Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

BetegséglexikonFőoldal

Keresés a betegségek között

Üszögterhesség

Az Üszögterhesség rövid leírása

(más néven: mola hydatidosa, hidatidóza)

Az üszögterhesség a méhlepény jóindulatú (bár potenciálisan malignus) elfajulása, melynek során a lepény szőlőfürtszerű képletté alakul, a magzat a terhesség korai szakaszában elhal, a terhesség erős vérzés kíséretében megszakad. Rosszindulatú elfajulását choriocarcinoma (méhlepény-karcinóma) címszó alatt tárgyaljuk.

Az Üszögterhesség előfordulása

Az üszögterhesség ritka, de veszélyes betegség, melynek szövődménymentes gyógyítása és a fogamzóképesség megtartása az orvostudomány jelentős eredményei közé tartozik. Ultrahangos koraterhességi leletek alapján gyakorisága az összes terhesség 0,6%-ára tehető, Magyarországon évente így 600 betegséggel számolhatunk. Különösen 20 év alatti és 40 év feletti nőknél fordul elő.

Az Üszögterhesség okai

A molaterhesség kialakulásának oka nem tisztázott. Lényege, hogy a megtermékenyített petesejtből valamiért nem fejlődnek szabályosan a magzat és a méhlepény sejtjei, hanem kórosan - lényegében daganathoz hasonlóan - elfajulnak. Valószínűsítik, hogy a petesejt és hímivarsejt egyesülésekor az örökítőanyagban keletkezik a sejtosztódás szabályozásában bekövetkező egyszeri hiba, de az sem kizárt, hogy hibás ivarsejtek egyesülnek. Az egyszeri kisiklást valószínűsíti az is, hogy az üszögterhességet rendszerint normális terhességek előzik meg és követik.
Alacsony, legfeljebb 1%-os ismétlődési kockázata is a genetikai hajlam szerepe ellen szól.
Az üszögterhességnek több fajtája is van. A leggyakoribb esetben magzati elemek nem alakulnak ki, és a lepény-kezdemény sejtjei kezdenek burjánzani.
A molaterhesség lehet részleges is, ilyenkor a lepénynek csak egy része mutat hólyagos elfajulást. A gyermek ilyenkor túlélheti a részleges "parciális" molát, és egészséges állapotban jöhet a világra. Ilyen esetekben "csak" a vetélés fokozott kockázatával kell számolnunk. A parciális mola rosszindulatú elfajulásra nem hajlamos.
Amolaterhesség fajtái feltehetően attól függően alakulnak ki, hogy a megtermékenyüléstől számítva hanyadik sejtosztódási ciklusban nyilvánul meg a hiba. Olykor kromoszóma-rendellenesség mutatható ki az elfajult lepényben.
Rossz szociális helyzet, alacsony fehérje-, folsav- és karotinfogyasztás is a kockázati tényezők közé tartozik.

Az Üszögterhesség diagnózisa

A fizikális vizsgálat során a számítottól eltérő nagyságú méh tapintható, és a nyakcsatornából vérzés látható. Magzati életjelenség (pl. szívverés) kimutatása - ultrahangos vizsgálattal - a molaterhesség lehetőségét kizárja.
Ultrahang-vizsgálat során, a méhüregben a szőlőfürtszerű képlet jellegzetes "hóviharszerű" képet mutat. Emellett ciszta előfordulhat mindkét petefészekben.
A laboratóriumi vizsgálat során a vérsavóban (szérum) és/vagy vizeletben a terhességi hormon (HCG = humán koriális gonadotropin) szintje az adott terhesség kornak megfelelő értéknek sokszorosa.
Curettage és szövettani vizsgálat a diagnózist pontosíthatja. Megjegyzendő, hogy a molaterhesség az egyik olyan tumor, melynél a jó- és a rosszindulatúság szövettanilag nem mindig különíthető el.
Ezért célszerű röntgenvizsgálattal, CT-vel megkeresni az esetleges áttéteket. Amennyiben a vizsgálat pozitív, a kezelést a choriocarcinoma (méhlepény-karciónma) diagnózisának megfelelően kell folytatni.

Az Üszögterhesség kezelése

A kezelés elsődlegesen a méh kiürítéséből áll, melyet a kilyukadás (perforáció) fokozott veszélye miatt lehetőleg vákuum-aspirációval végeznek, amit curette-kanállal ellenőriznek és fejeznek be.
A méhkaparást követően, ha a rosszindulatúság gyanúja az első körben kizárható, hetente mérik a vizelet HCG-koncentrációját. Mivel a hormon a szervezetből lassan ürül, a hormon teljes kiürülése 14 hetet is igénybe vehet. A HCG-ürülést 6-12 hónapon keresztül követik nyomon. Ha a HCG-szint ismételt emelkedését észlelnék, ismételt méhkaparást és szövettani vizsgálatot végeznek, ugyanis elképzelhető, hogy a mola helyén rosszindulatú elfajulás található. Ha a HCG-szint növekszik, de a méh "üres", klinikai karcinómáról kell beszélni, és a kezelés is eszerint alakul.
A molaterhesség megelőzésére hatékony eszközök nem állnak rendelkezésünkre. Mivel azonban e terhesség ismétlődési kockázata alacsony, ennek nincs túlzott jelentősége.

Az Üszögterhesség gyógyulási esélyei

Az üszögterhességek 80%-a jóindulatú. Ezek gyakorlatilag tökéletesen gyógyulnak. A fogamzóképesség is megmarad. A méhkaparást követő 6-12 hónapig terhesség nem javasolt a szövődmények lehetősége miatt. Ennyi idő után lehet ugyanis kimondani, hogy a betegség teljesen jóindulatú volt.
Az esetek 10-15%-ában a mola invazívvá válik, és beszűri a méhfalat. Ez erős vérzést és egyéb komplikációkat okozhat. Az esetek 2-3%-a rákosan elfajul, ezt nevezzük choriocarcinomának.
Ez utóbbi két esetben a kezelést citosztatikumokkal folytatják. A méhlepény elfajulásai citosztatikumokkal (metatrexáttal) jól kezelhető, és az esetek döntő többsége ma már gyógyszerekkel meggyógyítható. A siker előfeltétele természetesen a malignus elfajulás azonnali észlelése. Ezt célozza a méhkiürítést követő rendszeres HCG-kontroll. A korán felismert esetek gyógyulási esélye 90% felett van, és a fogamzóképesség is megmarad. Az áttétes formák esetén a gyógyulás már csak az esetek 75-85%-ában következik be, és a fogamzóképesség rendszerint elvész.

Az Üszögterhesség hasznos tudnivalói

A molaterhességből kialakuló choriocarcinoma sikeres kezelése az orvostudomány jelentős áttörése. Mivel a mola elfajulásának megelőzéséhez elengedhetetlen az időben történő felismerés, ezért minden hüvelyi vérzést mutató terhesnek azonnal orvoshoz kell fordulnia. Ilyen esetekben az ultrahangvizsgálat alapkövetelmény. Hasonlóan kell cselekedni minden olyan esetben, amikor a molaterhességre jellemző egyéb tünetek észlelhetők.

További betegségleírások:

Kategóriák szerintABC szerint

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések