Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Zsibbadó, bizsergő végtagok a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2021. június 17.

Forrás: babaszoba.hu

Zsibbadás, bizsergő érzés a kezekben és lábakban a terhesség alatt? Mintha apró, furcsa tűszúrásokat éreznél a végtagjaidban? Mi okozhatja a terhesség alatti zsibbadást?

Zsibbadó, bizsergő végtagok a terhesség alatt (fotó: Getty Images)
A terhesség alatti zsibbadás, bizsergő érzés igen gyakori -  mondta a bump.com-nak Dr. Sarah Prager, a Washingtoni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszékének adjunktusa. Hozzátette, hogy a nők sokszor panaszkodnak erre a zsibbadó, bizsergő érzetre éjszaka vagy reggel, közvetlenül ébredés után. Leginkább a második-harmadik trimeszterben jelentkezik a probléma.

Mitől lehet zsibbadás a terhesség alatt?

Az oka valószínűleg az, hogy összenyomódnak az idegek és a terhesség előrehaladtával ezek a tünetek általában rosszabbodnak. A tünetek miatt azonban általában nem kell aggódni. Néha azonban a zsibbadást, bizsergető érzést vérszegénység, isiász vagy kéztőalagút-szindróma is okozhatja.
A terhesség alatti zsibbadásnak oka lehet a magnéziumhiány, de állhat a háttérben a hormonok megváltozása is. A megnövekedett méh nyomást gyakorolhat valamilyen idegpályára, ez is okozhat zsibbadást, bizsergést. A vizesedés szintén járhat zsibbadással is. Ezek a kellemetlen, de ártalmatlan tünetek a szülés után megszűnnek.
Ha fokozatosan alakul ki a zsibbadás, akkor általában nincs ok az aggodalomra. Próbálj meg éjszaka sínt viselni a kezeden, ami alvás közben megtartja a kezedet, a csuklódat és nem szorítja el a véráramlást.
Minden olyan esetben, amikor bizonytalan vagy, beszélj az orvosoddal. Ha a zsibbadás egyre rosszabb, esetleg egyén tünetek is jelentkeznek, mindenképp fordulj orvoshoz.
(Cikk forrása: thebump.com)


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák