Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

YouKnowMe: abortuszon átesett anyák kampányolnak

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 27.

Forrás: babaszoba.hu

Új mozgalom van születőben, az amerikai szigorú abortusztörvények hatására. Hírességek, ismert és nem ismert emberek nyíltan beszélnek korábbi abortuszaikról.

Abortuszon átesett anyák osztják meg történeteiket

 A #YouKnowMe az új #MeToo?

A mozgalmat Busy Philips, amerikai színésznő, tévés műsorvezető indította el, válaszul a közelmúltban meghozott, leginkább az USA déli államaiban történt abortuszszigorításokra - írja a parents.com.
Busy Philips (fotó: Jordin Althaus/E! Entertainment/NBCU Photo Bank via Getty Images)
A színésznő #YouKnowMe hashtaggel ellátott mozgalmat indított el a Twitteren, tiltakozásul az eddigi legszigorúbb abortusztörvény miatt. Májusban gyakorlatilag betiltották az abortuszt az USA több államában, Alabamában például mostantól csak akkor lehet abortuszt elvégeztetni, ha az anya élete veszélyben van, még a bűncselekmények áldozatai se mentesülnek a tilalom alól.
15 évesen volt egy abortuszom. Azért mondom el ezt nektek, mert aggódom a nők és a lányok miatt, akik ebben az országban élnek. Azt hiszem, többet kellene beszélgetnünk és gyakrabban megosztanunk egymással a történeteinket" - mondta Philips a tévéműsorában.
"A nők és az orvosaik vannak abban a helyzetben, hogy tájékozott döntést hozzanak arról, hogy mi a legjobb számukra, senki más" - mondta Phillips a műsorában. "Ítélkezés helyett minden nő megérdemli az együttérzést egy olyan beavatkozásánál, amely a saját testéről szól."
Sokan csatlakoztak a figyelemfelhívó, kitárulkozó akcióhoz - ismertebb és kevésbé ismertebb nők, anyák. Azt remélik, hogy ha megosztják tapasztalataikat és történeteiket a nyilvánossággal, akkor segíthetnek olyan nőknek, akik épp most vannak nehéz döntési helyzetben. "19 éves voltam, főiskolás és az alkoholista apámat, kis öcsémet támogattam egy nagyon pocsék munkával" - írja egy anya.  "Fogamzásgátló tablettát szedtem, mindent megtettem, amit csak megtehettem azért, hogy kitörjek a szegénységből. Most két gyereket nevelünk a férjemmel."
Egy másik anya ezt írja: "Szerelmesek voltunk, főiskolások, és nem álltunk készen egy kisbabára. Méhkürt terhességem volt és így volt egy abortuszom. A párom megértő volt és támogatott, annyira, hogy még közelebb is kerültünk egymáshoz. Most már 2 gyerekünk van, 20 éve vagyunk együtt."
Tess Holiday modell, az Instagramon osztotta meg történetét: "Mississippiből származom, Kaliforniában élek, férjnél vagyok, van 2 gyerekem és volt egy abortuszom" - írja. "Ha még mindig délen élnék, talán nem lehetne most terhességmegszakításom, ami pedig szükséges volt. A mentális állapotom nem tette lehetővé, hogy megtartsam azt a terhességet. Elszomorít, hogy megkérdőjelezik a választásomat. Ez egyáltalán nem volt egy könnyű döntés, gyötrelmes volt sok szempontból, de egyben szükséges is." A modell azt is megjegyzi, hogy az alabamai abortuszért folyamodók többsége olyan nő, akiknek már van gyermeke.
Nők ezrei osztották meg történeteiket Philipps felhívására. A történetekből kiderül, hogy számos oka lehet annak, ha egy nő az abortusz mellett dönt: nem voltak készek a szülőségre, egészségügyi megfontolások álltak a háttérben vagy éppen magzati rendellenesség, bántalmazó párkapcsolat vagy nemi erőszak. Bármilyen oka is volt a döntésüknek, a biztonságos és hozzáférhető abortusznak meg kell maradnia az amerikai nők elidegeníthetetlen jogának - írja a Parents.com.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések