Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vesd be a hüvelyeseket a kettes típusú cukorbetegség ellen

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 7. | Frissítve: 2017. április 8.

Forrás: Medipress

Akár 33%-kal csökkenthetjük a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, amennyiben heti egyszer hüvelyest eszünk - legalábbis egy új tanulmány eredményei szerint.

Vesd be a hüvelyeseket a kettes típusú cukorbetegség ellen

A hüvelyesek alacsony glikémiás indexű ételek, ami azt jelenti, hogy elfogyasztásuk után csak lassan emeli meg a vércukorszintet. B-vitaminban gazdag hüvelyesek sok hasznos ásványi anyagot, mint kalcium, magnézium és kálium tartalmaznak. A tudósok lencse, csicseriborsó, bab és borsó fogyasztását ajánlják. A kettes típusú cukorbetegség ellen már hosszú ideje hatásosnak tartják a hüvelyféléket, azonban ez az első kutatás, mely alá is támasztja ezen elképzelést.
A spanyol Universitat Rovira Virgli's Táplálkozástudományi Csoportjának kutatói a PREDIMED tanulmány eredményeit használták fel, ami mediterrán diétán alapul. Elsősorban szójamentes hüvelyfélékre koncentráltak, mint a borsó, bab, illetve néhány magfajtára, ezenkívül protein- és szénhidrát dús ételeket hüvelyesekkel helyettesítették. A PREMIMED tanulmány csapata 3300 résztvevő adatait értékelte ki, akiknek szív- és érrendszeri betegségre való hajlamuk volt, de még nem alakult ki a kettes típusú cukorbetegség.
Négy év után összehasonlították azon résztvevők eredményeit, akik kevesebb hüvelyest fogyasztottak azokkal szemben, akiknek több hüvelyes fogyasztása volt előírva. Alacsonyabb fogyasztásnak 1,5 adag/hét, magasabb fogyasztásnak pedig 3,35 adag/ hét számított. Azoknál a résztvevőknél, akik az utóbbi csoportba tartoztak 35%-kal alacsonyabb kockázattal fejlődhetett ki a kettes típusú cukorbetegség.
Imperial College London ajánlása szerint napi egy maréknyi dióféle csökkentheti a szívbetegségek és daganatok előfordulásának kockázatát.A földimogyoró, ami tulajdonképpen egy hüvelyes, annyira egészséges, hogy még mogyoróvajként is ajánlják, cukor és só tartalma ellenére is.
A kutatócsoport megállapította, hogy további kutatásokra lesz szükség, hogy más populációk bevonásával, hogy az eredményeket bizonyítani tudják.
Babaszoba:Terhességi cukorbetegség során is jó szolgálatot tehetnek a hüvelyesek: mivel a terhességi cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb az eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, így még fontosabb számukra az egészséges táplálkozás. Ebbe pedig beletartozik az is, minél több hüvelyest fogyasszanak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák