Terhesség

Veszélyes a mozi a kismamáknak?

Ahogy egyre inkább közeledik a szülés ideje, úgy merülhet fel a kérdés a kismamában a romantikus mozis este előtt, hogy nem lesz-e túl hangos a film a számára, ha ilyen állapotban van?
2020. Február 16.
Túl hangos a mozi a kismamáknak? (Fotó: Getty Images)

Dr. Melissa R. Peskin-Stolze és Dr. Michelle Cherry szerint a terhes nők nem különösebben érzékenyek a hangokra, és ugyanazok a zajkorlátozások vonatkoznak rájuk is, mint bárki másra. Ez alapján ugyanúgy, mint bárki másnál, ha túl sokáig vannak kitéve túl hangos zajnak – például egy egész napon vagy héten keresztül -, akkor szenvedhetnek ők is halláskárosodást. De ez a zajnak való kitettség miatt van, nem pedig a másállapot miatt.

Egy kismama azonban nem csak magára vigyáz, hanem a gyermeke egészségére is. – A baba hallása a terhesség 24. hetére fejlődik ki teljesen, így ettől kezdve ugyanolyan érzékeny a zajokra, mint mások. De amíg édesanyja betehet egy pár füldugót, ő sajnos nem – mondja Dr. Cherry.

Azonban egy film megnézése a moziban nem fogja veszélyeztetni a babát, hiszen a moziknak egyrészt be kell tartaniuk a kötelező zajkorlátozást, másrészt ez csak egy 2-3 órás kitettséget jelent a nagyobb zajnak. Amire azonban Dr. Peskin-Stolze szerint vigyázni kell, hogy az édesanyát lelkileg hogy érintik a hangos, feszültséggel teli filmek, amelyek hatására ő is idegesebb, stresszesebb lehet, a szorongás pedig a babára is hathat.

De nem csak a mozik lehetnek hangosak. Éppen ezért a szakértők azt javasolják, hogy a kismama nagyon hangos koncerten se vegyen részt, vagy lehetőleg ne a színpad és az erősítők közelében álljon. Érdemes letölteni az okos telefonra egy olyan ingyenes applikációt is, amely meg tudja mérni, milyen hangos a környezet, az esemény – a 80 dB-nél hangosabb zajexpozíció már nem javasolt a leendő anyukáknak.

(VIA)