Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszélyesek a kényelemből elindított szülések

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 12.

Forrás: Medipress

Egyre gyakoribb, hogy a szülés időpontját kényelmi szempontok alapján választják ki, ám ennek számos hátránya van.

Egy tanulmány során, mely az indított szülések veszélyeit vizsgálta, kiderült, hogy az először szülő kismamáknál magasabb a császármetszések előfordulási valószínűsége, nagyobb az átlagos vérveszteség és hosszabb a szülést követő kórházi tartózkodás ideje."Ha egy beavatkozást végzünk, annak nagyobb hasznának kell lennie, mint kockázatának" - magyarázza a cikk szerzője, Dr. Christopher Glantz, a Rochesteri Egyetem Orvosi Karának professzora, a vizsgálat vezetője. "Ha a szülésindításnak nincs orvosi haszna, nehéz megindokolni, hogy miért vállaljuk a magasabb anyai és magzati kockázatot".

A szülésindítás egyre inkább a szülészet rutineljárásáva válik. A döntés nem következmények nélküli, mert az indított szülések másként zajlanak le, mind a természetesen módon, spontán beindultak. 485 először szülő édesanya szülésének menetét elemezték a Rochesteri Egyetem Egészségügyi Központjának 2007-es szülései közül. Kiderült, hogy az indított szülések harmada végződött császármetszéssel, szemben a természetes módon beindult szüléseknél tapasztalt 20 százalékos aránnyal.
A császármetszés nagyműtétnek számít, szövődményekkel járhat, gyakoribbak a fertőzések és ismételt műtétek válhatnak indokolttá. Indított szülések esetén meghosszabbodott a kórházi tartózkodás, minden száz kismamánál összesen 88 nappal. Az ilyen szülésekből született újszülöttek nagyobb eséllyel igényeltek oxigént a szülés után, vagy kerültek újszülött intenzív centrumba. Hasonlóan negatív hatások a többedszer szülő édesanyáknál már nem voltak kimutathatóak.
"Ha már szült egyszer egy édesanya, szervezete megtanulja a folyamatot, és meg tudja azt ismételni" - véli a professzor. Glantz és kollégái a Journal of Reproduktive Medicine februári számában számoltak be eredményeikről.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések