Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

BetegséglexikonFőoldal

Keresés a betegségek között

Bőr és nyálkahártya candida-fertőzése

A Bőr és nyálkahártya candida-fertőzése rövid leírása

Napjainkban a Candida-fertőzéssel kapcsolatban számos, részben egymásnak ellentmondó információt kaphatunk. A természetgyógyászok a szervezetet általában érintő, mással nem magyarázható betegségek okaként gyakran tüntetik fel a sarjadzógombás fertőzést. A kezelések jótékony hatásáról számos páciens beszámol, azonban ezekre vonatkozóan tudományos vizsgálatok ez idáig nem születtek.

A sarjadzó gomba valójában gyűjtőnév, olyan gombákat foglal magába, melyek ivartalanul, ez esetben sarjadzással szaporodnak. A sarjadzó gombákhoz sorolt három nemzetség közül a Candida nemzetségbe több faj is tartozik (például C. krusei, C. tropicalis, C. kefyr, C. glabrata). Leggyakoribb kórokozó a Candida albicans, mely kis mennyiségben természetes módon megtalálható az emésztő rendszerünkben, a nyálkahártyákon, betegséget csak akkor okoz, ha túlzottan elszaporodik.

A Bőr és nyálkahártya candida-fertőzése előfordulása

Candida-fertőzés újszülött kortól időskorig bárkinél kialakulhat. A gomba elszaporodását az immunrendszerünk akadályozza meg. Mivel az immunrendszer születésünkkor még éretlen, ezért gyakran alakulhat ki csecsemőkön az úgynevezett szájpenész (soor oris). Egészséges újszülötteknél körülbelül 2-5 százalékban alakul ki, koraszülötteknél akár 10 százalék is lehet a fertőzöttek aránya. Fél éves kor után csak további hajlamosító tényező (például hosszas antibiotikum kezelés) mellett alakul ki.

Szintén sok csecsemőnél jelentkezik a pelenkadermatitisz, melyet a nedves bőrön elszaporodó, széklettel ürülő sarjadzó gombák okoznak. Az egyszer használatos pelenkák elterjedése óta egészséges csecsemőknél előfordulása csökkent.

Felnőttek esetében is elszaporodhat a gomba a szájnyálkahártyán (Candidosis oris), főleg idős, legyengült szervezetnél. A szájzugban megjelenő fájdalmas berepedések (angulus infectiosus oris, perleche) oka általában elégtelen szájhigéné, rossz, hiányos fogazat, műfogsor.

A női nemi szervek sarjadzó gombás fertőzését vulvovaginalis candidosisnak (VVC) nevezzük. Ez az elnevezés jól tükrözi, hogy a betegség nem csak a hüvely nyálkahártyáját, hanem az egész szeméremtestet érintheti. A candidosis elnevezés nem csak a tünetekkel járó megbetegedésre, hanem a tünetmentes hordozásra is használatos. A VVC világszerte elterjedt. A nők mintegy 75 százaléka élete folyamán legalább egyszer átesik a fertőzésen, közülük csaknem minden második betegnél pedig ismétlődően, többször kialakulnak a tünetek. Ritkán előfordul, hogy a heveny panaszok gyakran, halmozottan megjelennek, ezt az állapotot krónikus-recurraló vulvovaginalis candidosisnak nevezik. Elvétve alakul ki gombás fertőzés serdülőkor előtt és menopauza után.

Férfiakon ritkábban okoz a nemi szerven tüneteket (balanitis candidosa), ilyenkor általában valamilyen egyéb betegség (például cukorbetegség) is áll a háttérben.

A bőr Candida-fertőzései közül az egyik leggyakoribb a bőr felszínes megbetegedése (intertrigo mycotica), mely a nedves, összefekvő bőrterületeken, bőrredőkben elszaporodott sarjadzó gombák miatt alakul ki. Ezen kívül körömágy gyulladását is okozhatják (paronychia), ilyenkor a körömredő begyullad, fájdalmas, a köröm nyomásakor genny ürülhet. Olyankor fordul elő általában, amikor a beteg, mondjuk, munkája kapcsán a kezét gyakran áztatja (vendéglátó-élelmiszeripar, takarítók, csecsemőgondozók).

A Candida-fertőzésre hajlamosabbak azok a betegek, akik munkájuk kapcsán gyakran áztatják kezüket

Szintén a nedvesség miatt alakulhat ki lábujjközökben látható gombásodás (interdigitalis candidosis).

A Bőr és nyálkahártya candida-fertőzése okai

A Candida albicans születésünktől fogva jelen van környezetünkben, megtalálható bélrendszerünkben, a nyálkahártyákon, anélkül, hogy megbetegedést okozna. A gomba és a szervezetünk között bonyolult kölcsönhatás áll fenn. A gombák megtapadását és elszaporodását gátolja az ép bőrfelszín. Ezen kívül immunrendszerünk veszi fel a harcot az állandóan támadó mikroorganizmusok ellen, gombáknál főleg az ún. T-sejtek (sejtes immunválaszban résztvevő fehérvérsejtek) mozgósításával.

Számos tényező ismert, amelyek kedveznek a gombák elszaporodásának, ezeket hajlamosító tényezőknek nevezzük. A hajlamosító tényezők lehetnek élettani folyamatok is, mint például a terhesség, a csecsemő- vagy időskor. Az immunrendszert károsító megbetegedések gyakran vezetnek gombás betegség kialakulásához, ilyenek a cukorbetegség, a mellékvese-, pajzsmirigybetegségek, a veleszületett immunhiányos betegségek, szövetalkotó kollagén fehérje anyagcseréjét érintő betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek, illetve bizonyos baktériumok, vírusok okozta fertőzések. Súlyos Candida-fertőzés alakulhat ki HIV-fertőzötteken.

Bizonyos gyógyszerek szedése mellett is candidosis jelentkezhet, például széles spektrumú antibiotikumok, magas ösztrogén-tartalmú fogamzásgátlók, egyes kábítószerek esetében. Előfordul, hogy az immunrendszert mesterségesen gyengítik le, így például gyógyszerekkel a szervátültetésen átesett betegeknél vagy kötőszöveti betegségek esetében. Szintén csökken a szervezet ellenállása a gombákkal szemben a daganatos betegségek citosztatikus kezelése alatti időszakban is.

Kedvez a gombák elszaporodásának továbbá az elhízás, az összefekvő bőrfelszíneknél jelenlévő nedvesség is.

A Bőr és nyálkahártya candida-fertőzése tünetei

A szájnyálkahártya candidosisban a szájüregben fehér színű felrakódások keletkeznek, melyek könnyen eltávolíthatóak, de vérzékeny alap marad hátra. Súlyos immunhiányos betegeken a nyelőcsövön is kialakulnak gombás felrakódások.

A hüvely fertőzésénél a tüneteket általában kellemetlen égő, viszkető érzés kíséri. A szeméremtest és a hüvely gyulladt, emellett fehér színű folyás (fluor) jelentkezik. Kísérheti vizeléskor fájdalom (dysuria) is. Férfiak fertőzésénél a fitymán, makkon pír (erythema) alakul ki, általában apró "pöttyök" formájában, ritkán hámhiánnyal (erosio). Ilyenkor is viszketés és égő érzés jelentkezik.

A bőr felszínes candidosisa a hajlatokban alakul ki vörös, térképszerű rajzolatú, néha apró gennyes hólyagocskákat (pustulákat) tartalmazó tünet formájában. Az ujjközök fertőzése gyulladt, felázás-szerű képet mutat. Pelenkadermatitiszben jellegzetes piros foltok, sima felszínű, az ép bőrtől éles széllel elhatárolódó, hámló területek alakulnak ki. Jellemző, hogy az "egyszerű", általában a konvex felületeken látható pelenkadermatitisszel szemben, ez a hajlatokra is ráterjed.

Súlyos immunhiányos állapotban fordul elő a candida véráramba kerülése (candidaemia), melynek súlyos, életet veszélyeztető szepszis lehet a következménye.

A bőr- és nyálkahártyák Candida-fertőzései gyakran a normális baktériumflóra eltűnését követően alakulnak ki, ilyenkor nem csak a gomba szaporodhat el, hanem mellette más kórokozó baktériumok is. Ilyen úgynevezett kevert fertőzésről szoktak beszélni, ami mind a szájüregben, mind a nemi szervek nyálkahártyáján, mind pedig a bőrön kialakulhat.

A Bőr és nyálkahártya candida-fertőzése diagnózisa

A gombás fertőzések általában jellegzetes tünetekkel jelentkeznek, a pontos diagnózishoz azonban segítséget nyújt a mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálat. A mintavétel a fertőzött bőrterületről történik. Kis kaparékot nyernek a bőrfelszínről, melyet festés után azonnal lehet mikroszkóppal vizsgálni. A nyálkahártyákról egy egyszerű, festett kenet mikroszkópos vizsgálatával láthatóvá válnak a sarjadzó gomba sejtjei és a gombafonalak. A sarjadzó gomba további azonosításához tenyésztéses vizsgálat szükséges.

Ez azt jelenti, hogy a bőrkaparékot, vagy nyálkahártyáról vett mintát olyan táptalajra helyeznek, amit a gomba "szeret", tehát gyorsan szaporodásnak indul. Az ily módon kitenyésztett gombánál pontosan azonosítható, hogy melyik faj okozta a fertőzést. Ennek azért lehet jelentősége, mert a Candida nemzetséghez tartozó különböző fajok eltérően reagálhatnak a gombaellenes gyógyszerekre.

Minden vizsgálat buktatója azonban, hogy a Candida albicans kis mennyiségben normálisan is jelen lehet a szervezetben, azért a kapott eredményeket szakembernek kell a klinikai tünetekkel együtt értékelni.

A Bőr és nyálkahártya candida-fertőzése kezelése

A bőr felületes sarjadzó gombás fertőzései általában helyi kezeléssel gyógyíthatók. A heveny gyulladással járó eseteknél javasol a kezelőorvos kevert összetételű készítményeket, melyek a gomba ellen ható anyagon túl gyulladáscsökkentőt is tartalmaznak. Fontos tudni azonban, hogy ezeket, a helyileg ható, szteroid-tartalmú kenőcsöket és oldatokat csak a gyulladás mérséklődéséig szabad használni, ezt követően át kell térni csak gombaölő szert tartalmazó kezelésre (például clotrimazol, econazol, omokonazol, ciclopirox, jód tartalmú készítményekre). A terápiát a tünetek megszűnése után még néhány napig folytatni kell.

A nyálkahártya-fertőzések is kezelhetők helyileg, gombaellenes (antimycoticus) gyógyszert tartalmazó oldatokkal, ecsetelőkkel a szájüregi fertőzés esetében, hüvelykúpok és hüvelytabletták alkalmazásával a hüvely fertőzéseinél.

Szájon át történő, gyógyszeres kezelésre akkor lehet szükség, ha nagy bőrfelület érintett, ha a beteg immunrendszere legyengült, ha a körömágyról a fertőzés átterjedt a körömre, illetve ha a hagyományos helyi kezelésre a fertőzés nem reagál. Ma már számos gombaellenes gyógyszer kapható, ezek közül több alkalmazható a Candida-fertőzés kezelésére (például ketokonazol, fluconazol, itraconazol tartalmúak). A megfelelő szer kiválasztása bőrgyógyász, nőgyógyász feladata.

A heveny tünetekkel jelentkező "egyszerű" hüvelygombásodás egyaránt kezelhető helyileg és gyógyszerrel. Bizonyos esetekben a gombás fertőzés gyakran kiújul (recidivál), ilyenkor további vizsgálatok szükségesek azért, hogy megtaláljuk, mi az oka a szinte "kiirthatatlan" Candida-fertőzésnek. Főleg cukorbetegségre, vashiányos vérszegénységre, hormonrendszeri eltérésre, illetve egyéb nőgyógyászati gyulladásra (példáué méhnyak-gyulladás) kell gondolni.

Nagy dózisú és hosszan tartó gyógyszeres kezelést igényelnek azok az esetek, amikor a Candida-fertőzés legyengült immunrendszerű (immunszuprimált) betegeknél jelentkezik, (például HIV-fertőzöttek), megtámadva a nyelőcsövet vagy más belső szerveket.

A Bőr és nyálkahártya candida-fertőzése hasznos tudnivalói

A bőr gombás fertőzései, így a Candida-fertőzés is megelőzhető a megfelelő higéné betartásával, a bőr szárazon tartásával. Kerüljük az elhízást, a mély bőrredők ideális melegágyai a gombák elszaporodásának. Gyakran visszatérő gombás fertőzés esetén javasolt rutin laboratóriumi vizsgálatok végzése a cukorbetegség, vashiányos vérszegénység kizárására.

További betegségleírások:

Kategóriák szerintABC szerint

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések