Terhesség

Végre itt a középidő!

Már nem igazán tudod behúzni a hasad, de nem is akarod. Vége az émelygésnek, a lelki vívódás nagyján is túl vagy. Babát várni jó!
2011. Szeptember 05.

Végre itt a középidő!

A félidő közeledtével a növekvő has egyre látványosabb, már néha érzed a magzat mozgását, hamarosan apa is érzi, ha a pocakodra teszi a kezét. A baba bizonyossággá válik: látható, érezhető. Ritkul a hányinger, könnyebben telnek a mindennapok. Felszabadult vagy, úgy érzed, soha nem voltál ilyen tettrekész, mozgékony és optimista, mint ebben az időszakban.

Múlt és jövő találkozik

Ám sokszor előbukkanhatnak a múlt emlékei, vagy a jövővel kapcsolatos érzések. Ezek lehetnek jók és rosszak – de mind egyaránt befolyásolják viszonyunkat saját magunkhoz.

Szüleinkhez, elsősorban édesanyánkhoz fűződő kapcsolatunk új értelmet nyer ilyenkor, hisz magunk is szülővé válunk. Míg némelyikünknek megadatott a boldog gyerekkor, és harmonikus ez a kapcsolat, másokról ennek éppen az ellenkezője mondható el. Sokan hajlamosak arra, hogy jelenlegi kapcsolataikban újraéljék és megismételjék mindazt, ami a múltban lejátszódott. A felnőtté válás és önállósulás folyamatába az is beletartozik, hogy szembenézzünk gyerekkorunkkal és neveltetésünkkel, hogy szükség esetén szabadon és tudatosan változtathassunk, a magunk útját járhassuk.

Ez a gömböc én lennék?

Sok anya ebben az időben ébred rá, hogy jelentős testi változások várnak rá. Megijed, amikor szembesül azzal, hogy elveszítette lányos formáit, úgy érezheti, ezzel elvesztette fiatalságát is. A legtöbb férfi vonzónak tartja a gömbölyödő formákat, de sajnos ezt nem biztos, hogy párja tudomására hozza. Emiatt, és a köztudatban élő számtalan hiedelem miatt is megromolhat a pár szexuális élete. Nem kell, hogy a várandósság megfossza a szülőket a szeretkezés örömeitől. Csak nagyon ritkán van szükség önmegtartóztatásra, beszéld meg orvosoddal, “meddig mehettek el”.

Tipp: Itt az alkalom, hogy megünnepeld és élvezd testünk érzéki kiteljesedését: mozogj, táncolj, ússz. Keress kismama masszázst. A magunkkal való törődés, a lelki békénket, önbizalmunkat és egészségünket erősítő tevékenységek a babának is jót tesznek. Különösen akkor, ha először vágunk neki az anyaság hatalmas kalandjának!

Kapcsolódó cikkeink terhesség témában:

Forrás: Kismama magazin