Terhesség

Vitaminok, melyek növelhetik a teherbe esés esélyét

A vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet felkészüljön egy terhességre. Milyen vitaminokat érdemes pótolni?
2020. Február 25.
Vitaminok, melyek növelhetik a teherbe esés lehetőségét (Fotó: Getty Images)

A terhesség előtt érdemes felkészíteni a szervezetet, hogy a baba a lehető legegészségesebb legyen, illetve hogy a fogantatás is könnyebben menjen. A szakemberek a következő vitaminok pótlását javasolják, de tanácsoljuk, hogy a saját orvosoddal is egyeztess.

Folsav

A terhességhez fontos vitaminok közül a folsav az egyik legismertebb, mely segít csökkenteni a babánál az idegcső problémákat. Emellett a folsavról kimutatták azt is, hogy növeli a termékenységet, így a reproduktív korú nőknek ajánlott a pótlása. A kaliforniai Berkeley Egyetemen végzett kutatás szerint a folsavban gazdagabb étrendet folytató férfiaknak 20%-kal csökkent azon spermiumainak száma, amelyek nem voltak teljesen épek, mint az alacsonyabb folsav-szintű ételeket fogyasztóké. A folsavban gazdag ételek között szerepelnek a babfélék, a zöld leveles zöldségek, a narancslé és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Q10 koenzim

A Q10 egy természetes enzim, amely jótékonyan hat a szívre, de a teherbeesés szempontjából is hasznos vitamin, főként 40 éves kor felett. Előnyei között szerepel a petesejtek minőségének javítása, és a méhfal megvastagítása – a vékonyabb méhfal nehezíti a teherbe esést. A Q10 a férfiak számára is hasznos, ugyanis javíthatja a spermiumok minőségét, aktivitását. Q10-ben gazdag ételek a spenót, a brokkoli, a szezámmag és a máj.

Szelén

A szelén elősegíti az ösztrogén-anyagcserét a nőknél, javítja a petesejtek minőségét, és a spermiumokra is jótékony hatással van a férfiak esetén. Szelént olyan ételekkel lehet bevinni, mint a zöld leveles zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a brazil dió és a halfélék.

D-vitamin

A D-vitamin nagyon jótékonyan hat a nemi hormonokra, és segíti az ösztrogéntermelést. Az egyik legjobb természetes módja a D-vitaminszint növelésének a napfürdőzés, de szükség lehet kiegészítésre is. A tojás, a vörös húsok és a zsíros halak gazdagak D-vitaminban.

E-vitamin

Az E-vitamin nélkülözhetetlen tápanyaga  petefészek egészségéhez, és öregedésgátló antioxidáns is. Azoknak, akik 35-40 éves kor felett szeretnének teherbe esni, érdemes pótolniuk az E-vitamint. A férfiak számára is hasznos vitamin, mely javítja a spermiumok minőségét. Olyan élelmiszerekben található meg, mint az avokádó, a burgonya, a mandula és a földimogyoró.

(Forrás: smartparenting.com.ph)