Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Zűrök az alvégen

Szerző: Fekete Alexandra

2011. szeptember 21. | Frissítve: 2018. december 18.

Forrás: Kismama magazin

Kezdjük a jó hírrel: ha te is azok közé tartozol, akik a terhesség alatt szembesültek az aranyér okozta kellemetlen állapottal, akkor jó esélyed van arra, hogy a szülést követő hat hétben minden rendbe jön. De mi lesz veled addig?

- Először huszonéves koromban lett aranyerem. Azt sem tudtam, mi lehet ez - meséli Dóra. - Amikor rászántam magam, hogy orvoshoz menjek, kellemes meglepetés ért: a doktornő azonnal megoperálta az aranyeret, és már mehettem is haza. A műtét persze kellemetlen volt, de egyáltalán nem fájt, és utána sem kellett fájdalomcsillapítót szednem. Pár napig kíméltem magam, ennyi volt az egész.
Amikor évek múlva terhes lettem, újra előjött az aranyerem. Ekkor nem mertem az operációt választani, így homeopata orvoshoz, majd kineziológushoz fordultam, de egyik sem hozott eredményt. Próbáltam odafigyelni a mozgásra és az étkezésre, megtanultam az intimtornát, ezek hoztak némi javulást, de a helyzet nem oldódott meg. Végül eljött a szülés, ahol kitolás közben szó szerint éreztem, hogy kerül az aranyerem kijjebb és kijjebb. Szülés után az aranyerem jobban fájt, mint a gátsebem. Erős szteroidos krémet adtak rá a kórházban, de ezt a baba miatt nem sokáig mertem alkalmazni.
Nem akartam újabb műtétet, ezért hat héttel a szülés után új kezelési technikát alkalmazó orvost kerestem fel. A vizsgálat után mégis hagyományos kezelést javasolt, arra hivatkozva, hogy szerinte ez magától visszahúzódik majd. Végül igaza lett, hónapok múlva tényleg normalizálódott a helyzet. Még most, másfél év után is tapintható egy apró dudor, de már nem fáj. Az orvos szerint a következő szülésnél számíthatok a probléma kiújulására.

Mi az aranyér?

Az aranyeresség nem is olyan ritka, a felnőttek körében az életkortól függően egyre nő a gyakorisága, az ötvenévesek felére jellemző.
Hajlamosító tényezők:
  • rostszegény táplálkozás és emiatt hajlam a székrekedésre;
  • a terhesség alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás és a hormonális hatások, amelyek miatt többek közt tágulékonyabbak az erek;
  • mozgáshiány, ülő életmód, elhízás.

Jellegzetes tünetei

Viszketés, vérzés, fájdalom, a ki nem ürülés érzése, amely legtöbbször székeléskor jelentkezik. Az aranyér be is gyulladhat, vérrög képződhet benne, ami elzáródást okoz, különböző szövődmények alakulhatnak ki, így érdemes orvosnak megmutatni, elsősorban a hasonló tünetekkel jelentkező, de sokkal súlyosabb betegségek kizárása céljából.

Otthoni kezelés

  • rostdús táplálkozás (zöldségek, gyümölcsök, müzli, korpafélék);
  • sok folyadék;
  • kamillás ülőfürdő;
  • gyógyszertárban kapható kenőcs, kúp.

Szaktanácsadó: Dr. Csatár Éva
www.gastromed.hu

Hogyan vizsgálják?

- A rendelésen először elmondja a beteg, hogy mit érez, mióta vannak panaszai - válaszolja szakértőnk, dr. Csatár Éva. - Ezután vizsgálat következik, melyet bal oldalsó fekvésben végzünk.
Az első a végbélnyílás megtekintése, majd ujjal végzünk betapintást. Ezzel az esetleges daganatokat, polipokat, illetve nőknél a méh, férfiaknál a prosztata betegedéseit lehet észlelni. Ezután következik a rövid tükörrel végzett vizsgálat, mely során a végbélcsatorna utolsó 6-8 centijét tekintjük meg. Így jól látszik az aranyér. Végül a végbélrákszűrés következik az alsó 20-25 centin.
Az egész vizsgálat hat-nyolc percig tart, és ha megfelelően végzik, nem fáj. Fájdalmat az okozhatna, ha a túl sok levegő befúvásától feszülne a bélfal, de ezt odafigyeléssel könnyen el lehet kerülni. A rendelőmben kamerán lehet követni a vizsgálat eseményeit, ez tapasztalatom szerint mindenkit megnyugtat, hisz jó, ha az ember tudja, mi történik a háta mögött.

Anitának elmúlt magától

- Az első két terhességemnél csak szülés után, a szoptatások miatt ülve töltött órák hatására jött elő, és a szokásos kezelés (kenőcs és kúp) hatására néhány hét alatt elmúlt - meséli a háromgyerekes anya. - Voltam végül proktológusnál is, igazán nem tudott segíteni, de annyi haszna volt, hogy bizonyosságot szereztem, nem más, súlyosabb betegség miatt produkálom ezeket a tüneteket.
A harmadik terhességem végét azonban nagyon megkeserítette ez a betegség. A 35. héten egy nap csomót éreztem mosakodás közben a végbélnyílásomnál, és estére már nemhogy ülni, de állni sem tudtam a fájdalomtól. A háziorvos megvizsgált, majd felírt egy visszérkrémet. Reménykedtem, hogy szokás szerint elmúlik, de ahogy teltek a napok, egyre rosszabb lett, vérezni kezdett. Végül egy hét után mentem el proktológushoz.
A vizsgálat nem volt kellemes (nem szívesen mutogatja az ember az alfelét terhesen), bár nem fájt. Csak két-három percig tartott, aztán máris közölte az orvos a diagnózist: az aranyérhez kapcsolódóan kizáródott egy vérrög, ezt el kell távolítani. Csak az injekciót éreztem, és már szólt is, hogy készen vagyunk. Utána egy napig feküdtem otthon. Az orvos szerint a szülésig egyre rosszabb lesz, de utána rohamosan javulni fog a helyzet. Igaza lett, mert a szülőszobából úgy távoztam, hogy 4-5 centis kitüremkedés volt a fenekemen, a kitolás hatására.
A következő napok elég nehezek voltak, annyira fájt, hogy nem is éreztem a gátsebemet. Sebésszel is megnézettek, aki azt javasolta, hogy naponta többször vissza kell tömködni a helyére (én irtóztam ettől, és ezért nem fogadtam szót). De tényleg egyre jobb lett, és amikor tíz nappal a szülés után itthon meg mertem nézni, megdöbbenve tapasztaltam, hogy szinte teljesen eltűnt.

Többféle kezelési módszer

- Az aranyérbetegség stádiumától függ, milyen megoldást érdemes választani - fogalmaz a doktornő. - Az első stádiumú aranyér minimális panaszokat okoz, ritkán viszketést, esetleg bevérzést, ezt kúppal, kenőccsel szoktuk kezelni. Második stádiumú aranyér esetén a beteg többször tapasztal tüneteket, de fájdalom csak szövődmény kialakulásakor jelentkezik. Ennek kezelése a gumigyűrűs leszorítás, a lézerpisztolyhoz hasonló elven működő, úgynevezett infravörös koagulátor, illetve az injekciós terápia, melyek lényege, hogy az eret összezárják, így az aranyér elsorvad és leesik.
Mindegyik eljárás fájdalommentes, és gyors javulást hoz. Harmadik stádiumú aranyérről akkor beszélünk, ha az aranyér alkalmanként a végbélnyíláson kívülre csúszik, ezt nagyfejű gumigyűrűvel, illetve kivágással kezeljük. A negyedfokú aranyér folyamatosan kint van a végbélnyílás előtt, állandóan váladékot termel, vérzik, így igen kellemetlen. Ezt csak műtéttel lehet megoldani.
Egyik kezelési módszer miatt sem kell befeküdni a kórházba, valamennyit ambulánsan végezzük. A beavatkozás negyedóráig tart, utána egy óra hosszat megfigyelés alatt tartjuk a pácienst. Még egy hétig érzékeny lehet a terület, de utána vége a fájdalomnak és a kellemetlenségeknek.
Egészen más lapra tartozik a szülés alatti préselés miatt előtüremkedő aranyér, amely abban különbözik az előbb felsoroltaktól, hogy nem igényel kezelést, magától visszahúzódik.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák