Hozzátáplálás

Hozzátáplálás: legkésőbb 26 hetes korban el kell kezdeni

Hozzátáplálási táblázat

Készítettünk egy hasznos hozzátáplálási útmutatót a legfrissebb irányelvek szerint. A táblázat egészséges gyermekek számára készült, nemzetközi ajánlások, állásfoglalások alapján.

Elolvasom

1. díj

Főnyeremény

30 000 Ft értékű LIDL vásárlási utalvány

2. díj

2.díj

15 000 Ft értékű LIDL vásárlási utalvány

3. díj

3.díj

Lupilu ajándékcsomag

Időpont

A hozzátáplálást a legjobb 6 hónapos korban elkezdeni, de legkésőbb 26 hetes korban be kell vezetni a szilárd ételeket a szakemberek szerint.

Első alapanyagok

A baba első ételeit semmiképp se a gyakori táplálékallergénekből válaszd! (Nem érdemes például tejtermékkel kezdeni a hozzátáplálást.)

Táplálékallergének

Egészséges (nem allergiára hajlamos) gyermeknél 1 éves kora előtt kis mennyiséggel, fokozatosan érdemes bevezetni a táplálékallergéneket.

Egyszerre egyet

Egyszerre egyféle alapanyagot próbálj ki, és legalább 3-4 napos szünet legyen közöttük. Így ha valami gond van, tudod majd, melyik okozta.

Időzítés

Fontos az időpont! Amikor először adsz egy ételt a babádnak, a kóstoltatást lehetőleg hétköznapra, a délelőtti órákra időzítsd.

Pár falattal kezdd

Az első kóstoltatásnál csak nagyon keveset adj a kicsinek, egyénenként változó, mennyi idő, mire a kicsi normál adagot tud megenni.

Folyadékpótlás

A legjobb ital a kicsinek a víz. Ez lehet babavíz, vagy felforralt, lehűtött csapvíz is. Az egyszerű ásványvíz nem jó választás.

Kerüld a gyümölcslevet

Egyéves kor alatt ne adj a babádnak gyümölcslevet. Egyéves kor fölött is korlátozd a mennyiséget: napi 1-1,2 dl-nél ne kapjon többet.

Cukor stop

Egyéves korig semmiképp se használj cukrot, ezután is csak nagyon keveset. Édesítőszereket sem szerencsés bevetni az ízesítéshez.

Nincs szükség sóra

Ne sózd a baba ételét 1 éves kor alatt, mert gyermeked veséit feleslegesen terhelnéd vele. Lehet neked sótlannak tűnik, hidd el, neki nem az.

A méz veszélyes lehet

Ne adj mézet egyéves kor alatt a babádnak! A C. botulinum baktérium méreganyagát tartalmazhatja, s ez veszélyes a legkisebbek számára.

Légy kitartó!

Ne ijedj meg, ha nem fogadja el elsőre a kicsi az ételt. Van, hogy valamit tízszer is kínálni kell ahhoz, hogy megkóstolja a baba.