Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszélyes a túl kevés D-vitamin

Szerző: Babaszoba.hu

2010. szeptember 11. | Frissítve: 2017. június 27.

Forrás: Medipress

Terhességi magas vérnyomás esetén a kutatók alacsonyabb D-vitamin szinteket mértek, mint az egészséges terheseknél. A betegség a terhesek 2-3 százalékában alakul ki, ám a koraszülések 15 százalékáért felelős.

A D-vitamin hiánya számos betegség okozója lehet


A vizsgálatban annál az 50 kismamánál, akinél kialakult a betegség, alacsonyabb volt a D-vitamin szintje, mint a 100 egészséges kismamánál. A preeklampsziás csoportban az átlag 18 ng/mL volt, szemben az egészséges terheseknél mért 32 ng/mL-vel. A normál D-vitamin szint 32 ng/ml körüli érték.
Az alacsony D-vitamin szint összefügg az I-es típusú cukorbetegség, a gyerekkori asztmás rohamok, a szívinfarktus, bizonyos rákos megbetegedések és a depresszió kialakulásával. Sajnos azt mindmáig nem bizonyították, hogy ezekért csak a D-vitamin hiány a felelős és azt sem, hogy ha megnöveljük a bevitt mennyiséget a felsorolt betegségek tünetei enyhülnek.
Néhány korábbi kutatás kapcsolatot talált a D-vitamin szint és a preeklampszia között. "További kutatás szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, az alacsony D-vitamin szint preeklampsziát okoz -e, és annak is ki kell derülnie, hogy ha megnöveljük a D-vitamin szintjét, csökken-e a preeklampszia kockázata" - nyilatkozta Dr. Christopher J. Robinson dél-karolinai szülész-nőgyógyász.
A D-vitamin napfény hatására termelődik a bőrben. A folyamat kevésbé hatékony a fekete bőrű egyénekben, így közöttük gyakoribb az alacsony D-vitamin szint. Egy nemrégiben amerikai tizenéveseken végzett felmérés szerint 14 százalékuknak alacsony a D-vitamin szintje, amit 20 ng/mL nél alacsonyabb D-vitamin szintnél határoztak meg. Ezzel szemben a fekete bőrű tizenéveseknek felének voltak ilyen vagy ennél alacsonyabb értékei.
Az 50 preeklampsziás nő 54 százalékának volt alacsony a D-vitamin szintje (kevesebb, mint 20 ng/mL). Az egészséges terheseknél ez csak 27 százalékban fordult elő. A preeklampsziás nők alig 24 százalékának volt normál tartományban a D-vitamin szintje, ezt az egészséges terhesek 47 százalékában tapasztalták.
Még ha a preeklampszia egyéb rizikófaktorait is figyelembe vették (idősebb életkor, nagyobb testsúly, afroamerikai származás) az alacsony D-vitamin szint akkor is egyértelműen összefüggött a korai preeklampszia kialakulásával. A D-vitamin szintjének 10 ng/mL-es emelkedése 63 százalékkal csökkentette a szövődmény valószínűségét. Jelenleg naponta 400 NE D-vitamin szedése ajánlott a terhes nők számára.
A közlemény az American Journal of Obstetrics & Gynecology folyóirat 2010. augusztusi számában jelent meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések