amiről kezdetben azt hittem azt tanulják, hogyan kell sütőtöklevest csinálni. Csak jóval később derült ki, hogy bizony ez volt az első könyv, amit együtt olvasott az osztály, és hogy ez a brit gyerekirodalom egyik remeke. De nem csak olvasták ám - eljátszották színdarabként, lerajzolták, elénekelték. Minden lehetséges módon birtokba vették a szöveget, így mire befejezték, Borsi is pontosan tudta, hogy miről szól, és hosszú részeket idézett belőle angolul. Ma már ott tartunk, hogy ha új anyagot vesznek mondjuk matekból, akkor azt angolul magyarázza el nekem. És ilyenkor elvárja, hogy én is angolul beszéljek vele. Angolul tökéletesen olvas, csak néha egy-egy nehezebb szónál bizonytalanodik el. Ma este a Micimackóból olvasott fel két oldalt angolul. Elképesztő kiejtéssel. Amikor pedig ír, abban nincs hiba. Igaz, ő soha nem volt slendrián, mindig a tökéletességre törekszik. Ha valamilyen szót nem tud, akkor megkérdezi, vagy kikeresi az egyik mesekönyvéből.
Egyébként mióta megérkeztünk minden este angolul is van mese. Általában angolul felolvasom (már akkor megértik a nagy részét) aztán magyarra fordítom amit kell. Az elején tiltakoztak ellene, de ma már nagyon élvezik. Egyre kevesebbet fordítok, és lassan már az angol mese CD-ket is értik.

Ajánló:
Nekünk a nyelvtanulásban nagyon sokat segített a Leapfrog hangoskönyv: (http://shop.leapfrog.com/leapfrog/jump/Tag/category/Tag) ami egy elektronikus cerutából és egy speciális lapú könyvből áll. Amihez hozzáérinti a tollat a gyerek, azt a szót hangosan kiejti a toll. Vagy elmeséli az egész oldalon lévő szöveget és még csak hallás után érthető feladatokat is ad. Zseniális, tucatnyi könyv van belőle. A toll maga olyan 10 ezer Ft, és egy könyv kb 4-5 ezer, attól függ hol veszi az ember, és kifog-e valamilyen jó akciót.
De online is lehet jó dolgokat találni. A mi kedvenc oldalaink:
A British Council oldalán rengeteg hangos mese van, kifejezetten nyelvtanító játékok, nyomtatható feladatlapok, kártyák. Órákon át lehet böngészni rajta.
http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/
A másik nagy kedvencünk az Oxford Tree. Anglia legtöbb iskolájában ezekkel a könyvekkel tanítják olvasni a gyerekeket. Minden évfolyamnak más és más nehézségi fokkal van, több mint százféle hangoskönyv, ingyen! Itt az a szokás, hogy minden gyerek maga választja ki, hogy mit akar hazavinni, otthon elolvassa és a tanár szép egyesével meghallgatja őket amikor visszaviszik. Az én lányaim imádják!
http://www.oxfordowl.co.uk/
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(1124 értékelés eddig)

Hozzászólások (4)

4. fodormarcsiÜzenet2011.07.21. 01:07

Szia Gabi! Hát ez nem könnyű helyzet - de vigasztaljon a tudat, hogy csak hat hét a szünet, nem 12, mint otthon. :-) Marci másodikba vagy harmadikba fog menni? Én a helyedben megkérdezném a sulit, nincs-e valamilyen nyári táboruk (sok helyen van), mert az is segíthetne neki, hogy tanulja a nyelvet. Esetleg kérdezd meg a tanító nénit, hogy milyen olvasmányokat, témaköröket fognak venni jövőre, és azokat kezdjétek el olvasgatni otthon. Esetleg kereshetsz a WHSmiths-ben pár KS1-es tankönyvet (Science, English, Math) és annak a szakszavait tanítanám. A számokat, a betűk neveit mindenképp. Nagyon ne aggódj, errefelé elég sok külföldi gyerekkel találkoznak és elég jól fel vannak készülve rájuk. Nem csodabogarak, és nagyon játékos az oktatás. Írj majd mindenképp, hogy mennek a dolgok, drukkolok nektek!

3. gubanc74Üzenet2011.07.19. 12:20

Kedves Marcsi! Nagy örömmel olvastam a bejegyzésedet a nyelvtanulásról, mert én éppen a kétségbeesés határán állok ez ügyben. Mi csupán egy hónapja költöztünk és a lassan hat éves Marcink öt napja jár suliba. Ő is hasonló helyzetben van,mint Borsi lányod, mert eddig ovis volt plusz nem beszél angolul viszont szégyenlős a lelkem. Én most igen nehezen tudom elképzelni, hogy mikorra fogja behozni az osztályába járó angol gyerekeket. De a kétségbeesésem oka nem ez, hanem, hogy itt a nyár a sulinak a héten vége és nem tudom hogyan segítsem őt okosan előre a nyelvtanulás meg az írás olvasás útján. A könyvek közül tapasztalataid szerint melyikkel volna érdemes kezdenünk? Előre is köszi, üdv: gabi

2. szkrisztaÜzenet2011.03.09. 00:52

Nem véletlen, hogy az angol iskolák a legjobbak, már a kicsik is jó alapokkal kezdik. Mi csak irigykedünk itthon. Hihetetlen, hogy milyen ügyesek a lányaid!

1. ungvaryrenataÜzenet2011.02.06. 17:02

Nagyon hasznos és felülmúlhatatlan a nyelvterületen tanulás. Érdekes amit írsz a tanítási módszerekről, különösen a sütőtökleves feldolgozása. Ezt akár itthon is ki lehetne próbálni a funkcionális analfabetizmus felszámolására... Köszi a hasznos linkeket! És nagyon ügyesek lányok!

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!

A blog létrehozója és / vagy tulajdonosa kizárólagos felelősséget vállal az általa létrehozott és / vagy szerkesztett blog teljes tartalmáért. A HáziPatika.com Kft. - mint a babaszoba.hu oldal tulajdonosa - a portálon látogatói által szerkesztett blogok igazság- és valóságtartalmért, valamint az azokban elhelyezett tartalommal összefüggésben semmilyen felősséget nem vállal.

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
A blogról
Szerző:fodormarcsiÜzenetoffline
fodormarcsi
  • Összesített tetszési index:

  • Bejegyzések száma: 60 db
  • Létrehozva: 2011.01.17. 15:21
  • Módosítva: 2011.04.01. 01:14
Címkék
Mi ez?

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2018 Central Digitális Média Kft. - Minden jog fenntartva