Terhesség

Veszélyes, ha túl sok zsírt viszel be a terhesség alatt

A magas zsírtartalmú anyai étrend egész életen át tartó változásokat okozhat a születendő utódok agyában - állapította meg a Bécsi Egyetem Agykutatóközpontjának tanulmánya.
2019. November 25.
Veszélyes, ha túl sok zsírt viszel be a terhesség alatt (fotó: iStock)

Ha a terhesség alatt az anya sok telítetlen omega-6 zsírsav tartalmú táplálékot fogyaszt, akkor a teste túl nagy mennyiségű endokannabinoidot termel, amelyek túlterhelik a magzat szervezetét és gátolják az egészséges agyi hálózatok kialakulását. Ennek olyan következményei lehetnek, mint az ADHD, a skizofrénia vagy a szorongásos rendellenességek kialakulása. A kutatók szerint nem valószínű, hogy ezeket az elváltozásokat vissza lehetne fordítani az étrend későbbi megváltoztatásával.

A Molecular Psychiatry c. folyóiratban megjelent tanulmány sejt- és egérmodelleken vizsgálta meg, hogy a terhesség alatt a magas zsírtartalmú étrend bevitele befolyásolja-e a magzat agyfejlődését. Amikor az anya magas zsírtartalmú táplálékot fogyaszt a terhessége alatt, mind az anya, mind a magzat felesleges mennyiségű endokannabinoidot termel.

Az endokannabinoidok túlterhelhetik a magzati agyban a megfelelő kannabinoid receptorokat, és korlátozhatják a jelzésképességüket. A fejlődő agyban az endokannabinoidok meghatározzák, hogy hol helyezkednek el az idegsejtek, és hogy kapcsolódnak-e egymással. Ez azt jelenti, hogy minden olyan anyag, amely befolyásolja az endokannabinoid szintet, vagy közvetlenül befolyásolja a kannabinoid receptor működését, elkerülhetetlenül befolyásolja az agy fejlődését.

Ennek eredményeként az idegsejtek már nem lesznek képesek megfelelően integrálódni az agyba, hogy elvégezzék várható funkcióikat. A tanulmány azt is kimutatja, hogy ezek a károsodások az érintett utódok egész életében fennállnak, és kiváltó okai lehetnek a későbbi életkorban kialakuló pszichiátriai rendellenességeknek.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: