Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Videó: ez történik a babával, ha az anyuka terhesen dohányzik

Szerző: Babaszoba.hu

2021. április 30. | Frissítve: 2021. november 29.

Forrás: babaszoba.hu

Elméletben mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás a várandósság alatt kárt tehet a magzatban, a technológia fejlettségének köszönhetően azonban most saját szemünkkel is láthatjuk.

Azok a magzatok, akiknek az anyukája rágyújt terhesen, rendkívül intenzív mozgással tiltakoznak a dohányzás ellen és a 4D ultrahangfelvételekből készített videó szerint nagyon gyakran érnek a saját arcukhoz, szájukhoz. A hozzáértők szerint ezek az apró, ám annál beszédesebb jelek azt mutatják, hogy a babák már egyetlen szál cigaretta elszívását is megszenvedik, ami nem csak pillanatnyi kellemetlenséget okozhat a gyereknek, hanem hosszú távú káros következményei lehetnek. 
Ezeket az igazán látványos 4D ultrahang felvételeket Nadja Reissland brit kutatónő készítette munkatársaival együtt. A kutatók 20 várandós nőt vontak be a vizsgálatba azok közül, akiket a middlesbroughi James Cook Egyetemi Kórház orvosai kísértek a babavárás alatt. Az ultrahangképek a terhesség négy különböző fázisában készültek: a 24., a 28., a 32. és a 36. terhességi héten fotózták a kicsiket. 
A vizsgálatban résztvevő anyák közül 4-en naponta átlagosan 14 szál cigarettát szívtak el, ami elég volt ahhoz, hogy jelentős különbségek mutatkozzanak meg a nemdohányzó anyák babáival szemben. A dohányos várandósok gyermekei sokkal intenzívebb mozgásba kezdtek, amiről sokan tévesen azt hiszik, hogy pozitívum, hiszen azt jelezheti, hogy a baba ereje teljében van, a valóság azonban ettől távol áll.
A fokozott magzatmozgás nem minden esetben jelent jót: ahogy közelednek a szülés várható időpontjához, a babák annál kevésbé mozgékonyak az anyaméhben, nem csak azért, mert egyre szűkösebbé válik a rendelkezésre álló mozgástér, hanem azért is, mert a fejlődés részeként a várandósság végére megtanulják kontrollálni a mozdulataikat. A dohányzó anyák babáinál a kutatók szerint a központi idegrendszer fejlődésének elmaradása okozhatja az erőteljesebb mozgástevékenységet, aminek a későbbi életkorban is komoly következménye lehet. A kutatás szerencsés végkifejlettel zárult, a résztvevő édesanyák mindegyike egészséges gyermeknek adott életet, azok azonban, akik naponta többször "füstölögtek", igen nagy kockázatnak tették ki a gyermeküket.

Nem csak a mamának, a babának is árt

(Fotó: Getty Images)

Nem véletlen, hogy az orvosok nem győzik elégszer hangsúlyozni, milyen következményei lehetnek az anyai dohányzásnak a várandósság alatt. Amellett, hogy a rendszeres cigarettázás növelheti a koraszülés esélyét, illetve annak kockázatát, hogy a baba légzési nehézségekkel jöjjön világra, sajnálatos módon a bölcsőhalál bekövetkeztének rizikóját is emeli. A szakértők úgy gondolják, hogy ha egy rövid videófilmmel láttatják az anyukák számára, hogy mi történik a magzatukkal a dohányzás során, talán sikerül jobb belátásra bírni őket. 
A kutatók többször is kihangsúlyozták, hogy a felvételekkel egyáltalán nem az a céljuk, hogy rossz színben tüntessék fel a dohányzó kismamákat, sokkal inkább az, hogy felhívják a figyelmüket arra, hogy a dohányzásról való leszokáshoz orvosi segítséget is igénybe vehetnek (létezik külön erre szakosodott orvos is!), így a próbálkozásuk nagy valószínűséggel nem fullad kudarcba.
"A technológia mára lehetővé tette, hogy lássuk és láttassuk mindazt, ami korábban rejtve volt a kíváncsi tekintetek elől" - mondta Brian Francis, a Lanchester Univerity kutatója, aki tudományos munkatársként vett részt a Nadia Reissland által vezetett vizsgálatban. "Ma már nem kérdés, hogy a magzatok komoly szenvedést élnek át az anyaméhben dohányzás során - ezt korábban csak sejtettük, mára viszont bizonyosságot nyert" - foglalta össze a szakember.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések