Gyerek

Fogamzásgátló tabletták: mellékhatások és szövődmények

A fogamzásgátló tabletták jóval több egészségvédő hatással bírnak, mint mellékhatással vagy szövődménnyel. A gyógyszerekkel védekezők számára mégis fontos megérteni, milyen állapotok fennmaradása esetén, miért kockázatos a hormontabletták szedése.
2004. December 07.

Ebben a témában számos tévhit kering, melyek sajnos még az orvosok között is olykor-olykor tetten érhetők. Pedig a mellékhatások jelentkezése nem mindig jelenti azt, hogy a tabletták által nyújtott egészségvédő hatásról le kellene mondani. Ha megértjük mi is a mellékhatás lényege, pontosan tudjuk a választ arra a kérdésre, hogy a fogamzásgátló szedése az illetőnek általában tilos vagy egy ésszerű gyógyszerváltással a probléma megoldható.

Mellékhatások és szövődmények

A mellékhatás nem azonos a szövődménnyel. Mellékhatás a gyógyszer nem kívánt hatása, mely a tablettaszedés abbahagyásával megszűnik (pl. fejfájás, hányinger). Ezzel szemben a szövődmény a gyógyszer által okozott önálló betegség, mely orvosi kezelést igényel (pl. trombózis, szívinfarktus, stb. A továbbiakban a mellékhatások és a szövődmények együtt kerülnek ismertetésre.

