Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vérrög a menstruációs vérben - mi okozhatja?Vetélés, daganat is állhat a háttérben

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 2.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Gyakori, hogy a nők alvadt, darabos vérrel is találkoznak a menstruáció során. Kell aggódni ezek miatt? Milyen problémákra utalhatnak a vérrögök?

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számos probléma adódhat: ilyen például a túl sok vagy a túl kevés menstruációs vér, de azzal is sokan fordulnak nőgyógyászhoz, ha vérrögök is távoznak. Hogy a darabos vérzés kórosnak számít-e, és hogy mi minden állhat a hátterében, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Mikor számít kórosnak?

Menstruáció során igen sokan találkozhatnak vérrögökkel, melyek jellemzően kocsonyás állagúak és sötét színűek. Ez főleg az első napokon fordul elő, amikor a vérzés a legerősebb. Oka, hogy a leváló méhnyálkahártya olykor nagyobb darabokban távozik. Szerencsére, az esetek többségében ártalmatlan jelenségről van szó. Azonban problémára adhat okot ad, ha a vérrög túl nagy méretű, illetve túl sok távozik, a menstruáció pedig erős és fájdalmas. Ilyenkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, aki megállapítja, hogy kóros állapotról van-e szó, illetve, hogy mi is okozhatja a problémát.

Polip

A polip egy jóindulatú hámdaganat, melyre legtöbbször a pecsételő vérzés, teherbeesési nehézségek, illetve erős, darabos vérzés hívja fel a figyelmet. Főleg 40 év felett szokott előfordulni, és ha felmerül a gyanú, méhtükrözésre van szükség. Amennyiben bebizonyosodik a polip megléte, úgy az eltávolításához műtét indokolt, ráadásul fontos a szövettani elemzése is, hogy ki lehessen zárni a rosszindulatú képletek meglétét.

Vetélés

A vetélések nagy része akkor következik be, amikor a nő még csak nem is sejti, hogy megtörtént a fogantatás. Ilyenkor az illető legtöbbször csupán annyit tapasztal, hogy a menstruációja pár napot késett, és az a megszokottnál erősebb, fájdalmasabb és több vérrög is megfigyelhető benne. Sajnos ez a pozitív teszt után is megtörténhet, ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ugyanis ha a vetélés egy bizonyos terhességi kor felett következik be, úgy műtétre van szükség.
Az erős vérzés gyakran komoly fájdalommal is együtt jár

Jó-és rosszindulatú daganat

Amennyiben valaki vérrögöket talál a menstruációs vérben, az utalhat daganat jelenlétére is, mely lehet jó-vagy rosszindulatú egyaránt. Előbbi esetben a polipon kívül jellemzően mióma alakulhat ki, mely bár hasonló tüneteket okoz, mint a polip, teljesen más, hiszen ez egy izomdaganat. A probléma gyakran ösztrogéndominancia hatására alakul ki, így kezelése lehet gyógyszeres, segíthet a hormontartalmú spirál, ám az is lehet, hogy műtétre van szükség.

Sajnos darabos vérzés esetén rosszindulatú képletek jelenléte sem zárható ki, ezért a tünetet mindenképp komolyan kell venni, hogy a megfelelő terápiát mihamarabb el lehessen kezdeni, hiszen az életmentő lehet! "Hogy különbséget lehessen tenni a daganatok között, mindenképpen szükség van szövettani vizsgálatra is" - mondja dr. Lőrincz Ildikó.

Véralvadási zavar

A vérrögöket gyakran fokozott véralvadás okozza, így panasz esetén érdemes ez irányba is vizsgálatokat végeztetni, ugyanis akár trombofíliára is utalhat, mely fokozott vérrögképződést eredményezhet! Ekkor nem csupán darabos vérzés jelentkezhet, de meddőség, vetélés is előfordulhat! Amennyiben bebizonyosodik a trombofília jelenléte, úgy meglehet, véralvadásgátló terápiára van szükség, mivel az állapot megnöveli a trombózis esélyét is!
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák