Család

3 szuper hagymaleves recept, amit imádni fog a család

Tökéletes őszi, téli étel, zsenialitása egyszerűségében rejlik. Könnyen elkészíthető és olyan sok változata létezik, hogy valamelyiket biztosan mindenki szereti.
2022. November 01.
Egy tányérnyi hagymaleves

Ahány ország, annyi hagymaleves, mondhatnánk kis túlzással. Készülhet vöröshagymából, fokhagymából és ezek ötvözetéből, de akár medvehagymából, póréhagymából is. Ráadásul a hagyma nagyon egészséges, rengeteg C- és B-vitamint tartalmaz, meghűlés ellen is bevethető például hagymatea formájában.

Most háromféle hagymaleves variációt hoztunk.

Sokhagymás krémleves

Ez a leves négyféle hagymából készül, tejszínnel tesszük krémessé.

Hozzávalók:

3 nagy fej fehér hagyma

3 közepes fej salottahagyma

1 db póréhagyma

7 gerezd fokhagyma

2 db burgonya

8 szál kakukkfű

só ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint

3 ek olívaolaj (plusz a tálaláshoz)

1.5 dl habtejszín (lehet növényi is)

1 l alaplé

4 ek snidling (plusz a tálaláshoz)

30 g sült hagyma

Elkészítés:

A hagymákat és a burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és egy jó nagy keverőtálba tesszük. Hozzámorzsoljuk a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, valamint meglocsoljuk olívaolajjal.

Alaposan összeforgatjuk az egészet, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük – érdemes kettőre szétosztani, így nem érnek össze a darabok. 200 fokon 15-20 percet sütjük, amíg jól megsülnek és karamellizálódnak kicsit.

A sült hagymákat és burgonyát ezután egy lábasba áttesszük és felöntjük a tejszínnel valamint az alaplével. Utóbbit érdemes több részletben hozzáadni, nehogy túlhigítsuk a levesünket.

Nekiesünk egy botmixerrel és teljesen krémesre turmixoljuk a levesünket. Amikor ezzel megvagyunk, beleszórjuk a karikázott snidlinget, ami még izgalmasabbá teszi az állagát, hiszen így lesznek benne hagymadarabkák.

5 percet főzzük így, majd tányérokba merjük. Olívaolajjal meglocsolva és pirított hagymával, valamint snidlinggel megszórva tálaljuk.

Fokhagymaleves lime-mal

Krémes, lágy, a lime-tól pikáns.

Hozzávalók:

2 db lime

4 gerezd fokhagyma

100 g póréhagyma (csak a fehér rész)

200 g vöröshagyma

2 ek vaj

40 g rizs

800 ml zöldség alaplé

200 g habtejszín

só ízlés szerint (tengeri)

fehér bors ízlés szerint (frissen őrölt)

Elkészítés:

Vagdaljuk nagyobb darabokra a fokhagymát, póréhagymát és a hagymát. Pároljuk meg vajban. Tegyük bele a rizst, öntsük fel a zöldséglevessel, és főzzük alacsony hőfokon kb. 45 percig.

Turmixoljuk össze a levest, és passzírozzuk át egy szitán. Keverjük bele a tejszínt, fűszerezzük sóval és borssal.

Reszeljük le a lime héjának egy részét, keverjük a levesbe. A héj másik részét vágjuk vékony csíkokra (Kezeletlen lime-ot használjunk)

Turmixoljuk habosra a levest, díszítsük lime-héj csíkokkal.

Francia hagymaleves

A klasszikus francia hagymaleves, sajttal, bagettel.

Hozzávalók:

50g vaj

1 evőkanál olívaolaj

1 kg hagyma vékonyan felszeletelve

1 teáskanál cukor

4 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve

2 evőkanál liszt

250 ml száraz fehérbor

1,3 l alaplé

4-8 szelet bagett (mérettől függően)

140 g finomra reszelt gruyère (vagy más félkemény sajt)

Elkészítés:

Olívaolajon olavasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát és 10 percig pároljuk fedő alatt.

Szúrjuk rá a cukrot, kevergessük gyakran addig, amíg a karamellizálódik. A hagymának aranyszínűnek, íz gazdagnak és puhának kell lennie. Vigyázzunk, hogy nehogy odaégjen. Amikor már a vége felé járunk, adjuk hozzá a fokhagymát is, majd szórjuk rá a lisztet és keverjük folyamatosan.

A takaréklángról tegyük erősebbre, öntsük hozzá a bort (ez akár elhagyható, ha gyerekek miatt nem szeretnénk), majd az alaplevet. Fedjük le és hagyjuk magára 15-20 percre.

Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, majd halmozzuk rá a sajtot, hogy ráolvadjon.

Nincs más hátra, mint a tálalás: a leves tetejére kerüljön a sajtos pirítós.

Kép: Getty Images