  1. Vérzési rendellenességek: A tabletták többnyire megszüntetik a fennálló vérzési rendellenességet, olykor azonban maguk is képesek okozni. Ezek lehetnek (1) vérzéskimaradás, (2) közti vérzések: áttöréses vérzés és pecsételő nyomvérzés.
    1. A méhnyálkahártya felépülése, fogamzásgátlók szedése esetén, tökéletlen. Ezért is gyérebbek a tabletták által okozott megvonásos vérzések. A gyenge vagy éppen kimaradó vérzésnek nincs klinikai jelentősége. Mivel 100%-os védelmet semmilyen eszköz nem nyújt, érdemes egy terhességi gyorstesztet elvégezni és a tabletták szedését a szokásos rend szerint folytatni.
    2. Az áttöréses vérzés jellemzően relatív ösztrogén túladagolás miatt jön létre. Emiatt a méhnyálkahártya megvastagszik és ösztrogén igénye kinövi a külső kínálatot. A méhnyálkahártya foltokban elhal, és jellemzően a középidő táján erős, élénk színű vérzést vált ki. A tablettaszedést ilyenkor nem szabad abbahagyni, sőt a vérzéses napokon napi két tabletta bevétele javasolt. Ha a jelenség ismétlődne, alacsonyabb ösztrogén hatású és/vagy magasabb progesztin hatású tablettára való áttérés javasolt (progesztin = mesterséges progeszteron származék). Ezzel szemben a pecsételő nyomvérzés a ciklus második felében, híg, kis mennyiségű vörösbarna folyás formájában mutatkozik meg. Oka a viszonylag kevés ösztrogén és/vagy viszonylag sok progesztin bevitele. Ez a hormonális miliő nem kedvez a méhnyálkahártya felépülésének, mely a ciklus második felében el is sorvad. Magasabb ösztrogén hatású és/vagy gyengébb progesztin hatású tablettára való áttérés lehet indokolt.
  2. Szubjektív panaszok: A hányinger a tabletták szedésének kezdetére jellemző panasz, mely idővel spontán szűnik. A fejfájás is viszonylag gyakori. Ha nagyon erős, látászavarokkal, hányingerrel, hányással, végtaggyengeséggel jár, a tablettaszedést abba kell hagyni és neurológiai kivizsgálás indokolt. Az ok: a migrénes fejfájás vagy a migrénes fejfájás súlyosbodása fenyegető agyér-katasztrófa (stroke) hírnöke lehet. Olykor a kedélyállapot is megváltozhat, ami depresszióig fokozódhat. Fontos megértenünk, hogy a tablettaszedés melletti lehet a tablettától független állapot is. Mivel a depressziós beteg önmagára veszélyes, az állapotot ne bagatellizáljuk el. Minden esetben forduljon pszichiáterhez!
  3. Emlőpanaszok: Olykor, tabletták hatására az emlők jelentősen megnőhetnek, ami kellemetlen feszülő fájdalommal jár. A panasz alacsonyabb hormontartalmú tabletták adásával biztosan mérsékelhető. Az emlőfájdalom mögött azonban szervi betegség is állhat. Ezért minden emlőfájdalom szakorvosi kivizsgálást igényel. A másik probléma a tejelválasztáshoz köthető. A kombinált fogamzásgátló tabletták ugyanis csökkenti a tejelválasztás mennyiségét, és a rontják a tej minőségét. Ezért szedésük a szoptatás ideje alatt nem javasolt.
  4. Testsúlyváltozások: A korszerű, alacsony hormontartalmú gyógyszerek mellett, egyre ritkább panasz. Ha mégis bekövetkezik, három formáját különíthetjük el: (1) az első hónapon belül jelentkező testsúlynövekedés a szervezet fokozott vízvisszatartásának következménye. Idővel múlik, különösebb teendőt nem igényel. (2) A szedés első évében jelentkezik a nőies (“Rubens-típusú”) testsúlyfelesleg, főként a melleken, faron, combokon (“körte alakú hízás”). Oka a relatív ösztrogén túladagolás. Alacsonyabb ösztrogén tartalmú gyógyszerre való áttérés lehet indokolt. (3) Az első év után jelentkező testsúlynövekedés oka a progesztinek anabolikus (“testépítő”) hatása. A felesleg főként a fejen, nyakon és törzsön jelenik meg (“alma alakú hízás”). Ilyenkor csekélyebb progesztin mennyiséget tartalmazó gyógyszer lehet segítségünkre.
  5. A nemi vágy változásai: A tabletták többnyire felszabadultabb, így teljesebb házaséletet tesznek lehetővé. Előfordul viszont az is, hogy a nő libidója csökken. Ez (talán) azzal magyarázható, hogy a tabletták csökkentik a nemi vágyért felelős férfihormonok termelődését is. A nemi vágy csökkenése és a tablettaszedés között egyátalán nem biztos, hogy van ok-okozati viszony! Egy kapcsolaton belül a nemi vágy spontán kihunyása sokkal gyakoribb jelenség. Célszerű a problémát először szexológussal megbeszélni és csak az után gondolni a gyógyszerváltásra esetleg annak abbahagyására.
  6. Szempanaszok: Látáskiesés nagyon ritka jelenség. Oka lehet vérellátási zavar, a látóideg gyulladása, a szaruhártya ödémája. Ez utóbbi a kontaktlencse viselését is lehetetlenné teszi. A probléma alacsony hormontartalmú tabletták szedésével és lágy kontaklencsék viselésével csökkenthető.
  7. Máj- és epebetegségek: A legújabb tanulmányok szerint a fogamzásgátlók nem növelik az epekő-betegség gyakoriságát, fokozzák viszont a “köves” hólyag görcskészségét. Tabletták mellett bizonyos jóindulatú májdaganatok (“adenómák”) előfordulása gyakoribb lehet. Bár ezek a daganatok szövettanilag jóindulatúak, életveszélyes hasűri vérzések forrása lehet. A tabletták évente 3-4 jóindulatú májdaganat kialakulásáért felelős 100,000 tablettát szedő nő között. A tabletták nem teljesen ártalmak a májrák kialakulásában sem. A betegség ugyan nagyon ritka (1/1 millió fő/év), viszont többségük tablettaszedésre vezethető vissza.
  8. Érelzáródás, trombózis: A tabletták önmagukban nem okoznak trombózist. Vannak viszont olyan veszélyeztető tényezők, melyek trombogén hatását a tabletták erősíthetik. Ezek a következők:
    • Trombofília (pl. Leiden-mutáció)
    • Dohányzás
    • 35 év feletti életkor
    • Magas vérzsírértékek
    • Magas vérnyomás
    • Cukorbetegség
    • Jelentős visszértágulat
    • Elsőfokú rokonságban előfordult korai szívhalál (pl. LDL-receptor betegség miatt)
  9. Stroke: Az agyér-katasztrófát (stroke) többnyire migrénes fejfájás, látászavarok, felvillanások látása vezeti be. Tablettaszedés mellett a stroke éves gyakorisága 41/100,000 fő, amely érték 3,1-szer magasabb, mint a tablettát nem szedők esetében. A stroke halálozás 5-10%-a vezethető vissza fogamzásgátló tabletta szedésére.
  10. Szívinfarktus: Leggyakoribb 35 és feletti dohányzóknál. Veszélyeztető tényezők híján viszont, fogamzásgátlók szedése mellett a szívizom elhalása RITKÁBB.
  11. Fogamzásgátló tabletták és a rák: Az emlőrák kockázatát a tabletták sem nem növelik, sem nem csökkentik, bár az egyes tanulmányok eredményei, ezen a téren, ellentmondásos eredményt hoztak. A méhnyakrák kockázata, tabletták mellett, drámaian megnőtt a hatvanas években. Az összefüggés azonban hamis. A méhnyakrák kockázat ugyanis a partnerek számától függ. A tabletták által nyújtott biztonság mellett az óvszer használata visszaszorult, és ezzel teret nyitott a rákkeltő humán papillómavírus terjedésének. Összességében elmondhatjuk, hogy a tabletták sokkal inkább védenek a rákkal (méhtestrák, petefészekrák) szemben, mit okozzák azt (pl. májrák)

