Mit tud a baba?Főoldal

A legtöbb baba

  • négy kockából tornyot épít
  • az egyszerű képeket felismeri, megnevezi
  • kb. 50 szót képes használni

A babák fele

  • 2-3 szavas mondatokat képez, használ
  • énekelni tud
  • más gyermekekkel szeretne játszani

Néhány baba

  • lépcsőn lefelé lépeget,
  • magáról beszél, ("szereti - nem szereti")
  • "Miért"-kérdéseket tesz fel
A 23 hónapos kisgyerek jár, fut, lépcsőzik, bár utóbbit még nem váltott lábbal végzi, hanem megáll minden lépcsőfokon páros lábbal, és ezután teszi a következő lépcsőfokra valamelyik lábát. Képes elrúgni és eldobni a labdát.
Szókincse szép lassan gyarapszik - már legalább 50 szót használ. Nyilván ennél sokkal többet ismer, ért. Valószínűleg igen sokat beszél, bár időnként nem mindig értik a környezetében élők, mit mond. Néhány baba már néhány színt megnevez. (A színfelismerés, színek megkülönböztetése általában 3 évesen megy jól, de maga a megnevezésük egy sokáig tartó folyamat, fejlődés.) A gyerekek egy jelentős része 2-3 szóból álló mondatokkal kommunikál.
Egyeseknél megjelenhet a "miért-korszak". Nagyon fontos, hogy minden kérdésre adj választ legjobb tudásod szerint, persze igyekezz úgy magyarázni, hogy ő is megértse.
Vannak 23 hónaposok, akik már háromig számolnak.
A kicsi ebben a korban már felismeri a nemi különbségeket - ki fiú, s ki lány, ám magát még nem tudja elhelyezni.
Mondókázz és énekelj sokat! A rövidebb mondókákat, dalokat valószínűleg meg is tud majd jegyezni a kicsi.
Ne csodálkozz, hogy a kisgyerek ebben a korban még újra és újra megpróbálja azokat a dolgokat, amit többször is megtiltottál, és elmagyaráztál neki. Próbálj türelmesen hozzáállni a problémához, előbb-utóbb sikerrel jársz majd.
Ez az időszak az, mikor nyilvánvalóvá kezd válni, hogy a gyermek bal- vagy jobb kezes. Néhány alapvető dolog megfigyelésével rendszerint eldönthető a kérdés. (Ha leesik egy tárgy a földre, melyik kezével veszi fel? Melyik kezével integet?) Szeret papírra firkálni, nagy örömöt okoz neki a tevékenység, s hogy nyomot hagyhat a papíron, vagy krétával a kövön. Ilyenkor még nem az eredmény érdekli, hanem maga a tevékenység.
Képes egyszerűbb (pl. forma) kirakós feladatokat megoldani.
Vannak gyerekek, akik már ekkor sikerrel próbálkoznak a szobatisztasággal. Nyáron könnyebben érhettek el sikert, mivel ilyenkor kevesebb ruhát hord a kicsi.
Igazi energiabombák ilyenkor a gyerekek. Rengeteget mozognak, tesznek-vesznek. Időnként a totyogód kicsit ellentmondásosan viselkedhet: egyik pillanatban dédelgetni való csöppség, aki odabújik egy kis támogatásra és szeretgetésre, másik pillanatban eljön az "Én csinálom", "Egyedül", "Nem", dac és hiszti pillanata.
Járjatok minél többet gyerektársaságba, mert fokozatosan egyre többet igényli az ilyen korú gyermek a kortársak társaságát.
Gyakori a félelem megjelenése: ez gyakran nyilvánul meg a sötétségtől, a szörnyektől való rettegésben. Semmiképp se bagatellizáld el a félelmét! Ne tudd le annyival, hogy szörnyek márpedig nincsenek, és a sötétben nincs is semmi. Hasznosabb, ha inkább gyenge fényt biztosítasz a folyosón, vagy a szobában, esetleg készítetek valamilyen "szörnyűzőt", "szörnytől védő dolgot", esetleg "varázslatot" végeztek, amivel távol tarthatjátok az ijesztő alakokat.

Ugrás a lap tetejére

Játék tippek

Játék tippek

Következő tipp

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések