Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Várva várt apaság

Szerző: Sződy Judit

2013. október 5.

Forrás: Kismama magazin

Nem jön a baba? Régen ezt kizárólag a nők hibájának tekintették. Ma már tudjuk, hogy az esetek felében a férfioldalt kell rendbe tenni.

Talán nem vagyok egyedül azzal a tapasztalattal, hogy sok férfit nehezebb rábeszélni egy-két orvosi vizsgálatra, mint arra, hogy hadat üzenjen az Egyesült Államoknak. Segíthet, ha megtudjátok, milyen sok múlhat az erősebbik nemen a babaprojekt során. Ha megismeritek, mi történik az andrológusnál, könnyebb lesz megbarátkozni a gondolattal, és felvenni a telefont, hogy bejelentkezzetek.

- Ismerjük a férfiak hozzáállását, de enélkül is úgy gondolom, mindenkit megillet, hogy a lehető legkevesebb vizsgálattal és beavatkozással érjünk el eredményt - vezet be munkája színfalai közé dr. Erdei Edit, a Ciris Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet andrológusa. - Mi itt az életgyógyászat szemléletével gyógyítunk, vagyis a nő és a férfi egészségét egy szinten kezeljük, és támogatjuk, hogy a terhesség természetes úton jöjjön létre. Nem mondjuk azt, hogy "nekünk elég egyetlen ondósejt is", nem gondoljuk, hogy egyből lombikprogrammal kellene indítanunk. A minőség is számít. A célunk, hogy olyan állapotba hozzuk a párt, hogy lehetőleg nélkülünk is megtörténjen a fogamzás. Ehhez elengedhetetlen a férfi alapos kivizsgálása.

Tetszettek volna nem fölegyenesedni!

Amit mi, nők évente legalább egyszer átélünk, itt most a fiúknak elkerülhetetlen. Irány a vizsgáló, gatya le! Persze mindez tapintatosan és röviden történik, és jó okkal. A férfiak meddőségének ugyanis nem ritkán jól látható, tapintható oka van.
- A herevisszér-tágulat minden negyedik férfit érint. Ez az elváltozás felel az elsődleges meddőség 35 százalékáért. Sokkal magasabb ez az arány, ha azokat az eseteket nézzük, amikor a második babát várják hasztalan. Itt 85 százalék az arány! - mondja a doktornő.
A herevisszér-tágulat magyarázata elég egyszerű. A férfi nemi szervek négykézláb járó őseinkre lettek kifejlesztve. A fölegyenesedés miatt a vesék mellől leszálló herék ellátását szolgáló érhálózat már nem felel meg tökéletesen feladatának, a rá háruló nagy nyomás hatására kitágulhat. A tág vénákban pang a vér, nő a herék hőmérséklete, a méreganyagok elszállítása lassul, így az ondósejtek károsodnak. A visszértágulat - mértékétől függően - alhasi, deréktájba sugárzó fájdalmat is okozhat, de sok esetben csak a manuális vagy ultrahangos vizsgálat jelzi a bajt. Hagyományos, laparoszkópos vagy mikrosebészeti technikával elvégzett műtét segíthet ilyenkor.
- Az sem ritka, hogy fejlődési rendellenesség, ciszta, vagy a here késői leszállásával kapcsolatos a probléma, illetve nem tökéletesen elvégzett gyerekkori sérvműtét áll a gyermekáldás útjában - magyaráz Erdei Edit. - Ultrahangos és kézi vizsgálattal ezekre is fény derül.

