Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

BetegséglexikonFőoldal

Keresés a betegségek között

Post-partum thyreoiditis (PPT)

A Post-partum thyreoiditis (PPT) rövid leírása

(más néven: post-partum thyreoiditis, PPT, szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás)

A post-partum thyreoiditis (PPT), azaz a szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás a szülést követő 3-12 hónap múlva alakulhat ki. A becslések szerint elég sok kismamánál jelentkezhet, de mivel a tüneteket természetesnek gondolják a nők, ritkán fordulnak orvoshoz. Hajhullást, elhízást, pszichés zavarokat okoz a betegség. Gyógyszerrel kezelhető.

A Post-partum thyreoiditis (PPT) előfordulása

A becslések szerint a kismamák 5-20 százalékánál jelentkezik. Nem tudjuk a pontos számot, ugyanis sokszor nem derül ki, hogy ebben a betegségben szenved egy kismama.

A Post-partum thyreoiditis (PPT) okai

A szülés utáni pajzsmirigy-gyulladásnak a szakemberek szerint lehetnek genetikai és környezeti okai is: tehát nem kizárt, hogy örökölhető a hajlam, de a post-partum thyreoiditis kialakulását a fokozott jódbevitel is elősegítheti. A jód a táplálékkal jut be a szervezetbe, a legkönnyebben szervetlen jódként (jodidion) épül be. A jodidion az agyalapi mirigy egyik hormonja, a TSH közreműködésével jut a vérárammal a pajzsmirigybe. A jódfelvétel normális mennyisége 120-150 mikrogramm/nap.

Vannak olyan vélemények is, miszerint a post-partum thyreoiditis oka az, hogy a szülés után az anya immunrendszere fokozott működésbe kezd, és ettől alakul ki a betegség.

A Post-partum thyreoiditis (PPT) tünetei

A betegség kezdeti szakaszára a pajzsmirigy túlműködése, késői szakaszára alulműködése jellemző. A PPT jellemző tünete a hajhullás, a pajzsmirigy megduzzadása, erős szívdobogás, fulladás érzése, nagyfokú izzadás vagy akár megmagyarázatlan, jelentős hízás. Emellett pszichés tünetek is jelentkeznek: feledékenység, depresszió, aluszékonyság. A reflexek lelassulnak, nem ritka a menstruációs zavar és a csökkent szexuális vágy.

A szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás okozhat pajzsmirigy túlműködést, de alulműködést is. A pajzsmirigy túlműködése (hipertireózis) többféle betegséget eredményezhet, ezek egyike a Basedow-kór. Ekkor a pajzsmirigy megnagyobbodik, strúma (népies nevén golyva) alakul ki, szívritmus-zavart okozhat, valamint ingerlékenységgel és pszichés zavarokkal jár a betegség.

A súlyos post-partum thyreoiditis esetén, a gyulladás végső stádiumában inkább az alulműködés jellemző, ugyanis a pajzsmirigy fokozatosan elpusztulhat. A betegség hosszadalmas lehet, a gyógyulásig hónapok telhetnek el. Egyes esetekben a pajzsmirigy-alulműködés véglegessé válik.

A Post-partum thyreoiditis (PPT) diagnózisa

Elég nehéz diagnosztizálni a PPT-t, ugyanis a tünetek sokfélék. A betegség jellemzője, hogy a vérsejtsüllyedés általában fokozott és a jódtárolás csökkent, ezt laboratóriumi vizsgálattal derítik ki.

A pajzsmirigyet leggyakrabban ultrahanggal vizsgálják, és szükség esetén izotópos vizsgálatra is sor kerül. Izotópvizsgálat esetén a szoptatást rövid időre fel kell függeszteni. Ha strúmát találnak az ultrahangvizsgálat során, akkor vékonytű-biopsziát is végeznek. Fontos információkat kap az orvos az immunológiai vizsgálatok eredményeiből is.

A Post-partum thyreoiditis (PPT) kezelése

Pajzsmirigy túlműködés esetén rendszerint béta-blokkolót kap a beteg, alulműködés esetén pajzsmirigyhormont. A legsúlyosabb esetekben szteroid adására is sor kerülhet. A cél a pajzsmirigy pusztulásának megakadályozása. Az esetek egy részében a gyógyulás spontán megtörténik, de gyakran kiújul a betegség.

Pajzsmirigy túlműködés esetén rendszerint béta-blokkolót kap a beteg.

A Post-partum thyreoiditis (PPT) megelőzése

Nagyon fontos, hogy figyeljünk arra, mekkora mennyiségű jód kerül a szervezetünkbe. A tengeri állatokból készült ételek például nagyon sok jódot tartalmaznak. Emellett az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás is hatásos lehet.

Ha volt a családban pajzsmirigy-betegségben szenvedő személy, érdemes kivizsgáltatni magunkat, ugyanis a betegségre jellemző a családi halmozódás.

A Post-partum thyreoiditis (PPT) hasznos tudnivalói

Ha a kezelés hatására sem javul a betegség, előfordulhat, hogy a mellékvese-funkció is csökkent. Ekkor fennáll az Addison-kór veszélye. A szülés utáni pajzsmirigy-gyulladásnál nagy rizikófaktor az elhízás, a statisztikák szerint, ha a beteg nem figyel oda, átlagosan 8 kilogrammot hízik.

A PPT nem mindig jár pajzsmirigy-túlműködéssel. Erről a betegségről bővebben itt olvashatnak.

További betegségleírások:

Kategóriák szerintABC szerint

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések