Mit tud a baba?Főoldal

A legtöbb baba

  • legalább hat testrészt megnevez
  • a labdát a feje felé emeli

A babák fele

  • pólóját felveszi
  • mindkét lábán egyensúlyoz néhány másodpercig
  • egyedül mos fogat

Néhány baba

  • a barátait nevükön szólítja
  • két jelzőt használ
A 32 hónapos kisgyerek már egész jól eligazodik a világban: átlátja az összefüggéseket, a különbségeket a dolgok között. A szabályokat is megérti, és sok esetben számon is kéri azon, aki esetleg megszegi azt. (Persze ő nem mindig tartja be.) A differenciálásra való képességet jól mutatja az is, hogy a forma (kocka, henger, stb.) kirakóval is jól boldogul.
A fantáziája igen aktív. A képzelet, álmok és a valóság között még nem tud különbséget tenni. Ha álmodik valamit, azt valóságként éli meg, s a mesében látottakat is valóságként kezeli.
A verbális képességek is sokat fejlődnek. El tudja mondani, melyik tárgy mire való. Valamelyest már tudja értelmezni a "lesz" és a "volt" szavakat. Egyre ügyesebben el tudja mesélni, ha történt vele valami.
A lépcsőzésben is fejlődött: már nem egyesével lépeget felfelé, hanem váltott lábbal is fel tud menni a lépcsőn. A legtöbb 32 hónapos gyermek már sikeresen egyensúlyozik fél lábon.
A szociális képességek is fejlettebbek: képes osztozkodni a játékain, együttműködőbb a játékban. Jobban észreveszi és azonosítja, hogy kinek milyen hangulata van. Felismeri, ha mérges vagy boldog vagy. Ezt gyakorolhatjátok is speciális könyvekkel, amelyekben arckifejezések vannak.
Sok kisgyerek ilyenkor már valamelyest tudja magát kontrollálni. Ha szeretnéd megtanítani, hogy maradhat türelmes, akkor mutass jó példát. (Ne hagyd magad felidegesíteni.)
Fejlődését úgy segítheted a legjobban, ha minden tevékenységre hagysz neki elég időt, nem sürgeted. Biztasd, dicsérd meg, mondd el neki, hogy büszke vagy rá és értékeled az erőfeszítéseit!

Ugrás a lap tetejére

Játék tippek

Játék tippek

Következő tipp

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések