Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vetéléshez is vezethet a lepényi elégtelenség

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 4. | Frissítve: 2017. április 19.

Forrás: Kismama magazin

A magzati fejlődés előfeltétele, hogy a méhlepény jól fejlődjön, megfelelően el tudja látni az oxigén- és tápanyagellátását.

Optimális esetben a beágyazódást követően a magzati sejtekből alakul ki és növekszik egészen a szülés előtti második hétig. A negyvenedik hét körül stagnál, illetve romlik a működése, ekkor meg is születik a baba. Az időre született csecsemők tíz százalékának két és fél kilónál kisebb a súlya. Negyven százalékuknál örökletes alkati tényezőkkel magyarázható a kis súly, a többiek azonban a méhen belüli nem kielégítő ellátás miatt maradtak aprócskák.
Ha a lepény nem tudja biztosítani a megfelelő tápanyag- és oxigéncserét, a magzat "takarékállásra" kapcsol: keveset mozog, hogy legalább az agy, a szív és a mellékvesék ellátása biztosítva legyen, növekedésre, hízásra, izommunkára nem marad energiája. A kismamának ilyen esetekben azt javasolja az orvos, hogy az utolsó hónapokban figyelje a magzatmozgásokat, és jelentkezzen, ha napi tíznél kevesebbet észlel.

Lepényi elégtelenség esetén figyeld nagyon a magzatmozgásokat

A korai terhességben kialakuló lepényi elégtelenség súlyos zavart okoz a magzat vérellátásában, s ez sajnos gyakran - a természetes kiválasztódás törvénye alapján - vetéléshez vezet. Ha később alakul ki lepényi elégtelenség, a magzat elmarad a fejlődésben.

Miért nem működik megfelelően a méhlepény?

- A bolyhok nem képesek elegendő friss vért felvenni az anyai szervezetből.
- A lepény nem a méh első vagy a hátsó falán tapadt meg, hanem az oldalán, és így nem két, hanem csak egy medencei verőér szolgáltatja számára a vért.
- Az anyai érrendszer szűkülete miatt (például magas vérnyomás, dohányzás esetén) vagy szív-, máj-, vesebetegség miatt nem megfelelő a vérellátás.
- A cukorbeteg anyának nincs jól beállítva a vércukorszintje.
Az orvos ultrahangvizsgálattal már a várandósság első harmadától figyelemmel kíséri a magzat fejlődését, és időben észleli, ha méretei elmaradnak a korától. Anyai betegség esetén kezdettől fogva különösen fontos a gyakori vizsgálat és a helyes kezelés. A kímélő életmód, a bőséges folyadékfogyasztás is javulást eredményezhet, a dohányzásról pedig feltétlenül le kell mondani.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák