Mit tud a baba?Főoldal

Testalkata elvesztette a babás vonásait, a végtagok hosszabbak, az izmok jobban kivehetők, lábai és kezei erősebbek. Megkezdődhet a fogváltás, azaz a tejfogak kihullása, a végleges fogak megjelenése. Érdemes tudnod, hogy az első maradandó fog az nem az első kipotyogó tejfog helyére érkező fog, hanem valamelyik "hatos", azaz a leghátsó tejfogak mögött kibújó fogak egyike. A tejfogak gondozására is nagy gondot kell fordítani, de ezek tisztán tartására még nagyobb figyelmet szenteljetek! A hátsók előretörésével párhuzamosan megkezdődik a metszőfogak cseréje is.

A 6 éves gyerekek nagy része már tud két keréken biciklizni (persze van aki, már jóval korábban elsajátítja a kerékpározás tudományát). Sikeresen veheti az akadályokat, ha korcsolyázni, táncolni, tornázni vagy úszni jár. Semmit ne erőltess: csak olyan foglalkozásokat, programokat szervezz, amihez van kedve a gyereknek, ami még nem terheli, csak szórakoztatja (és észrevétlenül fejleszti).

Rajzai részletesebbek, mint a megelőző hónapokban. Az emberalakok nemi megkülönböztetése fontossá válik, különösen a lányoknál. Gyakoriak a tündér, királylány rajzok. Még ebben az időszakban jellemző, hogy az egocentrikus gondolkodás megjelenik a rajzokon is: az "én házam", az "én cicám" stb. Életének pozitív és negatív történései egyaránt felbukkannak a rajzain, ahol saját maga a központi alak.

Igen nagy a szókincse: nagyjából 2 500 szó. (Ez már nagyon közelít egy átlag felnőtt aktív szókincséhez, ami 3000-5000 szóból áll. A passzív szókincs persze ettől jóval nagyobb: mintegy 5-10 000 szó) Látványosan könnyen tanul verseket, dalokat.

Egy hatéves agya gyakorlatilag akkora méretű, mint egy felnőtté. Már nemcsak megfigyeli a világot és reagál rá, sokszor alakítja is. Sokat tud a világról: az ok-okozati összefüggésekről, a nemiségről. Az önállóságra való törekvés egyre nagyobb. Tudatosan törekszik a 6 éves gyermek a szüleiről való leválásra. Egyre több időt szeretne tölteni a kortársakkal, egyre kevesebbet a családjával. Igazi társasági életet élnek a gyerekek ebben a korban: barátságok virágoznak, nagy összeveszések is vannak, klikkek alakulnak ki.

Ha eddig még nem tetted meg, itt az ideje, hogy megismertesd a hatévest a közlekedés szabályaival. A legfontosabb, hogy gyakorlatban is a szabályokat kövesd. (Ha elmondod, hogy zebrán kell átkelni, akkor ne szaladj át ott, ahol elvileg nem lehet gyalogosnak átmennie.)

Nagyjából 10 óra alvásra van szüksége ilyen korban a gyerekeknek. Sok gyerek már nem igényli a délutáni alvást.

Figyelj oda a számára biztonságot adó rituálékra. Nagyon fontos az is, hogy biztosíts elég lehetőséget a mozgásra, és kapjon elég pozitív megerősítést, kellő mennyiségű figyelmet a gyerek.

Ugrás a lap tetejére

Játék tippek

Játék tippek

Következő tipp

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések