Terhesség

Válaszd a legjobb szülészetet!

Anya és újszülött kisbabája végre találkozhatnak, láthatják egymást, összebújhatnak, kezdődhet az első szoptatás. Ezek azok a pillanatok, amelyeket minden édesanya ezerszer is elképzel magában, s erre mondjuk, akik átéltük, hogy ez maga a boldogság!
2011. Május 06.

Válassz olyan szülészetet, ahol ez megvalósulhat! Ebben mi is tudunk segíteni!

Lássuk csak, miért is olyan fontos ez!

Új ember született! Ahogy elhagyja a baba a méh védőburkát, alkalmazkodnia kell a külvilág mostoha viszonyaihoz: hideg van, erős fény és zaj veszi körül, szervezetében pedig óriási átalakulások zajlanak. Először vesz levegőt, elvágják a köldökzsinórt, s ezzel megszűnik a teljes ellátás. Mostantól kezdve neki kell megküzdenie a jóllakottság érzéséért, a felnőttek figyelméért és szeretetéért, a biztonságérzetért és melegségért. Közben a színfalak mögött igazi, életre-halálra menő verseny zajlik. Mikroszkopikus élőlények, a különféle baktériumok népes serege igyekszik birtokba venni az új életteret, a baba bőrét, testét, tápcsatornáját. Vajon ki lesz az első? Kutatások eredményeiből tudjuk, milyen fontos kérdés ez! Ideális esetben azonnal az édesanya csupasz bőrére, a hasára vagy a mellkasára kerül a meztelen újszülött. Ő pedig munkához lát, ösztönösen, bölcsen. Jobbra-balra forgatja a fejét, tátog, közben talpacskájával elrúgja magát és kúszik előre. Kidugja a nyelvét, érintkezésbe kerül a mama bőrével, mellével, mellbimbójával, szagolgatja, végül, talán némi kis segítséggel, eljut addig, hogy bekapja a mellbimbót, és máris szívni kezdi, eljutnak gyomrocskájába az első, mokkáskanálnyi kortyok. Közben édesanyja ösztönösen simogatja a hátát, magához szorítja, puszilgatja, bőrének hőmérséklete pedig percek alatt melegedni kezd, vagyis fűteni kezdi a kis újszülöttet, hogy ne fázzon, ne sírjon, hanem megnyugodjon és jól érezze magát. Pontosan ezek a lépések szükségesek ahhoz, hogy hasznos, ártalmatlan baktériumok népesítsék be a baba testét, azok, amelyek édesanyja testén élnek, amelyek ismerősek vagy amelyek ellen védőanyagokat tartalmaz az előtej, vagyis a kolosztrum. Ez különösen gazdag mindazokban a létfontosságú anyagokban, amelyek megóvhatják az újszülöttet a külvilág fertőzéseitől, főként azoktól a nagyon veszélyes, a legtöbb antibiotikummal szemben ellenálló törzsektől, amelyek minden kórházban, a szülészeteken is kiirthatatlanul jelen vannak.

A kolosztrum 7 csodája

Néhány példa arra, mi mindent köszönhetünk a természet előrelátásának!

Az előtej anyagai védőbevonatot képeznek az újszülött tápcsatornáján, így megakadályozzák az allergének és más veszélyes anyagok átjutását a baba szervezetébe. A benne található úgynevezett növekedési faktor segíti az emésztőrendszer érését és védekezőképességének kialakulását.

Aktív, élő falósejteket tartalmaz, amelyek egyszerűen bekebelezik és megsemmisítik a betolakodókat.Hashajtó hatású, így segíti a bélmozgások megindulását, a magzatszurok kiürülését. Ez több okból is fontos, például csökkenti az újszülöttkori sárgaság mértékét.

Megelőzi a vércukorszint kóros csökkenését, az úgynevezett hipoglikémiát.

Elősegíti a hasznos bifiduszbaktériumok megtelepedését a baba beleiben. A legújabb kutatások szerint ennek az allergia megelőzésben is fontos szerepe van.

Éppen akkora mennyiségben áll rendelkezésre, amennyi a cseresznye nagyságú újszülöttgyomorban kényelmesen elfér.

A benne található laktoferrin enzim megköti és szaporodásra képtelenné teszi a káros baktériumokat, például a súlyos fertőzéseket okozó kólibaktériumot.

Ha mindezt összegezni kellene, azt mondhatnánk, hogy a szülés utáni szoros testi kapcsolat és a kolosztrum életmentő az újszülött számára, különösen akkor, ha mostoha körülmények közé születik. Kevésbé mostoha körülmények között természetesen jóval kisebb a halálozás kockázata, ha ez elmarad, de igazán értelmetlen volna lemondani róla, hiszen az optimális életkezdés joga kivétel nélkül minden gyereket megillet!

Válaszd a legjobb szülészetet!

Mi történik az anyával?

Ha a találkozás és az első óra a természet forgatókönyve szerint zajlik, és az újszülött szorosan édesanyjához bújva, keresve, szopizva és pihenve töltheti ezt az időt, úgy, hogy közben meztelen bőrük összeér, az anyában is lezajlanak azok a változások, amelyek elősegítik és megalapozzák a kötődést gyerekéhez. Az érintések, a finom dögönyözés és a szoptatás hatására emelkedik az oxitocin hormon szintje, s ennek hatására erőteljes utófájások, méhösszehúzódások jelentkeznek. Ez ugyan nem kellemes érzés, de hasznos, mert csökkenti a vérveszteséget. Az oxitocin felelős azért is, hogy a tej a tejcsatornák falának összehúzódása révén kijusson a mellből. Az már csak a ráadás, hogy az oxitocin hatására a nyugalom érzése önti el az anyát, lazítani tud, s egyre nagyobb szeretetet érez kisbabája iránt.

Mi történik a szülészeten?

Ha a leendő szülők ezek után teljes joggal arra számítanak, hogy kisbabájuk születése után ők is részesei lehetnek ennek a csodának, sajnos alaposan tévednek. Nincsenek pontos adataink arról, világszerte hány helyen teszik lehetővé a szülés utáni azonnali kapcsolatot és szoptatást, azt viszont tudjuk, hogy Európában ez egyedül Norvégiában és egyre inkább Svédországban tartozik a napi szülészeti rutinhoz. Magyarországon (és a világ sok más országában is) a szülészetek döntő többségében világrajövetele után azonnal vagy pár perc után elviszik az egészséges újszülöttet, és inkubátorban vagy az újszülöttosztályon megfigyelik. Van néhány olyan intézmény is, ahol megfürdetve és felöltöztetve visszahozzák, és kis időre az anya mellett hagyják, esetleg segítenek a mellrehelyezésben, ami nem egészen ugyanaz, mint ha az újszülött ezt megfelelően helyzetbe hozva, esetleg szülei gyengéd segítségével magától is megtenné. A Bababarát címmel rendelkező kórházakban egyébként számíthatsz arra, hogy legalább egy óra hosszat veled maradhat a baba, mégpedig testkontaktusban, ruha nélkül, ezt ugyanis előírja a feltételrendszer negyedik pontja..

Tehát jó esetben is legfeljebb 16 olyan szülészet van Magyarországon, ahol az első találkozás a biológiai és érzelmi szempontból is legelőnyösebb, legjobb módon történhet meg, legalábbis elméletben.

Szeretnéd tudni, hogy az a szülészet is köztük van-e, ahol Te fogsz szülni? Akkor nézd meg itt!

Ha nincs közte, akkor se keseredj el, hanem KÉRD, akár császármetszés után is. Amíg az anyát ki nem tolják a műtőből, addig az apa mellkasán pihenhet és részesülhet szeretetteljes fogadtatásban az újszülött, ahogy fotónkon is látszik.

Válaszd a legjobb szülészetet!

Biztonságos találkozás az első órában

Hogyan valósítsuk meg zökkenőmentesen?

1. Ha az anya megfelelő támogatást kap a vajúdás alatt (például engedélyezik a helyváltoztatást, alkalmaznak vajúdáskönnyítő eszközöket, masszázst), az esetek többségében feleslegessé válik a gyógyszeres fájdalomcsillapítás. Ez azért fontos, mert ezek mellékhatásai az újszülöttet és az anyát is akadályozhatják az első óra aktív megélésében.

2. Az anya választhassa meg szülési testhelyzetét. A tapasztalatok szerint ugyanis a választott pozícióban tud a baba legkönnyebben világra jönni, így a legkisebb az anyai sérülések kockázata. Mindez elősegíti, hogy mindketten jó állapotban legyenek az első találkozáskor.

3. Szülés után gyorsan szárazra kell itatni az újszülött bőrét, hogy kisebb legyen a hővesztesége. A magzatmázat nem kell eltávolítani a bőréről, az nem szennyeződés, hanem a kiszáradástól és a fertőzésektől véd.

4. Fektessük a babát meztelenül, hassal lefelé az anya csupasz mellkasára. A legjobb megoldás az, ha a baba feje kicsivel a mell vonala alatt helyezkedik el, így tud legkönnyebben megfelelő pozícióba kúszni. Ha az anya ülni szeretne, gondoskodjunk megfelelő támasztékról, és segítsük abban, hogy az újszülöttet magához vonhassa. Takarjuk be őket puha, meleg törölközővel, amit esetleg elő is melegíthetünk.

5. Várjuk meg, amíg a baba magától keresni kezdi a mellet. Az édesanya elősegítheti ezt simogatásaival, a baba szólongatásával és azzal, hogy közel emeli a melléhez, de a mellbimbót nem szabad erőszakosan a baba szájába nyomni. Az újszülött először csak tátog, nyalogatja a mellbimbót és mama bőrét, de ahhoz, hogy komolyabb segítség nélkül is szopni tudjon, jó nagyra kell nyitnia a száját. Meg is teszi, ha bőségesen kap erre időt (pár perc biztosan kevés, az ideális időtartam két óra), és hagyják, hogy magához térjen a megszületés ijedelméből.

6. Ugyanez közvetlenül császármetszés után is minden további nélkül megvalósítható, ha az anya öntudatánál van, és az édesapa vagy más mellette tud tartózkodni közben, ha segítségre lenne szüksége. A műtét befejezéséig az újszülött az apa mellkasán pihenhet, ez hasonló biológiai és érzelmi előnyökkel jár a picinek, mintha ugyanezt az időt édesanyjánál tölthetné.

7. A különféle vizsgálatok, a mérés, a szemcsepp és a K-vitamin adása az első szoptatás lezajlása után is lebonyolítható. Az újszülöttnek csak orvosi indokkal szabad az anyatejen kívül mást adni.

Tévhitek,

amelyek akadályozzák a korai kapcsolatot és a szoptatást

TÉVHIT: A baba kihűlhet, mert a szülőszobában túl hideg van.

VALÓJÁBAN: Az édesanya teste hatásosan melegíti a babát, ha a segítők odafigyelnek a részletekre, amelyeket a biztonságos megvalósítással kapcsolatban felsoroltunk.

TÉVHIT: Az újszülöttnek még az első légvétel előtt le kell szívni, meg kell tisztítani a légútjait, nehogy magzatvizet vagy magzatszurkot lélegezzen be.

VALÓJÁBAN: Az egészséges, időre született csecsemőnek nincs szüksége nyákszívásra, sőt, az ehhez használatos eszközök fájdalmat és sérülést okozhatnak neki, s ez megnehezítheti, néha akár lehetetlenné is teheti a szoptatást.

TÉVHIT: Az újszülöttnek nem elegendő a kolosztrum, más folyadékra, tápszerre is szüksége van.

VALÓJÁBAN: A kolosztrum mennyisége éppen megfelelő! Normális, ha az újszülött veszít születési súlyából. Ha más folyadékot is kap az anyatejen kívül, az növeli a fertőzések kockázatát, és csökkenti a kizárólagos szoptatás valószínűségét és időtartamát.

TÉVHIT: Az anya túlságosan kimerült ahhoz, hogy szülés, különösen császármetszés után a babával foglalkozhasson.

VALÓJÁBAN: A korai testkontaktus következtében az anya testében felszabaduló oxitocin megnyugtat, segíti a lazítást. A testkontaktus egyébként sem igényel különösebb erőkifejtést az anya részéről.

TÉVHIT: Nincs elegendő személyzet ennek a megvalósításához!

VALÓJÁBAN: A korai testkontaktushoz szerencsére nincs szükség több segítőre, mint amennyi egyébként is jelen van a szülésnél és az azt követő megfigyelési időszakban.

A szoptatást támogató szervezetek világszövetsége, a WABA World Alliance of Breastfeeding Action 2007-ben éppen ezt választotta a a Szoptatás Világhetének témájául. A világ számos országában komoly rendezvénysorozatot szentelnek ilyenkor a szoptatásnak. Az idei (2011-es) új szlogen a Szoptatás három dimenzióban, idén ugyanis a szoptatási tanácsadás harmadik dimenziójának, a kommunikációnak szentelik a figyelemkeltő kampányt.

Összeállításunk a WABA információs anyagai alapján készült.

Forrás: Kismama magazin