Mennyire veszélyesek a hormontabletták?

A közhely szerint minden relatív. Tény viszont, hogy a tabletták sokkal több életet mentenek meg, mint amennyit elvesznek. Az alábbiakban a tabletták által okozott éves halálozás kockázata kerül összehasonlításra normális emberi tevékenységek halálozási kockázatával összehasonlítva:

Tevékenység Becsült éves halálozás
Motorkerékpározás 1/1000
Autóval utazás 1/6000
Motorcsónakázás 1/6000
Sziklamászás 1/7500
Labdarúgás 1/25000
Tamponhasználat 1/350000
Nemi élet 1/50000
Méhen belüli fogamzásgátló (IUD) használata 1/100000
Fogamzásgátló szedése (fokozott kockázat nélkül) 1/63000
Fogamzásgátló szedése (+erős dohányzás) 1/16000
Terhesség kiviselése 1/14000
Terhesség-megszakítás 9. hét előtt 1/500000
Terhesség-megszakítás 9-12. hét között 1/67000
Terhesség-megszakítás 13-15. hét között 1/23000
Terhesség-megszakítás 15 hét után 1/8700

A statisztikai összehasonlításnak igen mélyreszántó tanulságai vannak. Ilyen, pl. az a tény, hogy hétköznapi tevékenységeink (autóval utazás, futballozás, nemi élet, sőt a terhesség kiviselése is) sokkalta veszélyesebb, mint a hormontabletták szedése. Másfelől az összehasonlítás alapjául szolgáló tevékenységek között egyetlen egy dolgot találunk, mely bizonyítottan milliós nagyságrendben ment meg emberi életek világszerte: ez a fogamzásgátló szedése (a fogamzásgátló tabletták egészségvédő hatásai külön cikkben van részletezve). Ugyanakkor a dohányzás melletti tablettaszedés durva kockázata arra figyelmeztet, hogy a tabletták szedésének feltételeit komolyan kell vennünk.

Forrás: HáziPatika.com