Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vetélés a gének miatt

Szerző: Babaszoba.hu

2011. január 26. | Frissítve: 2016. január 17.

Forrás: Medipress

A Cambrige-ben dolgozó Ashley Moffett és kutatócsoportja olyan genetikai tényezőt fedezett fel, melynek hatására nő az ismétlődő vetélés, az ismétlődő méhen belüli elhalás, a préeklampszia és a méhen belüli növekedési elmaradás gyakorisága.

Vetélés a gének miatt

A fogamzás egyik kulcsmozzanata, amikor a megtermékenyített petesejtnek megtapad a méh falában. Ez úgy zajlik, hogy egyes magzati sejtek, melyeket trofoblaszt sejteknek nevezünk, beágyazódnak a méh belső felszínébe, kialakítják a méhlepényt. Az ismétlődő vetéléseket, a préeklampsziát (terhességi magas vérnyomással is járó súlyos terhességi szövődmény) és a méhen belüli növekedéselmaradást feltehetően a trofoblaszt sejtek tökéletlen megtapadása okozza.
Az anyai sejtek (NK sejtek) és a magzati trofoblaszt sejtek közötti kapcsolat - különösen a magzati trofoblasztok felszínén levő HLA-C molekulák és az anyaméh NK sejtjeinek felszínén levő KIR molekulák - a kulcsai a lepény megtapadásának.

Moffett laboratóriumnak korábbi eredményei szerint a HLA-C és az anyai KIR molekulák bizonyos kombinációi növelik a préeklampszia valószínűségét. A kutatók azt tapasztalták, hogy nemcsak a préeklampszia, hanem a vetélés és növekedési elmaradás is összefügg e molekulák együttes előfordulásával. Sőt olyan HLA-C és KIR kombinációkat is feltérképeztek, melyek védő tényezőt jelentenek ezekkel a terhességi szövődményekkel szemben.

Az eredményekről a Journal of Clinical Investigationban számoltak be.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Elkerülhető lenne a vetélések negyede
 • Korai búcsú
 • Angyal a gyermekünk
 • Előre jelezhetővé válik a preeklampszia

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések