Mit tud a baba?Főoldal

A legtöbb baba

  • felfelé sétál
  • élvezi az otthoni segítést
  • egyszerű céljait már eléri, pl. játékot egy bizonyos helyre elrak

A babák fele

  • elrúgja és a feje fölött eldobja a labdát
  • hátrafelé lépked
  • tornyot épít

Néhány baba

  • a kutyát, macskát néven nevezi képük felmutatásakor
  • rövid mondatokat mond
  • lépcsőn lefelé sétál
A 21 hónapos kisgyereknél már vannak kialakult szokások, például ragaszkodik egy adott napirendhez, egy adott bögréhez, ágyneműhez, alvós állathoz. A fix dolgok biztonságérzetet adnak neki, igyekezzünk tehát az igényei szerint alakítani a napot, és tiszteletben tartani a megszokott dolgait.
Ennyi idős korban már egyre ügyesebben jár, szalad a kicsi, és a lépcsőzés sem okoz nehézséget. Ám lefelé jövet még a legtöbb gyermek segítségre szorul. Sok baba már tud hátrafele lépkedni, és ügyesen eldobja, elrúgja a labdát. Kisebb-nagyobb sikerrel képes tornyot építeni.
A finom motorikus képességeket úgy fejlesztheted nála a legjobban, ha hagyod önállósodni, kibontakozni. Biztosíts neki elég időt például az öltözködésre (persze ha szükséges, segíts neki), az evésre, hadd próbálkozzon minél több dologgal egyedül. Engedd segíteni a hétköznapi tevékenységekben.
Hallgassatok, énekeljetek, mondjatok olyan dalokat, mondókákat, amelyeknél csinálni is kell valamit (ugrani, tapsolni stb.) Eljárhattok ilyen jellegű csoportos foglalkozásokra is, így sokat fejlődik a kicsi beszéde, mozgás koordinációja, memóriája, ráadásul szocializálódik is.
A játékban jelentkezik az utánzás: másolja a látott tevékenységeket: babázik, szerel, tereget, főz, pakol, sepreget, felmos. Jó játék minden, ami a felnőttek eszközeinek játék megfelelője (játék porszívó, játék tűzhely). Ha lehet, akkor adj neki igazi dolgokat is: például kisebb lábast, tálat, fakanalat. Nyugodtan vond be a házimunkába, hisz számára ez még játék, és élvezi, ha segíthet neked olyan dologban, ami egyébként is érdekli. A dicséretről ne feledkezz meg.
Egyre hosszabb ideig képes eljátszani egyedül és mással is. A szocializáció is halad: más gyerekekkel is eljátszik, ám az osztozkodás még nehézségekbe ütközhet. Előfordulhat, hogy a 21 hónapos babánál agresszív viselkedést tapasztalsz: üthet, csíphet, rúghat. Semmiképp se reagálj agresszíven. Igyekezz megértetni vele, hogy amit tesz, nem helyes, és fáj a másiknak. Előbb-utóbb megérti a pici.
Ennyi idős korban feltámadhat az érdeklődése a nemi szerve iránt, és lehet, hogy játszik is vele. Ez rendszerint megijeszti, meglepi a szülőket, és mérgesen reagálnak a történtekre, különösen, ha nyilvánosan csinálja a gyermek. Sokkal jobb módszer, ha eltereled a figyelmét, valamivel lefoglalod. Illetve elmagyarázod neki, hogy ez egy olyan dolog, amit mások előtt nem szabad csinálni.
Az időérzéke még kezdetleges: ha másra bízod pár órára, azt még több napnak érzékelheti.

Ugrás a lap tetejére

Játék tippek

Játék tippek

Következő tipp

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések