babaszoba.hu


Fodor Marcsi: Angliában babázok


Aki tanult már angolul, (és ki nem?) abban előbb utóbb mind felmerül a vágy, hogy elutazzon a ködös Albionba. Akár turistaként, akár bébiszitterként, akár hosszabb időre. Én most az utóbbiak táborát gyarapítom és tapasztalom nap mint nap, hogy milyen is errefelé az élet három gyerekkel.

Egészséges lehetőség

2011.02.17. 22:28módosítva: 2011.02.17. 22:35
Világéletemben utáltam a kötelező dolgokat. Ezért is utáltam már előre a mai látogatást az angol védőnőnél. Miért kellene ez nekem, gondoltam? Hiszen pontosan látom, hogy Bendével minden rendben van. Semmi szükségem arra, hogy egy idegen belekotyogjon az életembe.

Bevallom, én otthon nem szerettem ezt az egész védőnői rendszert. Olyasfajta muszájdolognak éreztem, ami betolakodik az életembe. Nem értettem, hogy a terhesség alatt miért kellene időt szakítanom arra, hogy bemenjek hozzá vérnyomásmérésre és egy kis beszélgetésre - hiszen a saját orvosom mindent amúgy is megcsinál.
Aztán miután megszülettek a lányok, kifejezetten idegesített, hogy egy idegen betolakszik az életembe amikor én csak befelé fordulásra vágyom. Ráadásul bejelentkezés nélkül, szinte mindig rosszkor, vagy kora reggel csörgetett, amikor még aludtunk az éjszakai virrasztás után. Vagy délben, amikor altattam volna a babát, vagy délután, amikor már mindketten fáradtak és nyűgösek voltunk és szaladt a lakás. Szóval soha nem jókor. Ráadásul nem igazán értettem, miért is jön, hiszen csupa olyan dolgot mondott el, amiket már rég elolvastam a netről és a könyvekből. Kicsit úgy éreztem, az egész csak arról szól, hogy ellenőrzés alatt álljak, nehogy valami rosszat tegyek.
Nem mintha az én védőnőm ne lett volna kedves vagy segítőkész. De valahogy mégis úgy éreztem, hogy nem találjuk a közös hangot. Abban reménykedtem, hogy végre lesz valaki, aki izgalmas dolgokat mond a babáról, és hogy miket lehet vele csinálni - de valójában untam minden látogatását. Nem tudta, hol találkozhatok más anyukákkal, nem tudta hol tanulhatnék babamasszázst, babajógát és egyáltalán mit csináljak két pici gyerekkel.
Amikor kiköltöztünk Angliába, nagyon is örültem, hogy megszabadultam az ellenőrzésétől. De bevallom, azért volt pár dolog, ami otthonról hiányzott. Fájlaltam, hogy a felnőttrendelőben nincs mérleg, így nem tudom, rendesen gyarapodik-e a fiam. És olyan nagyon jó lett volna néha egy idősebb barátnő, aki tanácsot ad, hogy merre keressem a többi kismama társaságát, és eligazít az angol egészségügy útvesztőiről.
Amikor rátaláltam a Sure Start programra, (amiről már írtam) kicsit enyhült az információ igényem, de ott tudtam meg azt is, hogy a védőnőtől (itt Health Visitor) kapok majd egy könyvcsomagot a gyerek első szülinapja előtt. És hogy bizony ezt jó lenne nem lekésni. Eredetileg a háziorvosnak lett volna a feladata, hogy átküldje az adataimat a védőnőnek, de valamiért ez az információ elsikkadt, így végül fél év után végül is erőt vettem magamon (ingyen könyv! - biztattam magam) és felhívtam őket, hogy találkozzunk.
Kicsit megnyugtatott, amikor megtudtam, hogy itt semmi sem kötelező. Ők minden hétfőn itt vannak, tőlem kétsaroknyira az egészséges rendelőben. És várnak. Nem kell bejelentkezni, és nincs semmi gond, ha nem akarok menni. De ha minden héten megyek, ők annak is örülnek. Ha csak meg akarom mérni a gyerek súlyát, ha tanácsot akarok kérni, ha betegnek látom, de nem vagyok benne biztos, hogy baj van, ha úgy látom lemaradt a fejlődése, a beszéde, a mozgása. Vagy ha csak egyszerűen beszélgetni akarok, akkor ők várnak. Ha erre nincs szükségem, akkor az sem gond. Majd ők időről időre írnak nekem levelet, hogy mik a lehetőségeim. Mert például Bendének már hat foga van. És hogy 1-2 hónap múlva megmutathatnánk a fogorvosnak. Nem azért, mintha kellene - inkább, hogy hozzászokjon a kicsi. Persze, kötelező vizsgálat is van - egyéves korban, amit most letudtunk, és aztán majd két és fél évesen. Mielőtt majd oviba megy. De ha szeretném tudni, hogy milyen ovik vannak a környéken, akkor abban is tudnak segíteni. Vagy bármiben, tényleg bármiben.
Én persze szeretem ilyenkor próbára tenni az embereket és tényleg szoktam kérdezni. Tőle azt, hogy mit tehetek amikor Bende harap. Merthogy őurasága ha úgy érzi, hogy nem vagyok elég gyors, vagy nem figyelek rá, akkor bizony keményen belém mélyeszti a fogacskáit. Én ilyenkor leteszem, közlöm vele, hogy ezt nem szabad és otthagyom.
De megtudtam most, hogy egyévesen ez még korai. Mert nem érti az összefüggést (ezt én is láttam, csak nem tudtam jobbat) szóval szerinte egyszerűen tegyek úgy, mintha nem történt volna semmi. És ha látja, hogy ezzel nem ér el semmit, akkor majd abbahagyja. Ha pár hónapon belül ez nem oldódik meg, jöjjek vissza, és akkor összehoz egy pszichológussal, akitől még több trükköt kaphatok. De a csapatukban logopédus is van, és gyógytornász is, ha a baba mozgása lemaradna és persze dietetikus. Szóval csak rajtam múlik, hogy mit veszek igénybe.
A kényszert továbbra is utálom. De a lehetőségek felvillanyoznak. Most várom a levelüket, amiben elküldik majd a szomszéd városrész központjának programjait is. Merthogy ott aztán még ennél is több van. És tényleg kaptam könyvet is. Nem is egyet és nagyon jókat. De nem ennek örülök a legjobban. Hanem annak, hogy tudom, nem vagyok egyedül, bármi gondom van mehetek hozzájuk. És ebben már nincs semmi muszáj.
Címkék:
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(1103 értékelés eddig)

Hozzászólások (Még nem érkezett hozzászólás)

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!

A blog létrehozója és / vagy tulajdonosa kizárólagos felelősséget vállal az általa létrehozott és / vagy szerkesztett blog teljes tartalmáért. A HáziPatika.com Kft. - mint a babaszoba.hu oldal tulajdonosa - a portálon látogatói által szerkesztett blogok igazság- és valóságtartalmért, valamint az azokban elhelyezett tartalommal összefüggésben semmilyen felősséget nem vállal.

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
A blogról
Szerző:fodormarcsiÜzenetoffline
fodormarcsi
  • Összesített tetszési index:

  • Bejegyzések száma: 60 db
  • Létrehozva: 2011.01.17. 15:21
  • Módosítva: 2011.04.01. 01:14
Címkék
Mi ez?

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2018 Central Digitális Média Kft. - Minden jog fenntartva