Terhesség

Várandósan is izmos lehetsz!

Bár évtizedeken keresztül óvták az orvosok a kismamákat a súlyzós edzésektől, egy új vizsgálat szerint az ellenőrzött keretek között folytatott, enyhe- közepes intenzitású program biztonságos, sőt igen jótékony hatású.
2011. Április 05.

„Az orvosok nem javasolták a súlyzós edzést, főleg mert kevés bizonyíték volt hasznosságáról illetve hatékonyságáról” – véli Patrick O’Connor a Georgia Egyetem (UGA) kutatója. „Eredményeink szerint a felügyelet mellett végzett, alacsony-közepes intenzitású súlyzós program biztonságos az alacsony kockázatú terhesek számára.”

A kismamák hat gyakorlatból álló sorozatot végeztek hetente két alkalommal. Elsősorban a hátizmokra edzettek. A vizsgálat 12 hete alatt 36 százalékkal nőtt a felemelt súly mennyisége. ”A vizsgálat szerint még a terhesség alatt is lehet erősíteni, még abban az esetben is, ha korábban nem edzettünk” – mondja Connor. Természetesen a kismamák teste sokat változott az eltelt 12 hét alatt, mert közben a baba is növekedett.

Terhesség alatt megemelkedik a relaxin nevű hormon szintje, hogy a kismama szövetei felkészüljenek a szülésre – hatására a kötőszövet sokkal lazábbá válik, ezért a kismamákat sérülékenyebbnek gondoltuk. Ennek ellenére a 32 kismamánál a 12 hét alatt egyetlen sérülés sem fordult elő. Összesen 13 gyanús tünetről számoltak be a 618 óra alatt: fejfájásról, kismedencei fájdalomról és szédülésről.

Bizonyos fokú kismedencei fájdalom elfogadható a hátfájós kismamáknál. Az egyetlen dolog, amivel kicsit óvatosabbnak kell lenni, az a szédülés. A szédülés csökkent az első néhány edzést követően, amint a nők megtanulták a helyes légzéstechnikát. A vérnyomásukat is ellenőrizték – az edzések megkezdése után röviddel némileg csökkentek a vérnyomásértékek, ám a vizsgálatok során a 32 kismamánál sem az egyes edzések után, sem a 12 hét alatt érdemben nem változtak az értékek. Összességében tehát az edzéseknek sem pozitív-sem negatív hatásuk nem volt a vérnyomásra.

A vizsgálatokban belgyógyászok, szülészek és szülésznők is részt vettek. O’Connor és kollégái bizonyították, hogy az ellenőrzés melletti, közepes-enyhe edzésprogramm biztonságos és hatékony a kismamák számára. A jövőben pedig az edzés és a kismamák hátfájdalmai közötti kapcsolatot szeretnének vizsgálni. A közlemény a Journal of Physical Activity and Health aktuális számában jelent meg.

Ha kedvet kaptál a súlyzós edzéshez, kérd kismamatornában jártas személyi edző segítségét, addig is itt találsz bővebb útmutatást!

Forrás: Medipress