Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszélyes-e a magzat nyaka köré tekeredő köldökzsinór?

Szerző: Hojer Eszter

2021. február 15.

Forrás: babaszoba.hu

Több klinikai vizsgálat szerint a magzat nyaka köré tekeredő köldökzsinór nagyjából a szülések 10-29%-át érinti. Megkérdeztük dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyászt, mennyire kell emiatt aggódniuk a leendő szülőknek.

Veszélyes-e a magzat nyaka köré tekeredő köldökzsinór?

"Hozzávetőlegesen a szülések 20-25%-ánál tapasztaljuk, hogy az anyaméhben a magzat nyaka köré volt tekeredve a köldökzsinór. A klinikai vizsgálatok eredményeivel a napi gyakorlat is tehát teljesen összhangban van" - erősíti meg az előfordulási arányt hazai szülészeti tapasztalatai alapján Benkovics doktornő. "Annak a ténynek azonban, hogy az újszülött nyaka köré van tekeredve a köldökzsinór, önmagában semmilyen klinikai következménye nincsen" - hangsúlyozza a szakorvos.

Mi a köldökzsinór feladata és miért tekeredik?

Egy rövid anatómiai, élettani háttérrel el is magyarázza, miért van biztonságban a kisbaba ilyenkor is. "A köldökzsinór alapállományát speciális embrionális kötőszövet, a Wharton-kocsonya tölti ki. Ez mintegy szigetelőként veszi körül a zsinórban futó három eret, amelyek egyébként maguk is kollagénrostokban gazdagok, tehát az összenyomódástól óvva vannak" Vagyis a magzat oxigén- és tápanyagellátását végző erek - egészen pontosan 2 artéria és egy véna - nagyon-nagyon ritkán csomózódnak össze vagy törnek meg, okozva ezzel zavart a magzat normál életfolyamataiban.
Veszélyes-e a magzat nyaka köré tekeredő köldökzsinór? (Fotó: Getty Images)
"A terhesség harmadik harmadában válik gyakoribbá a köldökzsinór tekeredése a magzat nyaka körül, de mivel ekkorra az anyaméh már gyakorlatilag tele van a magzattal, 3D-ultrahanggal is nehéz megállapítani a köldökzsinór tényleges elhelyezkedését, lefutását. Szülészetileg azonban, ha bizonyítható is a tekeredés, az önmagában nem számít a szülésnél kockázati tényezőnek" - emeli ki dr. Benkovics. Ráadásul az is bizonytalan még - klinikai vizsgálatok megerősítésének hiányában - hogy gyakoribbak lennének a szülés során felmerülő komplikációk körbetekeredő köldökzsinór esetében, mint olyan szüléseknél, ahol ez a tényező nem áll fenn - magyarázza a szakorvos doktornő.
A Pediatrics&Neonatology 2018. októberi számában megjelent tanulmány pedig már korábbi vizsgálatokra hivatkozva egyenesen úgy fogalmaz, hogy a szüléskor a magzat köré tekeredett köldökzsinór nem növeli a perinatális komplikációk kialakulásának esélyét, valamint az újszülött korai adaptációját sem befolyásolja károsan.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák