Terhesség

Veszélyeztetett terhesség és táppénz 2021-ben

Ha az orvos veszélyeztetettnek minősítette a terhességet, és úgy ítéli meg, hogy a kismama nem dolgozhat tovább, táppénzre írhatja ki. Mikor számít a terhesség veszélyeztetettnek, és mennyi táppénz jár a veszélyeztetett terhes kismamáknak?
2021. Március 24.
Veszélyeztetett terhesség és táppénz 2021-ben (Fotó: Getty Images)

Mit jelent a veszélyeztetett terhesség?

Az, ha veszélyeztetettnek minősíti az orvos a várandósságot, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a babának vagy a kismamának valamilyen komoly betegsége lenne. Bizonyos tényezők alapján magas rizikójú lehet a terhesség, többek között például:

  • ha a kismama életkora 18 év alatti vagy 40 év feletti
  • ha a kismama ikrekkel várandós
  • ha korábban végeztek műtétet a méhen (ilyen lehet például a császármetszés)
  • ha korábban több vetélése, abortusza volt
  • ha a kismama túlsúlyos (30 feletti BMI) vagy túl sovány (18 alatti BMI)
  • ha már a várandósság előtt is kezelték valamilyen betegséggel (például cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.)
  • ha a kismama veszélyes anyagokkal dolgozik, vagy nehéz fizikai munkát végez

De az orvos egyéb okokból is veszélyeztetettnek minősítheti a terhességet. A veszélyeztetett terhesség nem jár minden esetben azzal, hogy nem dolgozhat a kismama, de ha az orvos indokoltnak tartja, kiírhatja táppénzre.

Mikor jogosult táppénzre a veszélyeztetett terhes kismama?

Nem minden veszélyeztetett terhes kismama jogosult a táppénzre. A táppénzre jogosultság szempontjából teljesülnie kell három alapfeltételnek:

  • a fennálló biztosítási jogviszonynak (rendelkezik munkaviszonnyal)
  • hogy a keresőképtelen személy társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezett
  • az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenségnek

Jelen esetben a táppénzre jogosultság szempontjából keresőképtelen, aki várandóssága, illetve szülése miatt nem tudja ellátni a munkáját és csecsemőgondozási díjra nem jogosult – a CSED-del párhuzamosan nem vehető igénybe táppénz, tehát csak annak folyósítása előtt jogosult a kismama a táppénzre.

A keresőképtelenség okát az orvos által adott igazoláson egy táppénz kóddal jelzik. Ez veszélyeztetett terhesség esetén a 9-es táppénz kód. Ilyen esetben nem jár betegszabadság, a keresőképtelenség kezdetétől jár, és a munkáltató fizeti a táppénz 1/3-át.

Mennyi lehet a táppénz összege a veszélyeztetett terhesség idején?

A táppénz mértéke függ a biztosításban töltött időtől:

  • ha legalább 730 nap a folyamatos biztosításban töltött idő, a táppénz egy napra járó összege a napi átlagkereset 60 százaléka;
  • ha 730 napnál kevesebb a nap a folyamatos biztosításban töltött idő, a táppénz egy napra járó összege a napi átlagkereset 50 százaléka.

Az ellátásnak azonban van maximuma, így a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének 1/30 részét. 2021-ben a havi minimálbér összege 167 400 forint – ez alapján a táppénz napi összege nem haladhatja meg a 11 160 forintot.Kórházi vagy egyéb fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás, ápolás esetén pedig a biztosításban töltött időtől függetlenül a táppénz egy napra járó összege a napi átlagkereset 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy nem haladhatja meg a fenti maximumot.A táppénz összegéhez figyelembe vehető munkabért a következő módon számolják. Abban az esetben, ha a kismama biztosítási ideje folyamatos volt, a táppénz jogosultságának kezdő napjától visszaszámolnak három hónapot, majd ennek utolsó napjától visszaszámolnak még 180 napot. Ennek a 180 napi jövedelemnek a figyelembevételével állapítják meg a táppénz összegének alapját.  Ha erre az időszakra a kismamának nincs összesen 180 naptári napi jövedelme, de 120 naptári napi van, abból számítják a táppénz alapját – de csak abban az esetben, ha a táppénz előtt legalább 180 napig biztosított volt.Ha a kismamának nincs 120 naptári napi jövedelme sem, de közvetlenül a jogosultság előtt 180 napig biztosított volt, akkor a legalább 30 napnyi tényleges jövedelemmel, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelemmel számolnak. Ha a jogosultság előtt nem volt 180 napig biztosítva a kismama, akkor a minimálbért veszik alapul a táppénz összegének megállapításához – kivéve, ha a tényleges kereset ennél kevesebb.

Meddig jár a táppénz a kismamának?

Mivel betegszabadságra nem jogosult, ezért a táppénz a keresőképtelenség napjától jár, az igazolt keresőképtelenség időtartamára, de legfeljebb 1 éven át lehet rá jogosult. Az 1 éves időtartamot nem munkanapokban, hanem naptári napokban számolják, tehát a szabadnapok, heti pihenőnapok és a munkaszüneti napok is beleszámolandók.

Hogyan kell megigényelni a táppénzt?

Ha a kismama munkavállaló, a táppénz iránti kérelmét a munkáltatójához, ha egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, önfoglalkoztató, a székhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani. Le kell adni az orvos vagy a kórház igazolását a keresőképtelenségről az ügyintézéshez. Visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet igényelni a táppénzt.

Ha a kismama nem veszélyeztetett terhes

A terhesség nem veszélyeztetett, abban az esetben nem állapítanak meg külön táppénz kategóriát. Ezért ha valamilyen okból, például egy betegség miatt táppénzre kell mennie, ahhoz nem a 9-es, hanem egy másik táppénzkódot fognak használni arra az adott időtartamra – egyéb betegség esetén ez például a 8-as.További információ a táppénzzel kapcsolatban a Magyar Államkincstár oldalán.