Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszélyes-e az ultrahangvizsgálat?

Szerző: Babaszoba.hu

2008. április 29.

Forrás: HáziPatika.com

Időről-időre olyan hírek röppennek fel, hogy a fájdalmatlan ultrahang-vizsgálat esetleg káros lehet a fejlődő magzatra nézve. Mindezek ellenére a leggyakrabban elvégzett terhességi vizsgálatok egyike. Vajon mi lehet az igazság? Káros vagy nem káros?

Már több mint 40 év telt el azóta, hogy az ultrahangot először alkalmazták terhes nő vizsgálatára. A korábban használt röntgenkészülékkel szemben a vizsgálat során nem használunk a fejlődő magzatra nézve veszélyes ún. ionizáló sugárzást. Az ultrahang és a hallható hang és fizikailag azonos típusú hullámjelenségek, csak frekvenciájukban különböznek. Azt tudjuk, hogy a túl erős hangok felnőtt embereknél is problémákat okozhatnak, de az ultrahangok nem hallhatóak. Mégis károsak lennének? Előrebocsátjuk, hogy mindeddig nincs tudományos bizonyíték erre, tehát nyugodtan mehetünk a következő ultrahang-vizsgálatra is. Ám az ultrahangnak mégis vannak káros hatásai, de csak nagyobb erősségnél. Mik ezek?

Az ultrahang hőhatása

A nagy erősségű ultrahangsugárzás sejtkárosító hatása a hőhatás és az úgynevezett kavitációs hatás következménye.

A testen áthaladó ultrahang hullám mozgási energiája hővé alakul. Minél magasabb az ultrahangfrekvencia, annál gyorsabban melegíti fel a szöveteket. A szövetek ultrahang elnyelő tulajdonsága is befolyásolja a felmelegedés mértékét. A legnagyobb mértékben a csontok, legkisebb mértékben a folyadékok - mint például a magzatvíz - nyelik el az ultrahanghullámokat. Az ultrahang melegítő hatását használjuk az ultrahang terápiás alkalmazásaikor, mikor sérült izmokat, és egyéb szöveteket kezelünk vele. Eközben folyamatos ultrahangbehatásnak tesszük ki a kezelni kívánt régiót, általában hosszabb időn keresztül.

Diagnosztikus felhasználáskor - ultrahangvizsgálatok során - rövid pulzusokban kibocsátott ultrahanghullámokat használunk, ezzel csökkentjük a melegítő hatást, biztonságosabbá téve a vizsgálatot a fejlődő magzat számára. Az emberi test ártalmas hatás nélkül 40 Celsius fokig viseli el a hőmérséklet emelkedését. A különböző típusú ultrahangkészülékek által kibocsátott ultrahang energiája különböző lehet, ami rendkívül megnehezíti az ultrahang "dózisának" meghatározását. Általános elvként elfogadható, hogy a születendő gyermek védelmében a legkisebb ultrahangterhelésre kívánatos törekedni.

De mi az a kavitáció?

A folyamat során az ultrahanghullámok hatására a testfolyadékokban oldott gázok apró buborékok formájában válhatnak ki. A buborékok a sejtfalra nyomást gyakorolnak, ami esetlegesen sejtkárosodást okozhat. A jelenség diagnosztikus ultrahangvizsgálat során nincs ismert hatással a fejlődő magzatra.

Az ultrahangot az 1950-es évek óta használják várandósok vizsgálatára. A módszer már széleskörűen elterjedt, mire elkezdték vizsgálni esetleges veszélyeit. A legtöbb vizsgálat mostanáig nem tárt fel káros hatásokat. Mindezek ellenére további tanulmányok szükségesek az ultrahangnak a születendő gyermekre gyakorolt hatásainak tisztázására.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések