Terhesség

Veszélyesebbek a vegyszerek, mint azt eddig hittük

Egy tanulmány arra mutat rá, hogy a vegyszerek biztonságra vonatkozó tesztelése nem megfelelő, ráadásul az olyan agyi fejlődési zavarok, mint az autizmus hátterében a pajzsmirigy hormonháztartását megzavaró vegyszerek állnak.
2018. Április 03.
Veszélyesebbek a vegyszerek, mint azt eddig hittük

Az Endocrine Connections tanulmányának szerzője Barbara Demeneix nyilatkozata szerint a kemikáliák engedélyezési folyamata nem veszi figyelembe a tudományos eredményeket. A tanulmány azt állítja, hogy a vegyszerek beavatkoznak a pajzsmirigy hormonháztartásába, az ösztrogén- vagy/és az androgén jelátvitelt módosítják.

Az Université Paris-Sorbonne kutatói a legújabb tudományos eredmények alapján azt írják, hogy a kora terhesség során a pajzsmirigyet befolyásoló vegyszerek azt eredményezik, hogy a baba alacsonyabb IQ-val születik meg, illetve a vegyszerek befolyásolják a gyermek idegrendszerének fejlődését, zavart okozva.

A kémiai anyagok a pajzsmirigy hormontermelését zavarják meg, és az idegrendszer fejlődési zavarait okozzák. Ezek a kémiai anyagok klórt vagy brómot tartalmaznak. A probléma az, hogy a környezetben szinte mindenhol megtalálhatók ezek az ún. halogén csoportok és valamennyiünk szervezetében kimutathatók. Ilyen vegyszerek megtalálhatók kozmetikumokban, tisztítószerekben, műanyag háztartási termékekben, bútorok bevonatain.

Az anya pajzsmirigyhormonja fontos szerepet játszik a magzat agyának fejlődésében, annyira, hogy az élet első 12 hetében a magzat teljesen az anyai pajzsmirigyhormon-termelésre van utalva. Ha az anya pajzsmirigyhormonja akár kis mértékben is zavart szenved, az negatív következményekkel jár a babánál.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy a fejlődési zavarok megelőzése érdekében át kell alakítani a kemikáliák biztonságosságára vonatkozó követelményrendszert és a vizsgálatait illetve célzott közegészségügyi beavatkozásokra is szükség van.

Kapcsolódó cikkeink vegyszerek témában:

Forrás: MedicalOnline