Baba

Nem mindegy, milyen vizet iszol terhesen!

A szennyezett ivóvíz fogyasztása alacsony születési testsúlyhoz, sőt akár koraszüléshez is vezethet.
2013. Október 14.

A Princeton Egyetem legújabb kutatása szerint a szennyezett ivóvízzel rendelkező területeken élő várandós nők esetében nagyobb a koraszülés és az alacsony születési testsúly kockázata.

A Canadian Journal of Economics szaklapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a szennyezett ivóvíz hatásai, melyek számos kognitív és fejlődési rendellenességet is magukba foglalnak, különösen az alacsonyabb iskolai végzettségű anyák csecsemői esetében jelentősek. Ezek a nők kisebb valószínűséggel költöznek el ezekről a területekről, azért a kutatók szerint jelentős mértékben javítani kellene az ilyen környékeken élőkkel folytatott egészségügyi kommunikációt.

“A magzatok mindenféle szennyeződéssel szemben sebezhetők, a vegyszerek és baktériumok okozta vízszennyezést is beleértve” – mondta Janet Currie, az egyetem professzora. “Ez a szennyeződés számos rendellenességhez, többek között alacsony születési testsúlyhoz is vezethet, és e csecsemők akár egész életükben szenvedhetnek kognitív zavaroktól. Ez a probléma különösen a kevésbé iskolázott nőkre vonatkozik, akiknek általában kevesebb az esélyük az elköltözésre.”

Currie azt is hozzátette, hogy amikor egy vízügyi területet érint ez a probléma, a hatóságoknak kötelességük minden lakót értesíteni. A bérlőkhöz azonban nem mindig jut el az értesítés, így nem teljes körű a kommunikáció. Currie úgy véli, hogy közvetlenül kell eljuttatni az emberekhez ezt az információt.

Forrás: Medipress