Terhesség

Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház

Négy éve már, hogy a magyar szülészetek közül elsőként és eddig egyedüliként megszűnt az orvosválasztás lehetősége. Mára kissé árnyaltabbá vált a kép, bár a kismamák elégedettek voltak a változással.

Tények, adatok

– Születésszám 2008-ban: 1750, ennek 26 százaléka császármetszés.

– Egy háromágyas és egy egyágyas szülőszoba van, ezek berendezése hagyományos.

– Szülésznőt nem lehet választani.

– Az apa császármetszés esetén nem lehet bent a műtőben.

– A gyermekágyas osztályon az anyák választhatnak, hogy 24 órás vagy csak nappali rooming-int kérnek.

– A kórházban koraszülött intenzív részleg működik alapítványi koraszülöttmentő szolgálattal.

– A terhesgondozás és valamennyi esedékes vizsgálat egy helyen zajlik a szülészet melletti folyosón.

– A szülésre felkészítő tanfolyam tizenhárom foglalkozásból áll, fizetni kell érte.

Azért hozták meg a veszprémi szülészek nagy feltűnést keltő döntésüket az orvosválasztás megszüntetéséről, mert egyik kollégájuk a túlhajszoltság következtében halt meg. A kezdeti felzúdulás után jól fogadták a változást a kismamák, hiszen így biztosak lehetnek abban, hogy mindig a lehetőségekhez képest kipihent orvos foglalkozik a páciensekkel.

– Jelenleg az itt dolgozó tizenkét orvosból öttel kötött külön szerződést a kórház, ők ugyanis úgy döntöttek, mégis vállalnak szabadidejükben is szüléseket. Mivel azonban a felelősségbiztosítás csak a munkaidőre vonatkozik, a szolgálaton kívüli szüléseket külön szabályozni kellett. Ezenfelül a kismamával is szerződést kötnek ezek az orvosok, ebben szerepel, hogy ellenszolgáltatást nem fogadhatnak el a szülésvezetésért – dr. Szilágyi Imre osztályvezető főorvos így foglalta össze a fejleményeket.

A kórház ugyan viszonylag új, körülbelül 15 éves épületben működik, de hetvenes évekbeli igények és elképzelések alapján tervezték. Ha minden jól alakul, 2010 elején már elkezdődhet az átalakítás, amelynek során egyágyas, tágas szülőszobákat alakítanak ki vajúdókáddal. Most ugyanis abban az esetben, ha többen szülnek egyszerre a háromágyasban, az apa nem, csak női kísérő lehet bent a kismamával. A gyermekágyas részleget is érintik majd a változások: most négy egyágyas és három kétágyas, fürdőszobás szoba van, a négy- és háromágyas szobák közös fürdőblokkal működnek. A közös fürdőből is kórterem lesz, és mindegyik szobához lesz saját fürdőszoba.

Mióta bezárt a várpalotai, zirci és tapolcai szülészet, évente átlagosan tíz százalékkal nőtt az osztály forgalma.

– Varratszedés nálunk már nincs, mivel kizárólag felszívódó varróanyagot használunk. Gátmetszést szinte minden először szülőnél végzünk, de a beöntés, borotválás nem kötelező. Vajúdás közben lehet ülni, állni, sétálgatni, vajúdólabdára ülni, de túl sok más lehetőség egyelőre nincs. Hacsak nem a sóhajok hídja! Ez a függőfolyosó köti össze a szülőszobát a gyermekággyal. Gyönyörű kilátás nyílik róla az óvárosra, itt sétálgathatnak a vajúdó kismamák – kalauzol körbe az osztályon Szilágyi főorvos.

Dr. Tamás Judit neonatológus főorvos szeretné, ha a kórház megszerezhetné a bababarát kórház címet. Most az anyák többsége, különösen a sokágyas szobákban, inkább a nappali rooming-int választja, így az egyik legfontosabb előfeltétel eléréséért még biztosan tenni kell. A falakat Veszprém megyei festőművésznők alkotásai díszítik, tápszerplakátot sehol sem láttunk.

Forrás: Kismama magazin