Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vérvizsgálattal megállapítható a szülés időpontja?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 16.

Forrás: babaszoba.hu

Lehetséges, hogy a jövőben nem kell majd naptárral számolgatni, hogy mikorra várható egy kisbaba? Egy új módszer szerint vérvizsgálattal akár 80 százalékos pontossággal is megjósolható a szülés időpontja.

Amerikai kutatók megállapították, hogy az anyai vérkeringésben olyan biomarkerek találhatóak, melyeket a magzatlepény, illetve a magzat választ ki. Ezek a "közvetítő" molekulák különböző genetikai üzeneteket hordoznak a testünkben. "Mivel ezek az úgynevezett sejt nélküli RNA-molekulák tulajdonképpen szabadon lebegnek az anyai vérben, vizsgálatukkal követhetjük, hogy mi történik éppen a terhességben" - magyarázta Michael Elovitz szülész-nőgyógyász professzor, a Pennsylvania Egyetem kutatója.
Egy új vizsgálattal pontosabban meghatározható a szülés várható időpontja
A szakemberek szerint a biomarker vizsgálatával a szülés várható időpontját is könnyen ki lehet deríteni, ráadásul a módszer olcsóbb, mint az ultrahangos vizsgálat, és sokkal pontosabb, mint a hagyományos "naptármódszer", vagyis az, hogy az utolsó menstruációból számolják ki a szülés időpontját.
Még jelentősebb lépés lehet, hogy a vérvizsgálattal hatékonyabban ki lehet szűrni azokat a kismamákat, akiket veszélyeztet a koraszülés. Ez a szülőknek, az orvosoknak és a védőnőknek is hatalmas segítséget jelenthet, mert jobban felkészülhetnek az esetleges koraszülésre, így az anya és a születendő kisbaba is nagyobb biztonságban lehet.
A kutatás eredményeiről a Science című tudományos lapban számoltak be.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések