Mit tud a baba?Főoldal

A legtöbb baba

  • egyre jobban felismeri a megfelelő szülőt, meg is nevezheti
  • néhány másodpercig egyedül áll

A babák fele

  • másokat utánoz
  • tárgyakat dobozba rak
  • egyszerű utasításokat megért

Néhány baba

  • pohárból iszik
  • a \"papa\" és \"mama\" szó mellett még egy új szót tanul kimondani
  • álló helyzetben lehajol

11 hónaposan egyedül áll kapaszkodás nélkül. Kezet, ujjat fogva ügyesen lépeget. Néha elég, ha csak egy kézzel kapaszkodik. Álló helyzetből képes lehajolni anélkül, hogy lehuppanna, lecsücsülne. Öltöztetésnél segít, de lehet nagyon türelmetlen is. Már majdnem egyedül iszik, szereti a kanalat, de nem mindig sikerül eltalálni a száját, dühös lehet emiatt. Falatokat ügyesen szájába tesz, egyre többet rág.

Másokat utánoz, a tárgyakat dobozba rakja, kiveszi, egyszerű utasításokat megért. Szívesen elfoglalja magát az egymásba rakosgatással játszható játékokkal, vannak kedvenc tárgyai, játékai. A tiltást is megérti, bár elsősorban a hanghordozás alapján viselkedik másképp. A szobában is érdemes stabil, magas szárú cipőt ráadni, amikor mászkál.

Adott dologra adott hangot használ, de idő kell a kiválasztáshoz, melyik legyen az a hang. "Saját szavakat" alkot az adott tárgyra mutatva. Jó, ha tudjuk, melyiket mire használja. Erősítsük meg, mert így alakul ki a helyes fogalom, az igazi szó (pl. tütü = autó). Még nem figyel sokáig, de egy-egy dologra rámutat. Érti a kint, bent, itt és ott szót.

Szereti a hangját hallatni, láthatólag elkezdi élvezni a zenét, énekelgetni kezd. Megkülönböztethetők nála olyan időszakok, amikor van kedve együttműködni, máskor határozottan ellenáll.

Ebben az időszakban megszaporodhatnak az éjszakai felébredések. Nem feltétlenül kell hozzá fölkelni, csak ha huzamosabb ideig sír. Meg tudja magát nyugtatni a kedvenc puha plüssállatkájával vagy kis rongydarabjával, és visszaalszik.

Ha még nem áll fel, inog, nem ül stabilan, egyenes derékkal, mindenképpen jelezzük a gyermekorvosnak. Látás-, hallásvizsgálat indokolt, ha eddig még nem történt meg, és bizonytalan a beszédértése, az odafigyelés vagy a tárgy után nyúlás.

Ugrás a lap tetejére

Játék tippek

Játék tippek

Következő tipp

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések