Terhesség

Vitamin- és ásványianyag-szükséglet a terhesség alatt

A baba egészsége szempontjából nagyon fontos az első 1000 nap, ami már a fogantatással kezdődik. A kismamák étrendje és életmódja nem csak saját, hanem a baba felnőttkori egészségét is befolyásolja.
2017. December 07.
Vitamin- és ásványianyag-szükséglet a terhesség alatt

A baba egészséges és fejlődése szempontjából már a fogantatás előtt, a családtervezés időszakában is érdemes odafigyelni a vitaminokra és ásványi anyagokra. A minőségi táplálkozás nagyon fontos, de nem minden vitamin biztosítható kizárólag helyes táplálkozással, ezért kénytelenek vagyunk más forrásból pótolni.

Bár szakértők nem győzik hangsúlyozni, milyen nagy jelentősége van az első 1000 napnak a baba szempontjából, mégis egy friss kutatás szerint a hazai gyakorlat az, hogy a terhesség alatt 10-ből 4 kismama változtat az étrendjén. Ugyanezen kutatás szerint a kismamák 3 százaléka figyel oda arra, hogy több halat egyen a terhesség alatt, pedig az omega-3 zsírsavak a terhesség kezdetétől a szoptatás végéig nagyon fontosak: az agyfejlődés szempontjából és a koraszülés esélyét is csökkentik.

A vitamin-és ásványi anyag pótlásra a kismamák többsége odafigyel, döntő többségük szed valamilyen terhességi vitamint. A fogantatás előtti, tervezési időszakban azonban 10-ből 4 nő figyel oda a vitaminokra és ásványi anyagokra, pedig már ebben az időszakban is fontos lenne pl. a C-, a D, a B6-, a B12-vitaminok, a folsav és a cink pótlására.

Lássuk mennyi az ajánlott napi mennyiség terhesség alatt a vitamin-és ásványianyagokból:

DHA :200 mg

D-vitamin: 10 ľg

A-vitamin (4. hónaptól):1 mg

B1-vitamin: 1,5 mg

B2-vitamin: 1,8 mg

B6-vitamin: 2,6 mg

B12-vitamin: 2,6 ľg

E-vitamin: 12 mg

C-vitamin: 80 mg

Kalcium: 1200 mg

Magnézium: 450 mg

Foszfor: 930 mg

Folsav: 400 ľg

Cink: 13 mg

Vas: 30 mg

Jód: 175 ľg

Kapcsolódó cikkeink terhességi vitaminszükséglet témában:

Forrás: elso1000nap.hu