Trend

Úszás kontra hosszú haj: így lehet kevésbé macerás a kislányodnak

Az úszás az egyik legjobb mozgásforma a gyerekeknek (is), de ha hosszú hajú a lánykád, akkor a hajszárítás elég macerás lehet. Így könnyítheted meg neki – és magadnak is.
2023. Február 08.
Kislány medencében úszósapkában, úszóedzésen
Ha jól teszitek fel, a szilikon sapka a haj egy részét megvédi a víztől (Fotó: Getty Images)

Nagyon fontos, hogy a kicsik megtanuljanak úszni – ez a mozgásforma egyrészt nagyon jól fejleszt, másrészt a strandolós nyarak sokkal élvezetesebbek és nyugodtabbak egy úszni tudó, vagy legalább valamelyes vízbiztonsággal rendelkező gyerekkel. Ha edzést, különórát szeretnél keresni a gyerekednek, az úszás nagyon jó választás. Ám lehet, hogy ezt nem feltétlenül így gondolod, ha hosszú hajú kislányt szeretnél úszni járatni – akkor bizony van egy jó adag extra macera az egészben. De megéri bevállalni, az úszás szuper, és ha ügyesek vagytok, az alábbi trükkökkel megkönnyíthetitek az edzés utáni teendőket. Összegyűjtésükben Hernyik Orsolya úszásoktató volt segítségünkre.

1. Figyelj a sapkaméretre!

Sokan azért választanak szilikon úszósapkát, mert azt remélik, az alatt nem lesz vizes a gyerek haja. Sajnos ez csak vágyálom, valamennyire mindenképp bemegy ez alá is a víz, ha a gyerek szabályos technikával úszik, merül. Ha jól trükköztök, akkor elérhetitek, hogy ne az egész hajtömeg, hanem esetleg csak az alsó-hátsó és a fül feletti rész ázzon el. Ehhez fontos a sapka megfelelő mérete. A kicsiknek alapvetően junior méretű sapka való, ám ha egy jó nagy copfot is be kell tuszkolni alá, akkor lehet, hogy felnőtt méretre lesz szükség. Ha kicsi a sapka, akkor felcsúszik, a gyerek igazgatni fogja, amitől még inkább alá fog folyni a víz – ki kell próbálni, jobban működik-e a dolog egy nagyobb szilikon sapkával.

2. Vegyétek fel ügyesen!

A szilikon úszósapkát nagyon nehéz a gyerekeknek egyedül felvenni, általában segítenek nekik a szülők, vagy mi, oktatók. Úgy célszerű ezt csinálni, hogy elöl beleteszi a mutatóujját, odatartja a homlokához, aztán a felnőtt óvatosan ráemeli a fejére, és ezután engedi el. Kis gyakorlással könnyen bele lehet jönni, és nem fogja húzni a haját. Az „először textil, majd szilikon úszósapka”-trükk nem igazán válik be a gyakorlatban. Azért szoktak vele próbálkozni, mert úgy gondolják, kevésbé húzza a hajat, de a textil a hajon, a szilikon pedig a textilen fog csúszkálni, sokkal jobban befolyik így alá a víz.

3. Kontyold magasra!

Ha úgy kell a hajat betömködni a sapka alá, akkor egészen biztosan csúszkálni fog, és vizesek lesznek a tincsek. Ha viszont jól rögzítő, de vékony hajgumival magasan a fejtetőn fogod össze a kicsi haját, akkor nagyobb az esély arra, hogy a hajhossz száraz marad, és csak a tövénél meg a tarkónál kell szárítani. Hullámcsat vagy bármilyen más csat ne maradjon a hajban – a sapkának sem tesz jót, és a vizesedés esélyét is növeli.

Nem javaslom, hogy az úszóedzések miatt vágassátok le a kislány hosszú haját, ha ő ezt nem szeretné. Rossz élmény kapcsolódik így az úszáshoz, ami miatt esetleg nem szívesen jár majd az uszodába.

4. Töröld ügyesen!

Gyorsabban szárad a haj, ha szárítás előtt kifésülitek és alaposan megtörlitek. Ha belefér az edzőtáskába, jó, ha van egy külön hajtörlő törülköző – ezzel sokkal hatékonyabb lesz a törlés, mint a testre használt, már vizes törülközővel. Az is segít, ha szárítás közben többször átfésülitek vagy akár folyamatosan fésülgetitek a hosszú hajkoronát, így jobban át tudja járni a meleg levegő, és gyorsabb lesz a folyamat. Ha te kíséred a kislányt és be tudsz menni az öltözőbe segíteni neki, akkor viheted otthonról a saját, nagy teljesítményű hajszárítódat, ha van ilyen. Hosszú perceket nyerhetsz így a szárításból!

5. Magyarázd el neki!

Fontos, hogy a gyerek megértse, akármilyen kicsi, hogy a hajszárítás nagyon fontos, és hogy télen különösen figyelni kell arra, hogy teljesen száraz hajjal menjen ki az uszodából. Jó, ha ezt mielőbb tudatosítjátok benne – a gyerekek könnyen elfogadják, hogy az úszás ezzel jár, erre időt kell szánni. Az ovisoknak mindig az oktató vagy a szülő szárítja a haját, a nagyobbacska gyerekekre már van, hogy rájuk bízzák a szüleik. Azonban ilyenkor is érdemes ellenőrizni, mikor kijön az öltözőből, és ha még vizes a haja, megkérni, hogy szárítsa még egy kicsit – tudnia kell, hogy ez az ő érdeke is, és nem ér annyit az a pár perc, amit így megspórol, hogy aztán hosszan betegeskedjen, mert a vizes haja miatt megfázott. A fenti trükkökkel, minőségi, a hajat nem húzó hajkefével, esetleg a kifésülést könnyítő spray, olaj használatával kevésbé lesz kellemetlen és macerás a szárítás, ezekre érdemes pluszban beruházni, ha a kislánynak segítenek.

Nyitókép forrása: Getty Images