Három hónapos ciklus

A forma mellett a tartalommal is foglalkozni kell a sikeres fogamzás érdekében. Az ondó összetétele, az ondósejtek mennyisége, életképessége, minősége döntő lehet.
- Az ondó összetételét, minőségét öt szexmentes nap után célszerű vizsgálni. Az ondósejtszám, a koncentráció, a hímivarsejtek állapota mellett az is érdekel, nincs-e jelen valamilyen kórokozó - vezet be a nyomozás folyamatába a doktornő. - Ha baktériumot vagy gombát találunk, a nőt és a férfit is kezelni kell, nehogy újra átadják egymásnak a fertőzést. A baktériumok károsítják a hímivarsejtek mozgását. Olyan immunanyagok is felelhetnek a meddőségért, amelyek régi fertőzések vagy autoimmun betegség hatására jelentek meg az ondóban. Az úgynevezett STD-vizsgálat során a szexuális úton terjedő betegségek kórokozóit vagy nyomait keressük. Előfordul, hogy környezeti tényezők károsítják a hímivarsejteket. Ezért olykor a genetika segítségére lesz szükségünk. Az úgynevezett FISH-vizsgálattal, amelyet normális ondósejtszám mellett is indokolt lehet elvégezni, az ondósejtekben általában az X vagy Y kromoszóma jelenlétét, épségét és a 18-as kromoszómát vizsgáljuk, mivel itt a leggyakoribb a rendellenesség. Ha elcsíptük a baj forrását, ennek megfelelően javaslunk terápiát. Lehet, hogy elég egy egyszerű antibiotikum-kúra, lehet, hogy ondósejtképzést segítő nyomelemek, antioxidánsok, enzimek szedésére is szükség lesz. A hímivarsejtek képzése három hónapos ciklusban történik, ezért legközelebb három hónap múlva számíthatunk sikerre.

Egy kicsi szúrás

Na, ez a másik, amit nem szeretnek a pasik. Pedig fontos információkat ad a vér vizsgálata. A nők esetében számtalan külső jel mutat a hormonális állapotra, kezdve a hangulat ingadozásaitól a bőr állapotán át a méhnyaknyák minőségéig. A férfiak esetében hajlamosak vagyunk akár meg is feledkezni arról, hogy ők is a hormonok irányítása alatt állnak, pedig ez nagyon is így van. Az agyalapi mirigyben termelődő LH, FSH és prolaktin a férfiszervezetben is jelen van. Itt nem tisztük a tejelválasztás vagy a menstruációs ciklus szabályozása, de számtalan bonyolult folyamatban vesznek részt, amelyek a termékenységet befolyásolják. A szakember a vér hormonszintjének meghatározásával tudja megválaszolni, hogy a férfinél talált hormonszintek eltérnek-e a normális tartománytól.

dr. Erdei Edit,
a Ciris Budapest
Nemzetközi Reprodukciós
Intézet andrológusa


Ott legbelül

- Ha az ondóban nincs ondósejt, korántsem biztos, hogy a here nem termel spermiumokat. Tehát még ez sem elveszett helyzet! - figyelmeztet a doktornő. - Lehet, hogy anatómiai okok miatt nem kerül az ondóba ondósejt, de mi azért hozzájuthatunk! Az egyik lehetőség a herebiopszia. Helyi érzéstelenítés mellett szövetet emelünk ki a heréből, amit a szomszéd szobában dolgozó biológus rögtön ellenőrizhet. A laboratóriumból azonnal jelzik, hogy találtak-e ép hímivarsejtet a szövetben, vagy tovább kell keresnünk. Ha beidegzési zavar áll az ondóürülési probléma hátterében, olyan műtéti technikát használunk, melynek során elektromos impulzus segítségével váltunk ki ejakulációt. Bizonyos esetekben a húgyhólyag felé áramló ondót tudjuk felhasználni a fogamzáshoz. Ha sikerrel jártunk, a hímivarsejtet nem muszáj azonnal felhasználnunk, hiszen lefagyasztható. Így nem kell a leendő édesanyát fölösleges hormonális beavatkozásokkal terhelni. Vannak esetek, amikor megvárjuk a természetes peteérést, és akkor végezzük el a mesterséges megtermékenyítést. Ha alacsony az ondósejtszám, vagy az apa olyan krónikus betegségben szenved, amely előreláthatólag a megtermékenyítő képesség csökkenéséhez vezet, érdemes annyi spermiumot lefagyasztani, hogy a jövendőbeli kistestvér fogamzása is biztos legyen. A türelem és a paciensekkel való szoros együttműködés így meghozza a gyümölcsét.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések