Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vérvétel a terhesség alatt

Szerző: Turbék Ildikó

2016. november 28. | Frissítve: 2019. június 19.

Forrás: babaszoba.hu

Várandósságunk alatt kötelező szűrővizsgálatok várnak ránk. Nagyon fontos minden kiírt vérvételre elmenni, hiszen az eredményekből következtetni lehet a magzat és a kismama egészségi állapotára.

Vérvétel a terhesség alatt

A korai felismerés pedig esetleges betegségeket előzhet meg.

Mikor és hova kell mennem vérvételre?

A védőnő a terhességi tanácsadáson, illetve a nőgyógyász a vizsgálatok során jelezni fogja, hogy pontosan mikor kell menned vérvételre. Ehhez orvosi beutalót fogsz kapni, amivel a helyi laborban - ami sok esetben a terhesgondozó épületében van - kell jelentkezned. A vérvételek eredményét a védőnő kikérheti neked a laborból, és telefonon kérhetsz róla tájékoztatást, de van, hogy a következő orvosi vizsgálaton fogod megkapni, vagy személyesen kell elmenned érte a laborba. 
Abban az esetben, ha problémamentes a terhesség és nincs szükség külön vizsgálatokra, akkor három alkalommal fognak tőled vért venni. Az első vérvételre közvetlenül azután kerül sor, amikor az orvos megállapítja a terhességed. Ezután küld el egy ún. nagylaborra. Ez a 11.-14. hétre tehető. Ekkor megnézik a vér összetevőit, a fehérvérsejtek, vörösvértestek arányát. Ebből az első vérképből kimutatható az esetleges vérszegénység és vashiány, amire fontos a magzat miatt is odafigyelni. Ha az orvos azt tanácsolja, akkor el is kell kezdeni a vasraktárak feltöltését.
Ekkor meghatározzák a vércsoportod és megnézik, hogy termel-e a szervezeted ellenanyagot. Abban az esetben ha RH-negatív, akkor a későbbiekben ellenanyagszűrésre is kell menned. Az ellenanyagszűrés tulajdonképpen azt vizsgálja, hogy nincs-e valamilyen vércsoport-összeférhetetlenség a magzatoddal szemben. Ezen a vizsgálaton még nézik a Hepatitis B-t, a Wassermann-betegséget, plusz a Down-szűrést (AFP). Felmerülhet a kérdés, hogy a hepatitis B, vagyis a fertőző májgyulladás B típusára miért végeznek szűrést?
Azért fontos ezen a vizsgálaton is részt venni, mert ha az anya esetlegesen fertőzött, akkor a magzat szülés közben megfertőződhet, így ha az eredmény pozitív, akkor születését követően azonnal be kell oltani a babát.
24-28 hetesen számíthatsz egy vérképre, és ezzel a második vérvétellel együtt történik a cukorterheléses teszt is. Sok kismama tart ettől a procedúrától, amikor is a nem túl kellemes cukros vizet kell meginni, de ne aggódj, néhány másodperc alatt túl van rajta az ember.
A vizsgálat során kétszer is vért vesznek tőled, először éhgyomorra, majd a cukros víz elfogyasztása után két órával, és a kapott eredményeket összehasonlítják. Az eredmények a terhességi cukorbetegség diagnosztizálásához fontosak.
28. héten a" negatívos" anyáknak ellenanyagszűrés van újabb vérvétellel, majd 36 hetesen kell egy harmadik nagylaborra menni.

Hogyan készülj a vérvételre?

Az első két vérvételre éhgyomorral érkezz. Azt javasoljuk, hogy mindenképpen vigyél magaddal ásványvizet, banánt, vagy egy szendvicset! Előfordulhat, hogy várnod kell és jó, ha utána egyből tudsz enni egy falatot. A harmadik előtt már nyugodtan ehetsz és ihatsz. 
Próbálj meg kényelmes felsőt felvenni, amiből könnyen ki tudsz bújni a karrészen. És rétegesen öltözni sem árt, mert sajnos tapasztalat, hogy alkalom adtán rengeteg kismama van egyszerre a váróban és vagy túlságosan meleg van, vagy ha éppen szellőztetnek, akkor pedig hideg.
A vérvétel menete most sem lesz másképp, mint ahogy általában történik: a könyökhajlatnál lévő vénát szúrják meg, majd kémcsövekbe kerül a levett vér. Néhány percig utána érdemes szorítanod vattával a helyét. Ha hajlamos vagy rosszullétre, inkább ne nézz oda és ne szégyelld, ha nem érzed jól magad, egyből jelezd az asszisztensnek!
Ezt is érdemes elolvasni!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések