Terhesség

Vitaminokkal is harcolhatsz a terhességi tünetek ellen

Hányinger, fáradtság, hangulatingadozások - csak néhány azok közül a kellemetlen tünetek közül, amelyet terhességed során tapasztalhatsz. Hívd segítségül a vitaminokat!
2019. Január 31.
Mi segíthet a reggeli rosszullét ellen?

A terhesség alatt tested nagy változásokon megy keresztül, hogy felkészülhessen az anyaságra. E változások azonban számtalan – eddig még nem tapasztalt -, ám kellemetlen tünettel is járhatnak. Nézzük most sorra, hogy milyen vitaminok lehetnek segítségedre abban, hogy ezeket a kellemetlen tüneteket enyhíthesd.

Reggeli rosszullét, mint terhességi tünet

A terhességgel együtt járó reggeli rosszullétet, hányást és hányingert, amely a terhességi hormonok megnövekedett szintje miatt alakul ki, a nők 80%-a tapasztalhatja meg. Van, akinél ráadásul nemcsak a reggeli órákban, hanem a nap bármely szakában jelentkezhet a rosszullét.

Szerencsére jellemzően csak a 8. és 12. hét között okoz nehéz pillanatokat ez a kellemetlen tünet, így a második trimeszterre már csak minden ötödik kismama küzd a reggeli hányingerrel és a rosszulléttel.

Mit lehet tenni ezekkel a kellemetlen tünetekkel?

Ilyenkor elsősorban a táplálkozásra vonatkozó tanácsokkal látják el a kismamákat, és a zsíros, fűszeres ételek kerülése mellett a gyakori, kis adagokban történő étkezést és a megfelelő folyadékpótlást javasolják. Emellett mindenkinek megvannak a kis praktikái, legyen szó akár – éhgyomorra elfogyasztott – pár falat kekszről, vagy a gyömbérteáról, ami segít elűzni a kora reggeli rossz közérzetet.

Vajon mely vitaminok segíthetnek a reggeli rosszullétek elleni küzdelemben?

Egyes vizsgálatok szerint terhességi rosszullét esetén B6-vitaminnal csökkenthetők a panaszok. Ehhez gyógyszertárban recept nélkül is hozzá tudsz jutni, de a használata előtt mindenképpen kérd ki a nőgyógyászod tanácsát. A B6-vitamin készítményt naponta több alkalommal, az orvosod által javasolt dózisban és gyakorisággal szedd.

Jó tudni, hogy reggeli rosszullét esetén érdemes estére időzíteni a magzatvédő vitamin bevételét!

Fáradság, kimerültség

A várandósság egyik legjellemzőbb korai tünete a fáradtság illetve kimerültség. Ilyenkor már reggel is fáradtnak érezheted magad, és az álmosság napközben is hatalmába keríthet. A várandós anyukák több mint fele tapasztal fáradtságot a tünetek között, amely elsősorban az első trimeszterben jelentkezik, hiszen ebben az időszakban a szervezetnek hozzá kell szoknia a hormonváltozásokhoz. Szintén jellemző tünet lehet a nagyfokú fáradtság a harmadik trimeszterben is, amikor a jelentős súlytöbblet cipelése kifárasztja a kismamát, ráadásul az alvás is nehézkessé válik.

A fáradtság ellen elsősorban a C-, a B2-, a B3-, a B5-, B6- és a B12-vitaminok valamint a folsav segítségével veheted fel a harcot; az ásványi anyagok közül pedig ki kell emelni a vasat és a magnéziumot, amelyek hozzájárulnak a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

A fáradtság, kimerültség, általános gyengeség, levertség és szédülés érzés mögött sokszor vashiányos vérszegénység áll. A 9 hónap alatt a laborvizsgálatok során többször ellenőrzik a szervezet vasszintjét, megnézik a hemoglobinszintet, illetve ellenőrzik a vérben található vörösvérsejtek számát is. Vérszegénység esetén a vasban gazdag táplálkozás mellett vaspótlásra lehet szükséged; ahhoz pedig, hogy a vas hatékonyan felszívódjon, fontos a megfelelő C-vitamin bevitel is. Kiváló C-vitaminforrás a narancs, citrom, a csipkebogyó és a homoktövis, de a petrezselyem is bőségesen szolgáltat C-vitamint számodra.

Ingerlékenység, hangulatingadozás

A terhesség hormonális változásai a várandós nő érzelmeire, hangulatára is hatást gyakorolnak. Az érzékenységet, ingerlékenységet és türelmetlenséget azonban táplálhatják a várandóssággal járó új és kellemetlen tünetek is. A B-vitaminok amellett, hogy segítenek elűzni a fáradtságot, hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez (B2, B3, B12) is.

Orrvérzés, fogínyvérzés

A C-vitamin hétköznapjainkban is kiemelt jelentőséggel bír, a terhesség során pedig olyan kellemetlen tünetek ellen veheted fel vele a harcot, mint a fogínyvérzés, a fogínygyulladás és az orrvérzés. A terhesség kezdetén jelentkező hányinger és hányás miatt sokszor nehézkessé válik a megfelelő szájhigiénia biztosítása, és a fogmosás sem mindig alapos, ami kedvez a szájban elszaporodó baktériumoknak. Ráadásul a várandósság során kialakult hormonváltozások miatt a fogíny érzékenyebbé és vérzékenyebbé is válik. A napi többszöri fogmosás és antibakteriális szájvíz használata mellett C-vitamin-bevitellel is csillapíthatod a gyakori fogínyvérzést.

Ijesztő, de többnyire ártalmatlan tünet a terhesség alatti orrvérzés is. A kis hajszálerek megerősítésében a C-vitamin lehet segítségedre.

Lábszárgörcs

Az egyik legkellemetlenebb tünet a terhesség során a sokszor éjszaka jelentkező, kellemetlen lábszárgörcs. Az izomgörcs oka általában a kalcium- és magnéziumhiány, de érdemes odafigyelni a B6-vitamin bevitelre is.

Ne feledd! A gondosan megtervezett étrend mellett a várandósok számára összeállított vitamin- és ásványi anyag készítmények segítségedre lehetnek abban is, hogy ezeket az átmeneti kellemetlen tüneteket könnyebben vészelhesd át.

További cikkek, amik érdekelhetnek: